El Pla Parcial Terres Cavades: un exemple d’urbanisme insostenible i especulatiu
Tarragonès  28/06/2004 Crònica d'Elisenda Casellas / ACN
Terres Cavades: futbol, totxos i, que em perdonin l'expressió, especulació
El projecte de Terres Cavades destruirà colònies d'abellerol
En defensa del dret a la informació.  Comunicat del Sindicat de Periodistes de Catalunya
article de La Vanguardia, 28 de juliol de 2004
Tarragona crea un barrio de 5.000 casas entre los recelos de vecinos y oposición
article de El Mundo, dilluns, 2 d'agost de 2004
article de Diari de Tarragona, dimarts, 3 d'agost de 2004
Angel Fernández, cuestionado por sus lazos en Terres Cavades
DIARI DE TARRAGONA, 6 d’agost de 2004
TARRAGONA ERC dice que todas las actuaciones del caso Terres Cavades han de ser invalidadas
TARRAGONA  Los hermanos Àngel y Juan Fernández han sido socios en diversas empresas
Tarragona haurà de repetir el tràmit de Terres Cavades sense el vot de Fernández, segons ERC
Connexions urbanístiques   (afegit notícia El Punt)
Les responsabilitats de Nadal  (afegit notícia El Punt)
La Generalitat analizará el contenido de Terres Cavades
El PSC da un plazo de diez días al alcalde Nadal para que cese a Fernández


NOTA: Lamentem no poder afegir els "articles", panegírics, cartes al director, entrevistes a constructors "benefactors" locals i altres cosetes (com les nombroses notes publicitàries de la Associació Administrativa de Cooperació en constitució del PP41 de Tarragona "Terres Cavades") que apareixen en algun mitjà local, atesos els nostres modests mitjans informàtics, perquè són lo més sucós i subrealista de la història.


El Pla Parcial Terres Cavades: un exemple d’urbanisme insostenible i especulatiu

És força insòlit que un gran promotor urbanístic i constructor surti a la palestra pública per autoerigir-se com heroi local, i justificar els seus grans negocis com una contribució única al bé comú. Això és el que ha passat amb el senyor José Luis García que ha publicat un article d'opinió al Diari de Tarragona del 16-11-02 anomenat "¿Especulación? No, crecimiento" que ens ha sorprès tant que no hem pogut sinó respondre'l públicament, explicant des del GEPEC que en pensem de tot plegat sobre l'afer de TERRES CAVADES.

Tot aquell article defensa el gran sector de desenvolupament anomenat Terres Cavades en base al necessari creixement i creació de sòl al municipi de Tarragona. No podem qüestionar que aquest sigui l’objectiu del pla parcial, però sí ens podem preguntar si el creixement pel creixement o la creació de sòl urbà, en essència, és un factor positiu i generador de qualitat de vida. De fet, totes les tendències modernes actuals comencen a plantejar-se, com a mínim en els espais civilitzats de l’occident, on els darrers 50 anys del segle XX van plantejar el creixement – poblacional, econòmic, urbanístic – com l’essència del benestar, que potser ja no cal créixer, o si més no, cal créixer d’una altra manera. El creixement per creixement és una teoria ja desfasada, pròpia de la Il.lustració o de temps de penúria econòmica que, al territori del Camp de Tarragona, afortunadament fa molt temps que han passat. Bé, potser sí que el creixement del patrimoni personal és quelcom interessant, i d’això el senyor José Luis García podria donar molt profitoses lliçons a la població.

El creixement modern es basa en la sostenibilitat. I és quelcom tan assumit que fins i tot la nova llei d’urbanisme (juny de 2002) en els articles 3 i 9 emmarca el nou urbanisme a desenvolupar a Catalunya en el si de la sostenibilitat. De fet, el problema és que tothom diu que allò que fa és sostenible, i estem segurs de que en José Luis García també ho pensa del sector Terres Cavades, que segons ell permetrà aconseguir un "territori d’excel.lència ambiental".

Tanmateix, parlem de sostenibilitat urbanística. No farem una disquisició acadèmica sobre el tema; bàsicament, un urbanisme sostenible és aquell que es realitza amb seny, amb sentit comú, intentant minimitzar els impactes sobre el medi ambient, consumint el mínim de recurs sòl, cercant estalvis energètics i d’aigua, potenciant la conservació del paisatge i el medi natural, cercant creixements harmònics en la població, aprofundint en una gestió correcta dels residus.

I què és Terres Cavades? És un sector de 101 hectàrees, una superfície increïble per un sector urbanístic, una superfície, per exemple, similar a tot el Bosc de la Marquesa. I quants habitatges nous planteja? 5000 habitatges, que si situem 4 persones per habitatge, suposa unes 20.000 persones més al municipi. Només aquest pla parcial implicaria un creixement en població total de Tarragona d’aproximadament un 15%. I quin paisatge destruiria? Doncs un de ben valuós, conformat per espais en mosaic agrícoles i forestals, amb casetes i masets, amb nombrosos elements de pedra en sec, en una conca tancada que permet diferenciar perfectament, des del nord (Sant Pere i Sant Pau) i est (ermita del Llorito), la ciutat antiga – muralles, seminari, palau arquebisbal, catedral – com una unitat diferenciada i amb entitat. I sobre quins terrenys es desenvolupa? Sobre espais catalogats a l’INUNCAT com geomorfològicament inundables, tal com determina l’acumulació de sediments fins als fons dels comallars i barrancs de Terres Cavades. La nova urbanització, a més, augmentarà els escolaments superficials magnificant el risc d’avingudes aigües avall, a la zona de l’Arrabassada. Tanmateix, l’espai se situa a prop de la zona de pedreres, en la qual hi ha un abocador de runes, que és una activitat molesta i de risc, i a tocar de zones forestals, amb alt risc d’incendis – que es veurà augmentat pels nous sectors urbans.

Com afectarà el nou sector a la mobilitat? Uns 5000 habitatges nous, com a mínim, implicaran 5000 vehicles privats nous que voldran entrar a la ciutat per la carretera dels Pallaresos, habitualment ja col.lapsada en hores puntes, o a la variant de la N-340.

El que tots els habitatges tinguin zones ajardinades, ens ajuda cap a la sostenibilitat? El model de jardins urbans, amb gespa, sovint amb piscines, sol augmentar notablement el consum d’aigua, a més que impedeix la conservació de sectors "naturals" en el si de les zones públiques ajardinades.

Són necessaris 5000 nous habitatges a la ciutat? És possible que el creixement de la població i la demanda d’habitatges sigui un fet. Però caldria preguntar-se quants habitatges buits existeixen al centre de la ciutat, habitatges que si poguessin ser recuperats pel seu ús com a llars, estalviarien consums importantíssims de territori i recursos. Mentre el moviment okupa és denostat, grans fortunes es construeixen estenent la ciutat en el territori periurbà, comprant calladament finques a preu de rústic, tot coneixent que un futur seran requalificades cap a sòl urbanitzable.

Molts ciutadans s’han adreçat al GEPEC queixant-se dels mètodes de pressió que els promotors urbanístics utilitzen per obtenir els percentatges de terreny que els asseguren poden desenvolupar plans urbanístics. D’això, sí, se’n diu especulació.

Reus, 29 de novembre de 2002
Josep Maria Forcadell i Fuentes
President del GEPEC
 

Tarragonès  28/06/2004
Crònica d'Elisenda Casellas / ACN

El ple de l'Ajuntament de Tarragona aprova el projecte de Terres Cavades amb crítiques
L'Ajuntament de Tarragona ha aprovat amb els únics vots favorables de l'equip de govern (CiU i PP) el text refós del Pla Parcial de Terres Cavades. Els tres grups de l'oposició han criticat la densitat del projecte, que preveu la construcció de 4.500 vivendes. ERC ha denunciat l'existència de "mobbing immobiliari" a alguns propietaris de la zona.
La superfície total de la zona de Terres Cavades, situada a l'àrea de creixement de ponent de la ciutat, és de 100 hectàrees i es preveu construir-hi 4.500 vivendes, 1.000 de les quals de protecció oficial.
El text refós aprovat avui en sessió plenària s'ha introduït per la via d'urgència a l'ordre del dia i ja inclou les observacions del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat com la redacció d'un pla de mobilitat, un informe al Departament d'Agricultura o la normativa de construcció de la zona i l'enllaç de la nova zona amb la carretera de Sant Pere i Sant Pau a l'altura de la urbanització de l'Oliva a través d'una rotonda, i a l'altura dels Pallaresos, a l'altura de l'autopista A-7.

El projecte ha rebut els únics vots a favor de l'equip de govern, format per CiU i el PP. El portaveu d'ERC, Xavier Almagro, ha estat el més crític de l'oposició amb el projecte en considerar que no té un disseny "adequat" i la construcció d'habitatges és "excessivament densa", amb 48 vivendes per hectàrea. Almagro ha denunciat també "mobbing immobiliari", és a dir, pressions als propietaris dels terrenys que s'hauran d'expropiar i que són "legals però no ètiques".
El regidor d'ERC considera que el projecte requeria més debat en el marc de la redacció del nou PGOU i "més vots" que no sols els de l'equip de govern. En la mateixa línia s'ha mostrat el portaveu del grup municipal socialista, Josep Fèlix Ballesteros, que també ha demanat diàleg per tal d'aconseguir un major consens municipal.
El tinent d'alcalde de Territori, Àngel Fernández, ha recordat el debat dut a terme sobre el projecte en diverses comissions informatives i ha defensat que segueix un model de ciutat amb el suport de la llei d'urbanisme aprovada pel Parlament de Catalunya. Per la seva banda, l'alcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal, ha volgut deixar clar que s'ha mantingut un diàleg constant amb els veïns i se'ls ha explicat el projecte i els drets d'indemnització de què disposen. Fins ara, el 70% dels propietaris afectats han donat el seu vistiplau al projecte d'urbanització.

Terres Cavades: futbol, totxos i, que em perdonin l'expressió, especulació
Dilluns, 5 de juliol de 2004

L'endemà de la festejada victòria del Nàstic, quan encara la majoria de tarragonins no s'acabava de treure la son i l'alegria per la celebració de la pujada a la segona divisió A, l'expresident grana més estretament relacionat amb el totxo es fregava les mans d'il•lusió en veure com la dreta tarragonina (CiU més PP per a qui no ho vulgui entendre) aprovava per via d'urgència la definitiva construcció del que serà el nou barri de Terres Cavades. I en la mateixa sessió, la mateixa majoria de mascles i verges es negava a donar suport a la celebració del Dia de l'orgull gai, lesbià i transsexual; és el que toca en una ciutat governada, ara més que mai, per l'Obra (de Déu) al Bisbat i les obres (del totxo) a la Casa Gran.
Finalment, el constructor més gran i grana i companyia podran aixecar un nou barri per tal que els tarragonins i les tarragonines que no tenen pis en puguin tenir, per tal que ningú es quedi sense casa... Aquest era el seu màxim goig, tal com havia explicat uns anys enrere en un article bellament escrit, publicat i republicat -que no republicà- per la premsa local. Hi deia, un cop i un altre, que els constructors construïen per tenir el goig de fer cases per a la gent i que aquesta era la seva màxima aspiració... i un darrere l'altre, nosaltres, que som bona gent, ens ho vam anar creient, enlluernats per un estil literari que denotava una llarga i profitosa carrera en alguna de les millors universitats europees o un «negre» molt ben pagat.
Guanyar diners a cabassos amb l'especulació (qui ha dit aquesta paraula prohibida en el vocabulari local?), fer fora famílies senceres de casa seva a canvi d'indemnitzacions que fan caure la cara de vergonya -però que són legals-, dir que això es fa pel bé de tothom i que no et pugin els colors a la cara són formes de fer que si no hi estiguéssim acostumats ens farien aturar a reflexionar davant de quina mena de gent ens trobem, però a la Tarragona de Nadal, avui és Rams i demà passat Setmana Santa... i fins i tot escriure aquest article podria ser titllat per amics i coneguts de qui mana com una inoportuna intromissió en el negoci, en el negoci del totxo és clar, en què polítics i empresaris es donen la mà mentre canten a dos o tres veus sempre desafinades «We are the world, we are the benefactors».
Els actuals veïns de Terres Cavades, els que resisteixen la pressió especuladora (ai, se m'ha tornat a escapar la parauleta prohibida, però prometo que no ho diré més) i volen viure tal com han fet sempre, com a persones normals a casa seva, han advertit que faran mobilitzacions perquè no els facin fora de casa. I caldrà que els acompanyem en la seva lluita, que no és altra que la del sentit comú, la mateixa que faríem totes i tots si per interessos x (poseu-hi un cop més la paraula prohibida, i ja en van tres) algú ens vingués a fer fora de casa perquè allí hi vol fer una altra casa i a nosaltres ens oferís com a indemnització per fer-nos fora el preu del que valdrà la caseta del gos dels nous habitatges que substituiran els nostres.
No, no és aquest el camí del progrés, ni el de la sostenibilitat, ni tan sols el del sentit comú. Aquest torna a ser el camí de l'especulació, que vol dir, malgrat la paraula estigui prohibida i jo l'hagi dit quatre cops en quatre línies, comprar a tres per vendre a mil. I fer-ho amb necessitats bàsiques com és l'habitatge, segons la Constitució Espanyola. I fer-ho del bracet de qui s'asseia a la llotja presidencial com a mà dreta, mai més ben dit, mentre es mirava, tot sortint del camp, els terrenys que mai no serien seus -mireu «Lamerica» i ho entendreu- però dels quals en trauria els grans beneficis somiats. Els grans beneficis no del dubte sinó del totxo.
Jordi Martí Font, periodista

El projecte de Terres Cavades destruirà colònies d'abellerol

L'abellerol és un dels ocells més bonics i representatius dels ambients agrícoles mediterranis. Tot i això, aquesta espècie és l'únic representant europeu d'una família d'aus tropicals distribuïdes principalment per Àfrica i Àsia. Els seus colors vius són tan espectaculars que sovint es pensa que són ocells escapats d'alguna gàbia.
El seu origen tropical és patent al fixar-nos en el seu cicle vital, als mesos més freds l'abellerol ha de marxar cap a l'Àfrica subsahariana, on troben els insectes que necessiten per alimentar-se. Després de marxar als mesos freds, els abellerols tornen a Europa per niar.

La major part d'espècies d'abellerol del món tenen un sistema de nidificació força similar, nien a forats que ells mateixos excaven en parets i talussos. Així, tot i que siguin una espècie típica dels espais agrícoles necessita zones molt concretes on poder excavar el niu amb les seves potes i bec.

Al municipi de Tarragona hi trobem pocs espais adients per a la seva cria. Un d'ells és la zona de les Terres Cavades on, depenent de l'any, entre 20 i 30 parelles hi nien; els marges dels camins i els antics punts d'extracció de terres són els llocs que prefereixen. En aquest indret dels voltant de Tarragona hi troben l'estructura del terreny que els convé, és una zona deprimida on al llarg dels segles i mil•lenis s'han anat acumulant els sediments que han anat aportant les petites rieres i barrancs.

Així, en aquest indret hi trobem una espècie d'au singular que, a més, es troba protegida per la Llei de Protecció dels Animals. Aquest fet ens obliga a tots a preservar els espais on habita i d'una forma molt especial als pocs llocs que escull per posar-hi el seu niu. A més, com a espècie migratòria, les directives europees referents a la protecció de les aus salvatges ens obliguen a tenir-ne cura, ja que representa un bé comú de tots els indrets pels que aquests ocells viatges i viuen al llarg de tot l'any.

Es tracta d'un exemple més de la insensatesa d'un projecte urbanístic que acabarà amb un dels espais periurbans més interessants del municipi de Tarragona, on conviuen valors naturals, agrícoles i paisatgístics, i on hi viu molta gent que serà desallotjada en base a un exemple molt clar d'urbanisme especulador i insostenible.
Tarragona / GEPEC 19-07-2004 / 08:12
 

En defensa del dret a la informació
Comunicat del Sindicat de Periodistes de Catalunya
Demarcació de Tarragona i Terres de l'Ebre     Tarragona
El Sindicat de Periodistes reitera la denúncia pública que a diverses empreses i administracions hi ha qui està convençut que el poder econòmic i polític dóna carta blanca per controlar els mitjans de comunicació i exercir sobre ells una pressió per tenir una premsa dòcil i apartar els periodistes que poden ser més crítics amb els qui paguen o manen. És un fet assumit amb resignació pels periodistes en una situació més precària, com la majoria dels de Tarragona, però que vulnera un dels principis constitucionals com és el de la llibertat d’expressió i el dret de la ciutadania a estar informada.
Aquesta pressió, amb l’amenaça de reduir la publicitat o la subvenció, no surt a la llum perquè els mateixos mitjans s’encarreguen d’amargar-la i els perjudicats no volen veure estigmatitzat el seu futur professional. Això provoca l’autocensura per part dels periodistes o el seu canvi de destinació o la rescissió del seu contracte. La precarietat a Tarragona i les Terres de l’Ebre, amb absència de contractes o, en tot cas, contractes-escombraria, i la desregulació laboral, provoca situacions d’abús horari –es poden superar les 50 hores setmanals- a canvi d’uns salaris que sovint no arriben als 1.000 euros mensuals, o a l’abús d’estudiants en pràctiques, creant pors i docilitats. L’afiliació i el control sindical permet denunciar i fer front als abusos, mentre que, en cas contrari, les pors faciliten les amenaces.
Aquesta és una situació intolerable que afecta la qualitat de la informació que rep la ciutadania i s’afegeix al control que també exerceixen certs ajuntaments, com algun de geogràficament molt proper, que es permeten donar lliçons de deontologia als periodistes acusant-los de manipuladors i ignorants si s’atreveixen a ser crítics amb qui mana. Els empresaris dels mitjans, per si cal, tramiten a gran velocitat les finalitzacions dels contractes, si és que el periodista implicat en gaudeix. Una política de terres cavades, volem dir de terres cremades de la professió, que és dóna Més a Tarragona, on justament fa dos anys va tenir lloc una Convenció de Periodistes en la que es va aprovar un document per regular el sector i els drets laborals dels periodistes.
Aquesta és una situació 100 per 100 cent injusta per part d’algunes empreses i administracions que condicionen la línia informativa dels mitjans i la dignitat dels seus professionals. Darrerament s’han produït nous casos de periodistes exclosos que s’afegeixen a d’altres que han sucumbit als intocables interessos urbanístics, camps de golf, empreses químiques o d’empresaris de la comunicació. L'SPC difonrdrà aquestes agressions al dret a la informació, i evitarà en qualsevol cas que això pugui perjudicar els treballadors de la comunicació. Considerem que, com a mínim, cal que la ciutadania conegui el perquè de la manca de rigor i qualitat d’algunes notícies.
26.07.2004 – 00183

article de La Vanguardia, 28 de juliol de 2004
Tarragona crea un barrio de 5.000 casas entre los recelos de vecinos y oposición
El Ayuntamiento, gobernado por CiU y PP, justifica el proyecto en la demanda de 1.000 nuevas viviendas que recibe cada año la ciudad/

                             ESTEVE GIRALT - 03:46 horas - 28/07/2004
Tarragona ha puesto en marcha el proyecto urbanístico de mayor envergadura de los últimos años: un nuevo barrio que supondrá la urbanización de más de un millón de metros cuadrados de suelo y la construcción de 4.872  viviendas en la zona conocida como Terres Cavades. El equipo de gobierno del Ayuntamiento, comandado por CiU  y PP, ya ha aprobado el plan “para dar respuesta a la demanda de 1.000 nuevas viviendas que recibimos al año”, destaca Ángel Fernández, concejal de Urbanismo. Pero el proyecto, comparable con el del barrio de Sant Pere i Sant Pau (donde hoy viven 12.000 vecinos) ha suscitado los recelos de la oposición y ha puesto en pie de guerra a un colectivo de 55 propietarios de la zona que temen ser expropiados.

Terres Cavades es actualmente una de las escasas reservas de suelo que quedan en la ciudad de Tarragona. De hecho, Fernández apunta que tras la urbanización de esta zona, que el Consistorio espera iniciar en pocos meses, el municipio sólo podrá crecer en los terrenos cercanos al peaje de la AP-7, en la carretera de Valls, y detrás de Ca la  Romana. “Con estos proyectos, que se pondrán en marcha en tres o cuatro años, se agotarán las posibilidades de crecimiento. El techo de la ciudad, hoy con 115.000 vecinos, está en las 180.000 personas”.

Declarado como suelo urbanizable en la revisión del Plan General de 1994, el entorno de Terres Cavades se ha mantenido prácticamente al margen del crecimiento urbanístico. Pero el proyecto afecta, según explica el concejal de Urbanismo, a unas “20 o 25 viviendas que se han construido sin licencia”. Contrariamente, la Asociación de  Vecinos del Camí del Llorito asegura que son alrededor de 80 las viviendas afectadas y que disponen de todos los permisos correspondientes. De momento, hasta 55 propietarios, según esta entidad, se han unido con el  asesoramiento de un abogado para intentar evitar que el proyecto acabe con la demolición de sus hogares. “Yo no me iré”, espeta Francesc Roig, quien hace más de 25 años que vive en la zona conocida como el Camí del Llorito.

La mayoría de los vecinos tiene aquí su primera y única vivienda. Aseguran que hace más de una década que los propietarios de inmuebles y terrenos de Terres Cavades han sufrido “la presión y el asedio inmobiliario”, y que  “muchos han acabado por vender por cuatro duros”, destaca la presidenta de la entidad, Patricia González.

Pero la Asociación de Vecinos del Camí del Llorito ha ido mucho más allá. González, con la documentación que así lo acredita en la mano, denuncia que “el hermano del concejal de Urbanismo, Juan Fernández Gutiérrez, ha comprado en los últimos años inmuebles en esta zona. No es ilegal pero es inmoral”. Ante estas acusaciones, el  máximo responsable del área de Urbanismo asegura que “cualquier persona es libre de comprar donde quiera” y que “no se ha cometido ninguna ilegalidad”. Así, la compra de fincas que hasta ahora ha acreditado la entidad vecinal se realizaron a partir de 1994, después de declarar públicamente la zona urbanizable.

La oposición (PSC, ERC y IC-V) criticó el proyecto por el “alto grado de edificabilidad” (48 viviendas por hectárea, el límite legal es de 53) y denunció “el acoso inmobiliario sufrido por los vecinos”. Pero hace sólo una semana, la comisión territorial de Urbanismo de la Generalitat (con mayoría del tripartito) dio luz verde al  proyecto.
 

article de El Mundo, dilluns, 2 d'agost de 2004

Juan Fernández, el hermano del concejal de Urbanismo del Ayuntamiento de Tarragona, Angel Fernández, forma parte de la  sociedad promotora que construirá Terres Cavades, el proyecto inmobiliario más importante realizado hasta ahora en la capital  del sur de Cataluña.
A título personal, opera además con otra empresa, Inversiones Tarma, con la que también ha ido adquiriendo tierras en la zona donde se realizará dicha operación inmobiliaria, desde que el Plan General modificó la calificación del suelo de rústico a urbanizable no programado, hace 10 años.
Juan Fernández es administrador de la empresa Saferpu SA, que compró 98 acciones de las 1.000 que emitió para su constitución en 1998 la sociedad Promocions Terres Cavades, con un valor global de 100 millones de las antiguas pesetas. Promocions Terres Cavades tiene como accionista mayoritario a José Luis García, ex presidente del equipo de fútbol Gimnàstic de Tarragona, en el tiempo en que Angel Fernández era vicepresidente de la entidad, y uno de los promotores más prósperos de la ciudad. Actualmente, las sucesivas aportaciones de capital a Promocions Terres Cavades han elevado a 14 millones y medio de euros, más de 2.000 millones de pesetas, el capital de la sociedad.
Sobre la participación de su hermano en la empresa promotora del nuevo macrobarrio -que albergará alrededor de 20.000 vecinos-, el concejal de Urbanismo del Ayuntamiento de Tarragona aseguró a este diario que «mi hermano es una persona que es un industrial, y trabaja y compra al que le vende, lógicamente. Puede comprar allí y donde él quiera porque es un industrial y puede hacer lo que él crea oportuno. Yo creo que esto es un aspecto empresarial que no tiene nada que ver conmigo».
Sea con unas empresas o con otras, gran parte del más de un millón de metros cuadrados de suelo del área a urbanizar está ya en manos de empresas promotoras o constructoras para edificar un complejo de 5.000 viviendas en uno de los pulmones  verdes de la ciudad. El concejal Angel Fernández ha tenido responsabilidad directa en buena parte de las decisiones tomadas por el consistorio en lo concerniente a la promoción Terras Cavades, de la que su hermano es uno de los impulsores.
Las adquisiciones de terrenos, según consta en el registro de la propiedad, se produjeron después de la recalificación del suelo, aunque los vecinos afectados hablan de operaciones de compraventa cerradas verbalmente antes de dicha modificación, que  sólo quedaron reflejadas documentalmente tras la resolución municipal.
Los trámites del plan parcial que permitirán comenzar las obras todavía no se han iniciado. De momento, el Ayuntamiento cuenta desde la semana pasada con el visto bueno de la comisión territorial de Urbanismo de la Generalitat para la modificación puntual del plan general, ya que el proyecto debía contemplar un plan de accesibilidad que afectaba a más  territorio del previsto.
Este cambio, que se encamina hacia la aprobación definitiva, ha puesto en pie de guerra a los propietarios a los que afecta el proyecto, que podrían ser expropiados a la fuerza, dado el carácter social que atribuye el Ayuntamiento a la urbanización de la  zona.
Según el consistorio, poner en oferta esas 5.000 viviendas abaratará el suelo y podrá hacer frente a la demanda de 1.000 viviendas anuales que se está produciendo en la actualidad. Los afectados, sin embargo, afirman que están siendo víctimas de «una especulación urbanística que permite hacer negocio a unos pocos» y que finalizará con la pérdida de sus viviendas.Con el fin de «defender nuestras casas», se creó la asociación de vecinos que agrupa a 55 propietarios, aquellos dispuestos a pagar un abogado que vele por sus intereses, «ya que el Ayuntamiento no lo hace».
Los vecinos afectados no sólo denuncian «presión» y «asedio inmobiliario» para vender sus fincas a precio muy barato, sino  «oscurantismo» en el proceso administrativo, que les ha sumido en la más absoluta ignorancia del plan urbanístico que les concernía hasta el año 2002. Según Patricia González, presidenta de la Asociación de Vecinos del Camí del Llorito (nombre por el que también se conoce la zona) «todo lo llevan a plenario municipal en julio».
Sin embargo, hasta el momento, la administración no tiene la obligación de notificar a los vecinos las modificaciones sobre el terreno afectado, según asegura el ex concejal socialista del Ayuntamiento de Tarragona, Josep Anton Burgasé. El proceso para convertir el entorno de Terres Cavades en suelo urbanizable no programado -el paso previo a la calificación de urbanizable-, se inició en 1994, con unas expectativas de construcción muy a largo plazo, ya que primero debían agotarse las reservas de suelo urbanizable previstas en el plan general vigente. El 23 de julio de 2002, el pleno acordó asumir como propio el proyecto de modificación puntual del plan general en el ámbito de Terres Cavades presentado por José Luis García, en representación de Promociones José Luis SA.
También el mismo mes, en julio de 2004, el equipo de Gobierno introdujo de urgencia en la orden del día del pleno la aprobación de las modificaciones realizadas en el proyecto, a petición de la Generalitat, que encontró insuficiente el plan de acesibilidad a la zona. De esa manera, pudo pasar a la Comisión Territorial de Urbanismo, que lo aprobó «por unanimidad» la  semana pasada, según el concejal Angel Fernández.
 Será a partir de la aprobación de esa modificación del Plan General por parte de la Generalitat cuando se iniciarán los trámites en el Ayuntamiento para aprobar definitivamente el plan parcial de Terres Cavades y la construcción del nuevo barrio. Los  vecinos prevén que el proceso será largo, «porque nos defenderemos».

article de Diari de Tarragona, dimarts, 3 d'agost de 2004
Angel Fernández, cuestionado por sus lazos en Terres Cavades
Joan Fernández intervendrá en la construcción del nuevo barrio de 5.000 viviendas
Redacción  tarragona@diaridetarragona.com <mailto:tarragona@diaridetarragona.com>

El PSC manifestó ayer que la participación en la construcción del futuro barrio de Terres Cavades del promotor Joan Fernández, hermano del teniente de alcalde de Urbanismo, Àngel Fernández, «puede ser legal, pero no ética», y la edil María José Elices afirmó que el responsable del urbanismo municipal de CiU «debería dimitir». Mientras, los vecinos que residen en la zona donde se quiere construir del orden de 5.000 viviendas insisten en que detrás del proyecto «hay una trama urbanística»,  según declaró el tesorero de la Associació de Ve•ns Camí del Llorito, Francesc Roig.
La concejal socialista María José Elices declaró que es correcto que «la gente quiera hacer negocio, pero no es ético que el hermano del constructor sea el concejal de Urbanismo». «Esta es una relación que nosotros y el ciudadano de Tarragona   conocemos», añadió, «y no es ético estar en un sitio y en el otro».
Elices fue más lejos al comentar que si Àngel Fernández «quiere que la familia haga negocio es algo que nos parece bien, pero en ese caso debería dimitir de su cargo», con independencia de que el caso referido «sea legal o no, que no lo sabemos, pero sí opinamos que la situación no es ética».
Para la concejal socialista, el asunto de Terres Cavades y la relación de los hermanos «es un escándalo que se conoce en toda la ciudad y, lo peor, es que hay otros industriales implicados en el proyecto que seguramente no tienen nada que ver con el tema».
En opinión de Elices, «no es lógico que una persona con el cargo de Àngel Fernández tome decisiones sobre asuntos en los que un hermano suyo puede hacer negocio».
El diario El Mundo publicó ayer una información sobre la vinculación de Joan Fernández con el proyecto de construcción del futuro barrio de Terres Cavades y las decisiones adoptadas por el teniente de alcalde Àngel Fernández en el proceso de recalificación de los terrenos.
 'No tengo por qué dimitir'
El responsable del urbanismo municipal declaró con relación a este asunto que «mi hermano puede hacer lo que crea conveniente con sus negocios y puede comprar terrenos como lo hace cualquier otro empresario si el propietario está de acuerdo en vender».
Esta actuación empresarial, en la que participan otros promotores, «no puede deslegitimar mi actuación como teniente de alcalde de Urbanismo».
 Respecto a la opinión expresada por el Partido Socialista, Fernández dijo que el proyecto urbanístico de Terres Cavades «es absolutamente legal y, por tanto, no tengo por qué dimitir».
Fernández lamentó que «para atacar a un polígono urbanístico haya gente que busque temas personales para generar situaciones desagradables que, repito, no me deslegitiman».

'Para mí, es una trama'
 Según el secretario de la Associació de Ve•ns Camí del Llorito, Francesc Roig, en 1994 el Gobierno municipal formado por CiU y PSC «decidió en el mes de julio cambiar la calificación de suelo agrícola permanente a la de suelo urbanizable no programado». La modificación «salió a exposición pública, pero ningún vecino se enteró porque no fue avisado por el Ayuntamiento y debido a que la decisión se adoptó unos días antes del inicio de las vacaciones de agosto».
Transcurridos diez años desde el acuerdo adoptado por el Consistorio, «ahora nos encontramos con esta trama urbanística que para mí y para mucha gente está clarísima». De lo contrario, «¿cómo es que un conocido político de la ciudad acaba de vender el chalet que tenía en la zona por 2,4 millones de euros?», se cuestionó Roig.
El portavoz de la organización vecinal añadió que «nosotros pensamos que Àngel Fernández sí tiene un trato de influencia hacia  un hermano suyo».
La asociación de vecinos tiene el caso en manos de un bufete de abogados de Barcelona: «Seguimos adelante con este tema porque nosotros defendemos nuestras casas».
La presidenta de la asociación, Patricia González, declaró por su parte que «los vecinos estamos luchando contra un gigante y éste es un problema serio porque afecta a nuestro sistema de vivir».

Qué dice el ROM

El concejal de Esquerra Republicana, Xavier Almagro, manifestó que su formación ya dijo en un pleno municipal que «la compra de terrenos puede ser legal, pero no ética, porque se asedió a los propietarios uno y otro día para que vendieran».
Con relación a la participación de Joan Fernández en el proyecto inmobiliario, Almagro recordó que el artículo 19.1 del Reglament Orgànic Municipal (ROM) establece que «los concejales deberán abstenerse de debatir y votar los asuntos en los que tengan un interés directo y personal».
En este contexto, el concejal republicano añadió que cuando se produce una situación como la recogida por el ROM «el  presidente -el alcalde- debe pedir al concejal que se abstenga de votar y que salga de la sala del pleno, como sucedió hace unos meses, cuando se votó hacer un reconocimiento al político Josep Sendra y su hijo, el concejal Jordi Sendra, abandonó la sala».
Almagro recalcó que «el responsable político de este debate está indirectamente vinculado al proceso».
ERC «no está de acuerdo con este proyecto y lo dijimos en un pleno por activa y pasiva, porque en su momento se amplió la afectación del plan urbanístico, lo que motivó a modificar el Plan General». En un principio «el proyecto contemplaba la   construcción de 4.200 viviendas y, tras la modificación, se pasó a 4.872».
«En nuestra opinión -prosiguió el concejal republicano-, el tipo de construcción que se hará será el contrario al que defiende el equipo de Gobierno, que es el de vivienda sostenible».
ERC indicó que «la modificación puntual del Plan General fue presentada unas semanas antes de que se iniciara, precisamente, el debate sobre el Plan General».

DIARI DE TARRAGONA, 6 d’agost de 2004
TARRAGONA ERC dice que todas las actuaciones del caso Terres Cavades han de ser invalidadas
EFE |

Esquerra Republicana de Catalunya ha argumentado que, con la ley en la mano, todas las actuaciones que afectan al ‘caso Terres Cavades’ que han sido aprobadas por el pleno municipal de Tarragona ‘deben quedar invalidadas’, manifestó el concejal Xavier Almagro. El argumento que utiliza ERC establece que para que prosperen los acuerdos del pleno relacionados con la modificación puntual del Plan General y la aprobación provisional del proyecto de modificación, se requiere de un mínimo de catorce votos favorables. Precisamente, ésta fue la cifra alcanzada por el equipo de Gobierno, debido a que en el momento de la votación no se encontraban todos los concejales de CiU y PP.

ERC añadió a su argumentación que la ley actual impide que un concejal pueda votar si en el caso que es sometido al pleno puede resultar beneficiado un familiar. Este es el caso del teniente de alcalde de Urbanismo, Àngel Fernández, y de su hermano Juan, que figura entre los promotores del polígono de Terres Cavades.

Almagro, que ha notificado esta situación al correspondiente departamento de la Generalitat, considera que queda demostrado que el proceso debe ser anulado y sometido a nueva votación. Por este motivo, ERC pide al alcalde Joan Miquel Nadal que ‘no acepte la dimisión de Fernández’, para evitar que el proceso siga adelante.
 

TARRAGONA Los hermanos Àngel y Juan Fernández han sido socios en diversas empresas

El PSC exige a Nadal que acepte la dimisión de su cargo del teniente de alcalde de Urbanismo
Redacción | tarragona@diaridetarragona.com

La polémica surgida en torno al que ya se conoce como el 'caso Terres Cavades' podría llenar nuevas páginas en los próximos días. Los vecinos afectados por el proyecto de construcción de un barrio de 5.000 viviendas se refieren con frecuencia a la existencia de «extrañas conexiones» de personajes conocidos en la ciudad que estarían detrás de esta iniciativa. Desde diversos sectores se ha cuestionado si es ético que el teniente de alcalde de Urbanismo, Àngel Fernández, pueda tomar decisiones en este asunto, cuando su hermano Juan es un promotor vinculado al proyecto.

Los vecinos de Terres Cavades y empresarios de la ciudad han puesto a disposición del Diari documentación donde se demuestra que el responsable del urbanismo municipal y su hermano Juan han sido socios hasta hace al menos unos meses en diversas empresas relacionadas con el sector de la promoción inmobiliaria y la construcción de edificios.

En algunos casos, las sociedades mercantiles ya han sido liquidadas. Entre los nombres de las empresas figuran los de Luxinver y Construcciones Confer.

Luxinver tuvo su domicilio enla calle Pau Claris de Barcelona. La junta decidió su disolución el 26 de octubre de 1999. En la reunión se acordó el cese de su cargo como administrador de Juan Fernández y adjudicar el activo social a los accionistas, entre los que se encontraban el propio Juan Fernández y el teniente de alcalde de Urbanismo Àngel Fernández.

Una situación similar fue la vivida por Construcciones Confer, con sede social en la población barcelonesa de Cubelles. La empresa se disolvió en el mes de diciembre de 2003. También en esta empresa los hermanos Fernández tenían intereses comunes.

'Nadal debe aceptarle la dimisión'

La concejal socialista y senadora del PSC, María José Elices, manifestó ayer en rueda de prensa que el alcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal, «debe aceptar la dimisión de Àngel Fernández, si es que se la ha presentado», porque «la mayoría de los ciudadanos de Tarragona opina que esta actuación no es ética».

Nadal, que ayer se encontraba en la ciudad italiana de Verona asistiendo a un concierto lírico, no entró a valorar las declaraciones de Elices y se limitó a contestar que a su regreso, «el viernes o el próximo lunes», responderá a la prensa, pero «ahora no diré nada». «Ya responderemos en su momento», añadió.

El Partido Socialista insistió en que Fernández debe dimitir de su cargo, «porque un teniente de alcalde de Urbanismo no puede permitir que su hermano haga negocios, algo que es lícito, mientras él esté en el cargo».

Elices afirmó que el 'caso Terres Cavades' «puede provocar la pérdida de credibilidad del Ayuntamiento y el ciudadano no puede pensar que el político está en el Ayuntamiento para hacer negocios».

El PSC no se ha planteado la posibilidad de llevar el 'caso Terres Cavades' ante la Justicia. «Como concejales -dijo Elices- pensamos que no tenemos que entrar en el ámbito judicial y sí en el de la reprobación política». «Queremos dejar claro -prosiguió Elices-, que una cosa es el polígono que se tiene que urbanizar y otra que participe en el mismo un hermano del teniente de alcalde de Urbanismo».

Con relación a las declaraciones del decano del Colálegi d'Advocats de Tarragona, Antoni Vives, publicadas ayer, en las que dijo que «como ciudadano considero que la conducta -de Àngel Fernández- es reprobable, al menos éticamente», María José Elices manifestó que «es lo que piensa todo el mundo en Tarragona, porque por parte de algunos parece que en nuestro Ayuntamiento no se trabaja en favor de los ciudadanos sino de los parientes».

Más adelante, la concejal socialista y senadora expresó su convencimiento acerca de que Fernández «no dimitirá de su cargo, porque no es su intención, pero tampoco se puede permitir que parezca que el Ayuntamiento es un cortijo donde todos pueden hacer negocio».
 

El Punt, 6 d’agost de 2004

Tarragona haurà de repetir el tràmit de Terres Cavades sense el vot de Fernández, segons ERC
Amb la llei de règim local a la mà, els vots del regidor podrien ser invàlids en tenir familiars interessats en el projecte
FRANCESC REVERTÉ . Tarragona

La polèmica política de Terres Cavades podria obligar a repetir tota la tramitació administrativa que s'ha seguit per aprovar provisionalment aquest projecte urbanístic. Com a mínim això és el que creu ERC de Tarragona, que ahir va denunciar que la llei de règim local i tres textos normatius més estableixen que els vots que Àngel Fernández ha emès sobre aquesta qüestió han de ser anul•lats, ja que té familiars interessats en el projecte. ERC ha demanat a l'Ajuntament i al govern que aturi el projecte i que el procés recomenci des del principi. La punta del tema és que en noves votacions Fernández s'hauria d'abstenir, amb la qual cosa el projecte, que en modificar el pla general s'ha d'aprovar per majoria absoluta, no podria tirar endavant.

El projecte de Terres Cavades ha passat tres vegades pel consell plenari: el 23 de juliol del 2003, quan es va aprovar inicialment la modificació del pla general en aquest àmbit; l'1 d'agost del 2003, en què la modificació es va aprovar provisionalment i es va trametre a la comissió territorial d'Urbanisme; i el 28 de juny del 2004, quan el ple va assumir, després d'incorporar canvis, el text refós de la modificació i el va tornar a la comissió territorial perquè l'aprovés definitivament. En tots els casos, l'aprovació es va realitzar per 14 vots a favor, el límit de la majoria absoluta a Tarragona.
ERC, amb la llei de règim jurídic de les administracions públiques a la mà, denuncia que Àngel Fernández s'hauria d'haver abstingut en tots aquests acords, segons la llei, «perquè té parentiu de consanguinitat dins el quart grau, o d'afinitat dins el segon, amb qualsevol de les persones interessades (...) que intervinguin en el procediment». El regidor no es va abstenir i els republicans creuen que això invalida tots els acords anteriors, argument que defensen amb diversos textos legislatius: el reglament d'organització i funcionament dels ens locals, la llei municipal i de règim local i la llei reguladora de les bases locals. ERC exigeix que es torni a començar tot el procés, i en cada nou acord Fernández hauria d'abstenir-se, per la qual cosa el projecte, que necessita majoria absoluta, no podria tirar endavant. El regidor republicà Xavier Almagro ha fet arribar un requeriment perquè es freni el projecte a l'Alcaldia de Tarragona, a la comissió d'Urbanisme i als serveis territorials de Governació de la Generalitat.

Si l'alcalde fes cessar Fernández, el substituiria un altre regidor de CiU, que podria votar el projecte. Per això, ERC no vol que Fernández (com demanen PSC i ICV) dimiteixi. «És més important que el pla parcial no s'aprovi.» Segons Almagro: «Nadal ha de triar si vol que continuï Fernández o que s'aprovi el pla.» Si l'Ajuntament no recomença el procés administratiu, ERC anirà al contenciós administratiu.

Connexions urbanístiques

La polèmica va saltar quan el PSC va demanar la dimissió del regidor d'Urbanisme, Àngel Fernández, per haver gestionat la tramitació de la nova macrourbanització de Terres Cavades, de 4.870 habitatges i en la qual, segons reconeix el mateix regidor, hi té interessos el seu germà, l'industrial Juan Fernández. A la petició de dimissió dels socialistes, que veuen legalment però «èticament reprovable» la posició de Fernández, s'han sumat ICV-LP i els veïns de la zona, que s'oposen al projecte. Fernández s'ha defensat assegurant que els negocis del seu germà no tenen res a veure amb la seva tasca com a responsable municipal i que en tot cas l'empresa d'aquest té només un petit percentatge, proper al 9%, dels terrenys. Els veïns de Terres Cavades, que van assistir a la roda de premsa que va convocar ahir ERC, es van mostrar esperançats que s'aturi d'una vegada una iniciativa que els obligarà a deixar les seves cases per a pisos al nou barri. «La cosa pinta bé, però hem d'esperar a veure què decideix Urbanisme», segons Francesc Roig, tresorer de l'entitat.
 

Les responsabilitats de Nadal
El grup municipal d'ERC ha demanat també responsabilitats a l'alcalde, Joan Miquel Nadal, sobre la polèmica. En concret, Xavier Almagro ha demanat a Nadal que es pronunciï sobre si sabia que el germà d'Àngel Fernández era un dels accionistes de la societat que promourà el nou barri. «Si ho sabia i no va demanar que es retirés, ha infringit la llei; si no ho coneixia, és una infidelitat greu per part d'Àngel Fernández cap al seu alcalde i cap de llista», ha assenyalat. Segons la resposta de l'alcalde a aquesta qüestió, Almagro ha avançat que, tot i que no demanaran ara per ara la dimissió de Fernández, sí que podrien demanar la del mateix Nadal: «Primer que contesti, i després, ja ho veurem.»

TARRAGONA
La Generalitat analizará el contenido de Terres Cavades
El PSC da un plazo de diez días al alcalde Nadal para que cese a Fernández
N. Bea/C. Gosálbez | tarragona@diaridetarragona.com

El 'Caso Terres Cavades' abrió ayer diversos frentes. El alcalde Joan Miquel Nadal se limitó a emitir un comunicado donde se informó que se «ha solicitado al vice-secretario general del Ayuntamiento y al Jefe del Servicio de Urbanismo la elaboración de informe en el que se analicen todas las actuaciones llevadas a término». Mientras, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, declaró que su departamento «analizará el contenido de este Plan Parcial», y el socialista Josep Fèlix Ballesteros concedió un plazo de diez días a Nadal «para que haga dimitir a Àngel Fernández». A todo esto debe añadirse que en Unió Democràtica «estamos preocupados y profundamente disgustados», declaró una fuerte de la formación.

En rueda de prensa celebrada en Barcelona, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, manifestó que Terres Cavades «se tiene que estudiar en el contexto del Plan General y se ha de respetar la autonomía municipal, pero, en el ámbito de nuestras competencias, que ejerceremos con rigor, analizaremos el contenido de este Plan Parcial».

Preguntado por la opinión que le merece la polémica surgida en torno al 'Caso Terres Cavades', el conseller declaró que «está claro que tengo una opinión, pero en tanto que conseller de Política Territorial i Obres Públiques, departamento que deberá tramitar y finalmente firmar la aprobación del Plan General, me reservo la opinión». Nadal añadió que «en todo caso, será con criterios objetivos y urbanísticos con los que esta Conselleria juzgará y analizará los proyectos que contenga el Plan General».

«Las otras cuestiones, que no son estrictamente urbanísticas -prosiguió Nadal-, forman parte del ámbito municipal y tienen otros ámbitos administrativos y juridiscionales para ser resueltos». En este último apartado el conseller se refirió a la legalidad o no del voto emitido por el concejal Àngel Fernández, cuyo hermano Juan forma parte de una sociedad con intereses económicos en el proyecto de urbanización de Terres Cavades.

El conseller Nadal será el encargado de firmar la aprobación del Plan General, por tratarse Tarragona de un municipio de más de 100.000 habitantes.

El PSC pide dimisiones

La concejal María José Elices, que hizo unas declaraciones en nombre del portavoz del Grupo Municipal Socialista, Josep Fèlix Ballesteros, comentó que su partido exigirá la dimisión del alcalde Joan Miquel Nadal «si en el plazo de diez días no cesa al concejal de Urbanismo».

Elices considera que el silencio que ha mantenido Nadal «pone en duda su credibilidad» y lamentó que «no dé la cara».

En opinión del PSC, «el alcalde, como máximo responsable municipal, debería haberse pronunciado y, para salvar los trastos, tendría que haber salido el día después de conocerse la noticia diciendo que no conocía la relación -de Àngel Fernández y su hermano en calidad de promotor-, aunque hubiera sido mentira».

Elices afirmó que el plazo dado por el PSC al alcalde para que cese a Fernández «es suficiente para que pueda reflexionar sobre la petición que le estamos haciendo».

Respuesta de la Alcaldía

Joan Miquel Nadal remitió ayer a los medios de información un comunicado que, bajo el título Nota de la Alcaldía, indicaba que se ha solicitado «al vice-secretario general de este Ayuntamiento y al Jefe de Servicio de Urbanismo la elaboración de un informe en el que se analicen todas las actuaciones llevadas a término, poniendo el énfasis» -en una serie de cuestiones recogidas en el recuadro de arriba y que el Diari reproduce íntegramente-.

En el comunicado de prensa se subraya nítidamente que «una vez la Alcaldía tenga conocimiento de todos los extremos, podrá manifestarse al respecto y tomar las decisiones que sean necesarias y oportunas».

Gran malestar en Unió

El 'Caso Terres Cavades' ha generado gran malestar en el seno de Unió Democràtica, partido que forma coalición con Convergència Democràtica, formación a la que pertenece Àngel Fernández.

Fuentes internas de la organización democristiana consultadas por el Diari manifestaron ayer que en el partido «estamos preocupados y profundamente disgustados» por todo lo que envuelve a la polémica surgida, y afirmaron que se trata de «un momento delicado».

El Govern pide información

La solicitud que Esquerra Republicana remitió el pasado jueves a los Serveis Territorials de Governació, para que intervenga en el asunto de Terres Cavades en lo que se refiere a los votos emitidos por el concejal Àngel Fernández, pasó ayer por el registro de la Delegació del Govern en Tarragona. Deste este departamento se informó que en los próximos días se dirigirá al Ayuntamiento para que le envía «los antecedentes» relacionados con el caso.

Esta es la respuesta al escrito que el grupo municipal de Esquerra Republicana de Catalunya hizo público el jueves en el curso de una rueda de prensa, donde pidió la anulación de los votos emitidos por el concejal Àngel Fernández en plenos donde se abordaron aspectos urbanísticos vinculados al sector de Terres Cavades.

La Delegació del Govern matizó que en circunstancias como las que rodean al 'Caso Terres Cavades' «sólo puede hacer advertencias o recomendaciones si dispone de un estudio de los antecedentes relacionados con las incompatibilidades».

ERC no sólo aseguró que Fernández debería haberse ausentado de los plenos, «como establece la ley», al afectar la votación «a una promoción de la que participa su hermano Juan», sino que pidió que los acuerdos adoptados «sean anulados y se sometan a la aprobación por un nuevo pleno para ser convalidados».

Expósito defiende el proyecto

La concejal de Bienestar Social y ex responsable del área de Urbanismo, Maria Llu•sa Expósito, defendió ayer el proyecto de Terres Cavades y recordó que cuando se inició la tramitación de la modificación puntual del Plan General «yo era la responsable de Urbanismo».
«Quiero dejar bien claro -añadió la concejal nacionalista- que el proyecto se hizo con toda la legalidad».

Volver página principalTornar pàgina principal