VISITA D'UNA ESCOLA AL REFUGI DEL MAS DE L'ISERN

Josefina Isern Vallverdú –Av. del Morell, 13C – 43204 Reus ( jisern12@xtec.cat )

El passat dimecres dia 6 de maig vint-i-dos nens i nenes de 2n curs del CEIP Alberich i Casas, acompanyats de dues mestres, van visitar el mas de l'Isern.

El Mas de l'Isern està situat a Reus, entre la carretera del Morell i el Camí Vell de Valls. La vivenda està rodejada d'un petit tros de terra de regadiu, amb horta i fruiters, que ocupa una superfície aproximada de 4.000 m2. Hi ha també una antiga granja avícola i un corral, així com una bassa, un caminal, un refugi de la Guerra Civil, un pou i un petit jardí. A l'actualitat està amenaçat, junt amb els altres masos, per un projecte de l'Ajuntament que vol convertir la zona en polígons industrials.

El principal objectiu de la visita escolar ha estat la descoberta del refugi antiaeri de la Guerra Civil, el qual han estudiat recentment Ezequiel Gort i Salvador Palomar, i ha format part d'una exposició de l'Arxiu Municipal de Reus. És precisament després de visitar aquesta exposició, l'octubre passat, que l'escola es va posar en contacte amb els propietaris del mas i, entre tots, vam organitzar la visita.

 

L’historiador Ezequiel Gort explicant les característiques del pou del refugi a l’exposició de l’Arxiu (octubre 2008)

Detall de l’exposició. A la fotografia de la dreta, una galeria del refugi de Mas de l'Isern

 

Es tracta d’un refugi amb galeries excavades a terra, sense cobrir, a excepció del tram inicial d'escales, fet d’obra. L'entrada principal, que s’obre al davant del mas, porta a una galeria que s’estén sota l’edifici del mas, fet que, sens dubte, ha contribuït al seu bon estat de conservació en no rebre directament l'impacte de les filtracions d'aigua o de les arrels dels arbres. Compta amb dues sortides alternatives: un pou de ventilació, ara tapat, probablement emprat per treure la terra en el moment de l'excavació, accessible gràcies a uns graons oberts a la terra, i una eixida al pou d'aigua, obrat, que hi ha al costat del mas.

Segons els historiadors, l'existència de més d'una sortida era una exigència per a qualsevol refugi pel perill que l'impacte d’una bomba n'esfondrés una.

A l'interior de les galeries hi ha excavat un banc per seure o el que es podia haver emprat com a espai per a la farmaciola, una altra necessitat de tot refugi ja que sovintejaven els accidents quan la gent hi baixava en moments de pànic.

 

Els nens i nenes del CEIP Alberich i Casas baixant al refugi. Van poder observar, tocar, preguntar, explicar, aprendre i gaudir molt de la descoberta.

Per tal d'aprofitar millor la visita, mentre la meitat de la classe visitava el refugi, l'altra meitat va fer la descoberta de l'hort. Es tractava de trobar i reconèixer les diferents plantes cultivades i els arbres fruiters, amb l'ajut d'unes fotografies preparades a l'escola. Van poder preguntar tots els dubtes al Pere, el pagès propietari del mas, que va estar molt content d'acompanyar-los i atendre'ls

 

 
En primer terme, els enciams. El Pere en té de plantats tot l'any. Al fons les carxoferes, que encara tenen carxofes i les patateres, que ja comencen a florir.  

Abans i després de les activitats, els nens i nenes van descansar una estona a l'ombra del gran garrofer. És l'arbre més gros del mas i es troba a tocar del Camí Vell de Valls.

Tots els xiquets estaven absolutament entusiasmats amb les coses que van descobrir i aprendre al mas de l'Isern i no volien marxar de cap manera. Les mestres van valorar molt positivament l’experiència.

 

Tot el grup davant la porta del mas, poc abans de marxar.

El refugi del mas de l'Isern constitueix, segons Salvador Palomar, un exemple molt representatiu dels refugis particulars, que caldria conservar com a element del patrimoni històric i arquitectònic. Després d'aquesta bona experiència, creiem que, a més a més, pot esdevenir, junt amb l'hort, un excel·lent recurs didàctic per a les escoles i per a altres col·lectius.

Esperem que la divulgació d'aquestes activitats contribueixi a fer reconsiderar el projecte a l'Ajuntament i porti a preservar tots els masos de la zona per a les futures generacions de reusencs.