Història
1956 – Hamburg

 

Ràdio Luxemburg no era una emissora que se sintonitzés gaire bé, però la música que s’hi podia escoltar era digna de ser sentida. Una d’aquestes cançons, Heartbreaker Hotel de l’Elvis Presley, va canviar al complet el sentit musical d’un jove de Liverpool de 16 anys anomenat John Lennon. El canvi més notable fou l’interès pel rock and roll, promogut en aquella època per artistes com Elvis Presley, Ray Charles, Chuck Berry, Bill Haley,... Aquest nou estil musical va fer que Lennon s’ajuntés amb un grapat d’amics de l’institut al qual estudiava, El Quarry Bank, per formar un grup de música, el qual anomenaria The Quarrymen, en honor a l’institut.

The Quarrymen va començar tocant en diferents festes d’alumnes de l’institut. A una aquestes festes, el 6 de Juliol de 1957, hi va assistir un jove de 15 anys amb gran passió per la música anomenat Paul McCartney. Ben aviat va veure que el grup tenia coses bones i no parava d’aplaudir entre cançó i cançó. Ivan Vaughan, un amic comú entre John i Paul els va presentar. Davant la necessitat d’un membre amb més talent musical, John va demanar a en Paul que s’unís al grup, el qual va acceptar de seguida.

 

En Paul McCartney agafava l’autobús tots el dies amb un noi més jove, George Harrison. Davant l’interès que despertava la música en aquest jove en Paul li va presentar a en John per mirar si podia unir-se The Quarrymen. Davant la seva qualitat com a guitarrista Lennon no va dubtar en considerar-lo una peça clau per a la banda. Amb l’entrada d’en George es va produir l’expulsió de la resta de components i només hi van quedar ells tres, l’eix principal del grup. Només hi faltava algú que toques el baix i un altre que s’encarregués de la percussió.

L'Stuart Sutcliffe era amic i company de John a l’Escola d’Art, pintava amb molta classe i va arribar a vendre diversos quadres a un bon preu. Aquest fet li va permetre a l’Stu la compra d’un baix. Malauradament no tenia cap tipus de coneixement musical i tots tres van a haver de començar amb ells des de zero, ensenyant-li els acords més bàsics. D’aquesta manera el tema del baix quedava solucionat, però encara estava pendent el tema de la bateria. I el del nom del grup.

The Quarrymen estava massa antiquat, donat que cap component estudiava ja en aquell institut. En John i l’Stuart es van passar tota una nit pensant en un bon nom. L’Stu era admirador d’una pel·lícula de Marlon Brandon on sortien unes noies en moto que es feien anomenar The Beetles. Amb aquest nom, John li va canviar una E per una A i va quedar definit el grup, The Beatles.

 

Durant els primers concerts tocaven amb percusionistes propers al grup que disposaven d’una bateria. Finalment, en George es va enrecordar d’un vell amic que s’havia comprat una bateria per Nadal i que era capaç de mantenir el ritme. El seu nom era Pete Best i va començar acompanyar el grup abans que arribés la gran oportunitat: Hamburg.

 

Hamburg – 1962

 

Hamburg va suposar una gran experiència per a madurar. Tocaven durant dotze hores diàries els caps de setmana. Aguantar tant de temps era impossible, així que l’alcohol i les drogues hi van jugar un paper fonamental. Les dures actuacions els hi van permetre millorar el seu estil musical i artístic davant el públic.

Malgrat tot això, els problemes van arribar quan en George va ser deportat per ser menor d’edat i més tard McCartney i en Pete van ser acusats d’un delicte que no havien comès. Davant d’aquests fets Lennon va tornar a Anglaterra i l’Stu es va quedar a Alemanya per estudiar art. D’aquesta manera en Paul es va encarregar definitivament de la funció de baixista.

 

El 1961, ja a Liverpool, en Brian Epstein, propietari de NEMS (North End Music Stores) va anar a The Cavern, on acostumaven a tocar el Beatles, per a fer una gravació davant les nombroses crítiques favorables que li havien arribat. La gravació fou un èxit, i desprès d’algunes negociacions, Epstein es van convertir en el manager del grup. Des d’un bon començament va mostrar una gran confiança en ells i va fer servir la seva experiència per portar-los pel bon camí. Va arribar a aconseguir una audició amb Decca Records, però The Beatles van ser refutats.

The Beatles tenien quelcom especial damunt la resta de bandes de Liverpool: influencia. El seu estil, el seu pentinat, les seves cançons,... influïen molt en la resta de grups, per molt bons que fossin.

 

Van tornar a Hamburg i durant aquesta segona etapa van rebre una carta del seu manager on deia que la EMI, mitjançant en George Martin, els hi sol·licitava una gravació, pel qual havien de provar amb coses noves. L’audició va tenir lloc a Parlophone, el juny de 1962. No va anar gens malament, però Martin hi va trobar un defecte: la bateria.

La búsqueda d’un nou component pel grup els va portar a sondejar els millors grups de Liverpool i van trobar a Rory Storm and the Hurricanes un noi anomenat Ringo Starr. En Ringo era bateria professional, a més de tocar, també cantava.

 

1962 – 1964

 

Amb el grup definitivament complet The Beatles van tornar a realitzar unes sessions per a EMI. Però Martin, productor de la casa, tampoc estava d’acord amb l’estil del nou component. Tot i aquest contratemps Lennon, McCartney i Harrison van decidir gravar les seves pròpies amb en Ringo Starr com a bateria, en un gest molt important del grup cap a ell.

La decisió de gravar les seves pròpies cançons els hi va portar molts problemes amb Martin, que al començament no confiava gaire en les seves composicions. Malgrat la seva postura, una cançó pròpia, Love Me Do, seria ser escollida con a single del seu primer disc, que arribaria al nº1 de la llista ventes.

L’èxit no va arribar en un dia, The Beatles van haver de recórrer bars i clubs nocturns on es van guanyar una fama que els consolidaria com el grup més popular de Gran Bretanya. Amb aquesta fama va arribar el seu primer disc el 1963, Please Please Me. El mateix any va aparèixer el segon disc, With The Beatles, que comportaria el trasllat del grup a Londres, una ciutat molt més practica econòmicament i professionalment parlant. 1964 va suposar també l’arribada de la beatlemania als EUA.

L’arribada a Amèrica els va produir massa impressió i sorpresa, mai van pensar que tindrien tan l’èxit com els que estaven tenint. Aprofitant aquesta fama el tercer disc dels de Liverpool no es va fer esperar i el mateix any 1964 va aparèixer A Hard Day’s Night, com a banda sonora de la seva primera pel·lícula. Tant el disc com el film van ser tot un èxit i la beatlemania es va estendre arreu del planeta. Per completar l’any 1964 es va portar a terme una gira mundial, de la qual en Ringo es va perdre bona part per motius de salut, i es va publicar Beatles For Sale, el quart disc de la banda.

En definitiva, 1964 fou l’any de més treball en la carrera de The Beatles.

 

1965 – 1966

 

1965 va portar la segona pel·lícula, Help!, amb la seva corresponent banda sonora, una nova gira per Amèrica i el sisè disc del grup, Rubber Soul.

Però, si 1965 es va caracteritzar per un fet és per ser el final de les gires de The Beatles. Cansats d’anar amunt i avall sense parar, les eternes sessions de gravació, les amenaces, la polèmica amb l’afirmació que eren més famosos que Crist, la falta de motivació i farts que als seus concerts només hi anessin adolescents cridaneres, que no es fixaven si s’equivocaven d’acord o desafinaven, van ser els punts claus per a que The Beatles posessin punt i final a les seves gires.

 

L’any següent, el 1966, es va publicar Revolver, disc del qual ja no es va fer cap gira. Aquesta decisió els va permetre de disfrutar d’unes merescudes vacances. En John es va anar a Almeria a participar en la pel·lícula How I Won The War, McCartney es va dedicar a composar la BSO d’un altre film, en George va marxar a l’Índia i en Ringo va viatjar a Espanya per acompanyar Lennon.

A la tornada d’aquestes vacances van començar a gravar el vuitè disc, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, possiblement el millor disc de la història de la música.

 

Sgt. Pepper’s – 1967

 

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band va suposar l’inici d’una nova etapa caracteritzada per la importància de treballar com a artistes, la faceta artística es la única i primera prioritat. L’època dels concerts i els crits havia acabat.

Acompanyant la publicació del Sgt Pepper’s l’any 1967 va portar altres qüestions destacades. Entre elles destaca l’emissió de Our World, la primera transmissió via satèl·lit a nivell mundial en la qual van participar The Beatles interpretant el tema All You Need Is Love. Un altre fet fou conèixer el Maharishi Mahesh Yogi, que els portaria conèixer el “coneixement verdader”.

No tot van ser bones notícies i aquell any va morir el manager del grup, en Brian Epstein. Amb la seva mort The Beatles es van trobar amb el problema de la direcció de les seves finances i negocis. Per aquest motiu van crear la companyia Apple, dedicada a la confecció de roba psicodèlica i de l’època.

Per finalitzar l’any es va rodar la tercera pel·lícula, The Magical Mystery Tour, amb una crítica força desfavorable però amb una genial banda sonora.

 

1968

 

L’any 1968 portarà diferents esdeveniments. El primer fou el viatge del grup amb el Maharishi a Rishikesh, on hi van anar per aprendre a meditar. Malauradament l’experiència no fou gaire bona i ben aviat en Ringo va haver de tornar per problemes amb el menjar (era al·lèrgic a un gran nombre d’aliments), en Paul va tornar també donat que només tenia previst estar-hi durant un mes i finalment, Lennon i Harrison van deixar l’Índia per l’escàndol en el qual es va veure involucrat el Maharishi i una dona del seu grup.

En tornar de l’Índia es va decidir llençar definitivament la companyia Apple. L’empresa no va durar gaire. Hi havia moltes idees, però cap es va arribar a concretar: companyia buscadora de nous talents, tenda d’aparells electrònics i per finalitzar tenda de roba psicodèlica, fet que la va portar a la ruïna. Després de la fallida es va rodar la quarta pel·lícula dels de Liverpool, Yellow Submarine, de dibuixos animats i acompanyada de la seva corresponent banda sonora. Com és costum al mon beatle aquest no va ser l’únic esdeveniment de l’any, es va publicar un doble àlbum, The Beatles, més conegut com White Album. Abans de la seva publicació es van gravar dos singles, Hey Jude i Revolution, amb un gran èxit.

No només es va publicar material com a grup, sinó que en John Lennon va editar el seu primer treball en solitari, Two Virgins, amb l’ajut de la seva futura esposa, la Yoko Ono.

 

Durant la gravació del White Album es van produir les primeres tensions entre el membres del grup, que els portarien dos anys més tard a la separació. El motiu més fort fou la presència continua de la Yoko Ono a l’estudi, fet pel qual Lennon es preocupava més d’ella que no pas del grup. Aquest comportament va provocar malestar en la resta de components que se sentien despreciats.

 

1969 – Ruptura

 

Assistim a l’últim any de The Beatles, 1969. Al seu començament es van realitzar les sessions Get Back, que pretenien recollir l’esperit cru i directe dels seus primers discos. Tot i que no es van acabar mai, van servir d’embrió per al que seria el seu últim disc publicat, Let It Be. Aquestes sessions van estar acompanyades permanentment per càmeres que van gravar la seva darrera pel·lícula, també dita Let It Be, on es reflexava la tensió i el malestar entre els membres del grup.

Tot i els continus enfrontaments, tots quatre van decidir gravar un nou disc, que seria el darrer, Abbey Road. Amb una magnífica producció, Abbey Road va posar fi a una dècada irrepetible, que per a moltes persones va marcar un temps en la música posterior.

 

A Saville Row es van reunir The Beatles per darrera vegada. Lennon va anunciar que deixava el grup, per dedicar-se al seu projecte paral·lel, la Plastic Ono Band. Davant la perplexitat de la resta de membres en Paul va seguir el mateix camí i no va trigar gaire a publicar el seu primer disc en solitari. En George i en Ringo van fer el mateix, el primer per explorar el mon de la cultura índia i el segon per formar, ell també, una carrera en solitari. L’any 1970 va posar punt i final a la vida de The Beatles com a grup.

 Font: http://members.fortunecity.es/dejuan/historia.htm