Apareix el número 3 de beCEroLes lletres de llengua i literatura, la publicació biennal del CEL (Centre d’Estudis Lingüístics i Literaris de les comarques centrals dels Països Catalans. Montsià, Baix Ebre, Ribera d’Ebre, Terra Alta, Matarranya, Ports, Alt Maestrat, Baix Maestrat). Tal com s’ha fet en els dos números anteriors, hom hi trobarà, des de diferents enfocaments, recerques i aportacions a l’estudi de la llengua i la literatura de les comarques centrals de la llengua.

 

En el temps transcorregut, d’ençà que es va publicar el segon número, la nostra llengua ha viscut celebracions i esdeveniments importants. S’ha celebrat el centenari de l’escriptor de la Ribera d’Ebre Artur Bladé i Desumvila (Benissanet 1907 – Barcelona 1995), entre d’altres. L’Institut d’Estudis Catalans commemorava el centenari de la seua creació el 2007, paral·lelament al 75 Aniversari de les Normes de Castelló. I també, el 2007, es publicava la tan esperada segona edició del Diccionari de la llengua catalana, de l’Institut d’Estudis Catalans, el conegut com DIEC2.

 

Des del CEL també es feia una modesta aportació a l’estudi de la lexicografia catalana i sortien publicades les actes de la jornada 10 anys del Diccionari de la llengua catalana, de l’Institut d’Estudis Catalans, celebrada a Tortosa el 2005.

 

També, dissortadament, en l’editorial de beCEroLes II reportàvem una notícia necrològica, tot evocant Jesús Moncada, i ara en el tercer número ens hem de referir al professor Josep Panisello i Chavarria (Tortosa 1928 – Barcelona 2006), coautor, amb Joan S. Beltran, dels manuals Cruïlla i Aïnes. Amb tot, Josep Panisello ha estat actualitat en el món filològic, durant el 2008, ja que des de la Universitat Rovira i Virgili –Campus Terres de l’Ebre–, l’Institut d’Estudis Catalans, el Departament d’Educació –Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre–, el Moviment per a la Renovació Pedagògica de les Terres de l’Ebre, el Departament de Cultura, l’EMD-Jesús i l’Ajuntament de Tortosa s’ha organitzat, el 28 i 29 de març d’enguany, la I Jornada in memoriam de Josep Panisello «Llengua i ensenyament: llengua estàndard i variació lingüística», a Jesús (Baix Ebre).

 

Un altre fet més recent, des de les nostres comarques, ha estat la inauguració de l’Aula Museu Carles Salvador, a Benassal (Alt Maestrat), el 7 de juny. Un espai de dinamització d’activitats culturals i de projecció de l’obra del gramàtic valencià, pedagògicament benassalenc d’adopció.

 

A finals de juny, també, Cambrils ha acollit unes jornades d’homenatge al poeta tortosí Gerard Vergés, organitzades per l’Antena del Coneixement, de la URV, a Cambrils.

 

El desembre de 2008 s’ha celebrat, a Tarragona, el III Col·loqui Fabra, organitzat pel Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili. Una bona ocasió per a emprendre estudis sobre l’obra fabriana i la contribució de les nostres comarques en el conjunt de la llengua.

 

En el número actual comptem amb estudis lexicogràfics, toponímics, literaris, onomàstics i dialectològics en l’Arc del CEL. Els etnotextos del CEL obert recullen testimonis del Montsià, l’Alt Maestrat i el Matarranya. Al CEL ras, l’opinió des del Matarranya i des de la valoració de la I Jornada in memoriam Josep Panisello. I, finalment, la CELecció ens dóna una panoràmica de novetats editorials, de llengua i literatura, de l’àmbit del CEL.

 

Així doncs, us invitem a la lectura de la nostra publicació i a compartir amb nosaltres els projectes del CEL.

 

Sigueu benvingudes al CEL.

Sigueu benvinguts al CEL.