Enguany, el CEL (Centre d’Estudis Lingüístics i Literaris de les comarques centrals dels Països Catalans. Montsià, Baix Ebre, Ribera d’Ebre, Terra Alta, Matarranya, Ports, Maestrat) publica el segon número de beCEroLes, amb un recorregut lingüístic i literari divers pels territoris que el componen.

 

Enguany, també continuen els actes commemoratius del centenari d’un dels filòlegs més colossals de la filologia romànica, i, per damunt de tot, de la catalana. Ens referim a l’Any Coromines, instituït per a celebrar el primer segle del naixement de Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona 1905 - Pineda de Mar 1997); avinentesa a la qual també contribuïm, des dels territoris centrals de la llengua, amb l’article que publiquem de Ventura Castellvell, ‘Una excursió filològica Ebre avall de Pere Coromines i Joan Coromines’.

 

Altres esdeveniments s’han realitzat en els dos anys transcorreguts des de les primeres beCEroLes i les que ara presentem. Destaquem, per exemple, els deu anys del Diccionari de la llengua catalana, de l’Institut d’Estudis Catalans; fet pel qual el CEL va coorganitzar, juntament amb la Universitat Rovira i Virgili i l’Institut d’Estudis Catalans, una jornada d’estudi a Tortosa; acte que resultà pràcticament exclusiu, arreu dels territoris de parla catalana. Un altre aniversari ha estat els cinquanta anys de la mort de Carles Salvador i Gimeno (València 1893 – Benimaclet 1955), el Mestre de Benassal, difusor incansable de la normativa fabriana al País Valencià.

 

La faceta literària si bé s’ha anat nodrint, durant estos dos anys, d’interessants novetats ha rebut també la trista notícia de la mort de l’escriptor mequinensà Jesús Moncada (Mequinensa 1941 - Barcelona 2005). És ben cert que sense la seua ploma atònita i estremida ja no serà el mateix contemplar la galeria de les estàtues des del cafè de la granota.

 

En el número que presentem retrobem les seccions habituals: Arc del CEL (investigació i creació), amb un recorregut des de la sociolingüística a la literatura i la biografia; CEL obert (etnotextos), des de la Palma d’Ebre a Rossell, passant per Massalió; CEL ras (opinió), amb dades sobre el funcionament de les Oficines de Garanties Lingüístiques fins a la paradoxa del meló de moro; CELecció (ressenyes), amb novetats editorials dels territoris del CEL.

 

Esperem que les segones beCEroLes (lletres de llengua i literatura) siguen del vostre interès i vos engresqueu a participar dels nostres projectes.

 

Sigueu benvingudes al CEL.

Sigueu benvinguts al CEL.