PAU VIDAL I GUINOVART

PAU VIDAL I GUINOVART

(BARÍTON)

 Nasqué a La Canonja el 17 de febrer de 1913, i traspassā el 24 d'agost de 1998, a l'edat de 85 anys. Va cursar els seus estudis de solfeig i piano sota la direcció del mestre Tarragoní Josep Gols. En acabar els estudis, va formar una orquestra de ball que portava el seu nom, Va ser una persona clau en la fundació de l'Orfeó Canongí, del qual va arribar a ser sots-director. Cal recordar la campanya de l'Orfeó dins la lírica catalana amb les representacions de sarsuela i òpera espanyola i italiana. Precisament el desenvolupament de l'Orfeó Canongí fou la causa de la seva projecció artística, ja que en ell va començar les seves portentoses facultats vocals.

Després de la Guerra Civil Espanyola, Pau Vidal, dedicava tota la seva activitat artística a la Lírica. Va Contractar pel Gran Teatre del Liceu de Barcelona, que hi actua durant sis temporades quasi seguides, va interpretar les principals obres del repertori d'òpera italiana i alemanya. Cal remarcar els seus èxits clamorosos; "El Barbero de Sevilla", "Rigoleto", "Otelo", "I Pagliacci", "Il Trovatore", " La Traviata". Va ser sol·licitat pels principals teatres d’Òpera Nacionals i estrangers. Gràcies a la seva sòlida formació musical va poder acceptar molts contractes d'obres que havia d'aprendre, assimilar i memoritzar en pocs dies.

De les seves constants sortides a l'estranger podem destacar la inauguració de la temporada de 1945 al Teatre Colón de Buenos Aires amb l'obra " La Traviata" i la actuació amb la Companya del Teatre Metrapolitan de Nova York, durant la temporada de 1945 a Sao Paulo. La inauguració de la temporada oficial del Teatre Municipal de Rio de Janeiro amb "El Barbero de Sevilla". S'ha de remarcar també les temporades d'òpera a Portugal amb actuacions als teatres de Lisboa, Oporto i altres capitals.

A Itàlia va actuar als grans teatres d'òpera de Milà, Roma, Nàpols, Palerm, Florència, amb les genials interpretacions de l'òpera de Verdi, i les de Giordano, Puccini, Leoncavallo, li valgueren el favor del públic. La RAI va difondre la seva brillant interpretació del "Retablo del Maese Pedro".

A Madrid va estrenar en sessió de gala l'òpera mexicana "Tata Vasco", Pau Vidal va realitzar diferents gravacions de sarsueles per a la casa Philips. De les seves actuacions a la Radio i la TV espanyola, destaca el seu cicle se sarsueles a Radio Nacional d'Espanya i les òperes " El Barbero de Sevilla" i "Rigoleto" a TV. Aquestes interpretacions i les quatre últimes temporades al Gran Teatre del Liceu en les què va donar força i empenta a l'òpera espanyola amb la interpretació de "Las Golondrinas", "Amaya", "La cabeza del Dragón", foren les seves últimes actuacions en públic.

Pau Vidal, actualment esta dedicat a la formació de nous cantants lírics. No hi ha dubte que la seva sòlida preparació musical i la seva gran experiència en són una garantia. Les activitats docents com a professor de Cant al Conservatori Professional de Música de l’Excma. Diputació Provincial de Tarragona, són un reflex de l'alta formació tècnica d'aquest gran mestre de cant.

El 15 d'agost de 1980 en la sala de plens de l'Ajuntament de La Canonja, tingué lloc la concessió del títol de Fill Il·lustre, a Pau Vidal i Guinovart, d'aquesta manera a merescut un lloc en la galeria de personatges Il·lustres de nostre Poble que avui encara te la sort de tenir-lo entre nosaltres,


( PĀGINA PRINCIPAL )
( Manuel Borrās )-( Antoni Brosa )-( Josep Canadell )-( Jaume Gils )
( Salvador Martorell )-( Josep Martorell )-( Pau Vidal )-( Jose M. Vilanova )



Publicitat: