JAUME GILS I MATEU
JAUME GILS I MATEU

 Va néixer a Barcelona el dia 29 d'agost de 1911, i va morir el 9 de setembre de 1991, als 80 anys d'edat. Era un home considerat de dret i de fet Canongí, a l'any d'edat va quedar orfe de pare, va retornar a La Canonja amb la seva mare d'on era originaria.

Era aficionat a la lectura, als 17 anys va fer molta amistat amb L'Il·lustre escriptor i historiador Tarragoní, Antoni Rovira i Virgili, la qual cosa li va ser de gran profit.

Jaume Gils militava a l'Esquerra Republicana de Catalunya, des de la seva fundació, partit que mobilitzà una gran part de la joventut Catalana. Va formar part part del Comitè Antifeixista de La Canonja i junt amb altres, constituïren l'equip de l'alcalde Josep Canadell Rongués per aconseguir que el nostre poble no sofrís les malifetes i assassinats dels incontrolats forasters. durant la guerra va combatre al front d'Aragó, l'any 1938 va ser empresonat amb altres dels seus companys en un camp de concentració franquista. Una vegada acabada la guerra civil.

Home fidel a les seves idees que en cap moment va renunciar, i va defensar sempre la seva terra, fou un gran patriota, que mai va deixar de lluitar per llibertats de Catalunya. Va ésser un dels fundadors de l’ESTÍMUL, que fins el moment de la seva mort significà un suport valuós a la tasca mensual. Va ser fundador de l'Orfeó Canongí, participà també en la fundació d'Esquerra Republicana de Catalunya.

A les comarques meridionals a Jaume Gils se'l coneixia per les seves facetes cultural i polítiques, i també fora eren reconegudes les seves aportacions en defensa de Catalunya i de fidelitat al seu partit, ERC.

L’Ajuntament de La Canonja, el dia 25 de febrer de 1994 va saber donar un merescut homenatge, i un lloc en la Galeria de Fills Il·lustres de La Canonja.


( PĀGINA PRINCIPAL )
( Manuel Borrās )-( Antoni Brosa )-( Josep Canadell )-( Jaume Gils )
( Salvador Martorell )-( Josep Martorell )-( Pau Vidal )-( Jose M. Vilanova )Publicitat: