ANTONI BROSA I VIVES

 

ANTONI BROSA I

VIVES

(VIOLINISTA)

 Va néixer a La Canonja el 27 de juny de 1894 i va morir a l'any 1979, als 85 anys d'edat. La seva família eren tots músics, el seu pare era trompeter, Director de banda i professor, l'Antoni va ésser un músic superdotat, va estudiar a Brussel·les amb Crickboon, Antoni Brosa va anar a Anglaterra als vint anys.

Va ésser famós arreu del món, principalment a Europa i Nord-Amèrica. No parlem d'Anglaterra que el considerant com a un gran músic seu, hi va viure seixanta anys i es va casar amb una dama anglesa.

La seva gran categoria va fer que figurés en el "ranking" mundial entre els deu millors violinistes. Fundà el "Brosa Quartet" i també forma part del "Pro-Art quartet" . Fou condecorat per l'Estat Espanyol amb la Creu al Mèrit Civil. Nomenat professor de violí del Reial Col·legi de música de Londres. Professor de l'escollit grup de "Música a Santiago de Compostela".

Sempre es negà a gravar discos. No li agradava que la tècnica pogués ajudar a ser copiat, en canvi transmetia als seus alumnes tots els seus coneixements.

Brosa va treballar i col·laborà amb músics tan importants com Britten, Van Dieren, Bates, Schoenberg, etc. Ell es delectava donant audicions úniques de difícil repetició, com la inauguració del Royal Festival Hall de Londres amb el "Coronation Concert" d'Stanley Bates quan la Coronació de la Reina Isabel, o el concert de Violí de Britten, inspirat en la Guerra Civil Espanyola, a Nova York.

Brosa passava llargues temporades a Tossa de Mar i a Salou. Passava també bona part dels seus dies a Eivissa a casa del seu amic violoncel·lista i musicòleg Josep Ricard i Matas, d'aquesta manera fugia de les obligacions, i feia musica per a ell mateix i per la seva muller, Es feia acompanyar al piano per la seva germana Rita, amb qui va donar grans concerts. Les ganes més grans d'estudiar o de tocar li venien sempre quan l'arròs, la sopa o el cafè estaven a punt.

El Poble de La Canonja el dia 15 d'agost de 1980 va saber donar un homenatge tan merescut i un lloc en la Galeria de Fills Il·lustres de La Canonja, al seu músic Antoni Brosa.


( PĀGINA PRINCIPAL )
( Manuel Borrās )-( Antoni Brosa )-( Josep Canadell )-( Jaume Gils )
( Salvador Martorell )-( Josep Martorell )-( Pau Vidal )-( Jose M. Vilanova )