BENICARLO

Com arribar

Benicarló es troba a 120 Km de Tarragona, 220 Km de Barcelona, 70 Km de Castelló i 140 Km de València. Per carretera pots arribar per la N-340 o per la autopista A-7, la sortida és la de Peníscola- Benicarló.
Si no teniu cotxe o teniu paciència suficient per soportar els retards podeu arribar amb tren. Consulteu els horaris de RENFE.
Si disposeu de algun tipus de vaixell sempre podeu fer l´entrada al poble a través del seu port, petit però molt bonic.
 

Què es pot visitar

L´església L'Església de Sant Bertomeu és un temple del segle XVII d'estil barroc. Destaquen les columnes salomòniques de la porta principal i els retaules barrocs. També cal esmentar un quadre de la Verge del Remei.

Casa del Marqués de Benicarló és un edifici del segle XVIII, compta amb una cuina de taulells de l'època amb temes relacionats amb l'art culinari.

 També podeu visitar l´esglesia del Crist de la Mar, que segons diu la tradició amb la seva arribada va lliurar a Benicarló de la pesta.

 Hi ha un poblat iberic molt interessant. Es difícil arribar si no conexeu la zona. Val la pena anar.

El port Per fi visiteu el port. Es molt petit i a la vegada bonic. Es un port pescador amb dos curioses platges dins del mateix port anomenades La Parreta. El port es va començar a construir l´any 1883 i es va finalitzar l´any 1944. Fa pocs anys es va fer una ampliació.

On dormir

Per demanar informació sobre els allotjament truqueu al telèfon 473180 (Informació Turística). Hi han alguns campings als voltants del poble i un alberg juvenil.
Consulta el llistat de telèfons d´interès on trobaràs les adreces dels hotels, campings i apartaments disponibles en el poble.
 

La Història

Els orígens de Benicarló es troben als poblats ibèrics del Puig i de la Tossa. L´època de màxim esplendor va ésser en els segles V i IV abans de Crist. Les restes de les muralles encara es poden veure als afores de la ciutat. Al Puig es van trobar peces de ceràmica, entre les que destaca el Kylyx fet als voltants de l´any 455 abans de Crist.

També hi han autors que identifiquen l´origen de la ciutat amb la històrica Hystria grega que significa país de vinyes.

El nom de Beni-Gazló apareix per primera vegada en documents que es refereixen a una alqueria àrab. La comarca va ser conquistada per Jaume I l´any 1232. En aquell temps la ciutat era una alqueria de Peníscola. Benicarló aconsegueix la Carta-Pobla el 14 de juny de 1236 amb el nom de Benicastló.

L´any 1523, Carles I, concedeix el títol de Vila amb tots els privilegis del títol, com era el de cel.lebrar una fira anual vuit dies abans i després de Sant Bertomeu. A mitjans del segle XVI, la vila tenia 400 cases de veïns, envoltada de muralles i amb una església molt visitada pels pescadors.

L´any 1785 havien 1000 veïns i l´any 1794 1300. En aquest segle destaca l´exportació de vi i la fabricació de tonells per l´exportació del vi.

Durant la segona meitat del segle XIX va augmentant el nombre d´habitants.

Any  Habitants 
1857  6989 
1860  7130 
1877  7922 
Per reial decret el dia 22 d´octubre de 1926, Alfons XIII, concedí el títol de ciutat.

Benicarló va ser atacada per pirates turcs l´any 1556, assetjada pels francesos el 14 d´agost de 1810 i entre els anys 1835 i 1837 durant la primera guerra carlista. L´acció més dura fou el 23 de gener de 1838 quan Cabrera va atacar la ciutat durant la primera guerra carlista. Encera queden restes de la guerra en el campanar de l´església de Sant Bertomeu.

Durant el segle XIX va tindre molta importància la producció del ví Carlón. L´any 1890 es van exportar 17 milions de litres. Tanmateix, la filoxera va acabar amb els ceps. Encara fa uns anys es venia un ví anomenat Carlón a l´Argentina.

Pàgina inicial / Benicarló / Links