Una Zona per conŔixer , gaudir-ne i trepitjar-la

L' ALT GAIA

 

 

Son Molts els indrets de Catalunya que tenen un cert encant per l' excursionista o per aquelles persones que busquen indrets singulars i espais oberts o la petjada hist˛rica del nostre passat.

Pocs coneixen per˛ , l' encisador perÝmetre natural conegut per l' Alt GaiÓ i el seu entorn mes immediat , en aquest espai marcat pel naixement del riu GaiÓ , les possibilitats que el visitant i pot trobar

, son incre´blement variades i del tot atractives tal com podreu comprovar amb la guia que seguirÓ a aquesta breu introducciˇ .

Sta. Coloma de Queralt assumeix la concentraciˇ directe a l' entorn del seu mercat (any 1222) dels municipis de Bellprat , Sta. Perpetua de GaiÓ , Conesa , SavallÓ del Comtat , Les Piles de GaiÓ , Llorac i Querol.

Aquesta zona d' una bellesa natural fascinadora , sempre ha sigut un punt conflictiu de delimitacions geogrÓfiques , en tems remots era punt de confluŔncia entre els Laietans , Cocetans i Ilergetes , es tambÚ punt de connexiˇ amb les comarques de l' Anoia , Segarra , Conca de BarberÓ i l' Alt Camp , antany tambÚ delimitava Corregiments i Vegueries i Dresde sempre han coincidit els bisbats de Barcelona , Vic , Solsona i Tarragona .

Tanmateix es una important eix hidrogrÓfic on l' entorn mes immediat i neixen a mes del riu GaiÓ , els rius Corb , Ondara , la riera de Clariana afluent del riu Anoia , el riuet de Vallvert afluent de l' Anguera - FrancolÝ i la riera de Pontons afluent del riu Foix.

Estem parlant d' un desconegut altiplÓ on el visitant pot gaudir en sobremanera de la interessant mostra arquitect˛nica , de esglÚsies romÓniques , fortaleses de la reconquesta Castells feudals , molins fariners i paperers , pous de gel , cases fortes , masies de tall senyorial , torres d' aguait , colomers i tambÚ espais naturals amb engorjats , gorgs , penya segats , arbres monumentals , cims fortificats amb impressionants vistes , i com a complement l' interessant tema culinari amb l' especialitat ˙nica del Romesco ( bacallÓ guisat) .

Permeteu-me que desprŔs de tanta ret˛rica per tal de situar-vos en aquest espai hist˛ric que tant bÚ conec , els mostri l' esquemÓtic catÓleg que be a continuaciˇ.

 

SANTA COLOMA DE QUERALT

Plaša Major :

EsglÚsia Parroquial : s. XlV -XVll

Plaša EsglÚsia :

Call Jueu s. Xlll - XV :

Palau dels Contes de Sta. Coloma s. XlV - XVll :

Museu Associaciˇ Cultural :

La pobla de Carivenys ( lloc Pintoresc) :

Rodals :

Molins Fariners : (s. Xlll)

CONESA

LLORAC

SAVALL└ DEL COMTAT

BELLPRAT

LES PILES ( Lloguer d' apartaments i Col˛nia d' Estiu )

STA.PERPETUA DE GAI└

QUEROL

Guia per l'Alt GaiÓ

jde@tinet.cat