HEGEMONIA

JOVES XIQUETS DE VALLS

 

Colla

JOVES XIQUETS DE VALLS

antigament  COLLA DELS MENESTRALS existent a finals del segle XVIII

(Documentada el 1805)

                                                           

Creu de Sant Jordi 1993

1987-1992

Hegemonia

1987

Aquest període és viscut com l'època més daurada, on s'aconsegueixen els millors castells i resultats, on la supremacia és indiscutible.

El mes de gener la televisió francesa FR3, que emetia a la Catalunya nord, enregistrà un reportatge sobre les activitats de la Colla i la implicació en la vida ciutadana. Per aquestes dades la Junta Directiva havia iniciat les diligències per engrandir el patrimoni de la Colla amb la compra de la casa annexa al local social. L'objectiu fer una sala d'assaig coberta d'uns 300 metres quadrats per 10 metres d'alçada i la remodelació de l'antiga sala mitjançant un crèdit de la Generalitat.

A títol anecdòtic ressenyar que en una de les típiques sortides de set d'inici de temporada, a Fulleda, es va coincidir amb el Ministre de l'Exèrcit, Narcís Serra, el qual s'atreví a parar a segons un 3 de 6 i s'emportà com a record una camisa i una faixa.

La Colla està en molt bona forma. Pel juny, i amb un bagatge molt alt de castells de vuit, que tot val a dir-ho sembla que han perdut la seva importància pel fet de sovintejar-los amb certa facilitat, per tal de preparar Sant Joan s'incorpora Montblanc com a plaça de castells amb folre en completar el 2 de 8 folrat. El mateix castell es descarrega per primera vegada la nit de Completes.

Hi ha pressa per superar l'actuació del segle i la sorpresa salta quan el dia de la Festa Major es carrega el 3 de 9 folrat més matiner del segle, junt amb el 2 de 8 folrat i el 4 de 8. Actuació que es repeteix per Sant Fèlix amb l'afegit d'un intent de 4 de 9 folrat, autèntica bèstia negra de la Colla en aquest període. La Colla havia posat el sostre molt alt i continuava essent la número u.

La regularitat demostrada en la consecució dels diferents castells feia pensar en una Santa Úrsula històrica, amb la consecució de castells mai vistos. No fou així i, a part d'un intent de 2 de 8 net, tot quedà en un 3 de 8, un 2 de 8 folrat i l'intent del 3 de 9 amb folre.

En resum, fou una temporada molt forta i llarga, amb cinquanta  tres castells de vuit. Com a nota negativa val a dir que, des de 1978, era la primera vegada que el 5 de 8 ni tant sols es carregava.

.
1988

El mes de gener s'aprofitaven les festes anuals de cloenda de temporada per inaugurar la nova sala d'assaig i oferir un petit homenatge als ex-presidents de l'entitat. Al mateix temps, la Junta General Ordinària escollia nou cap de Colla l'Andreu Montserrat, fundador, carismàtic i ben connectat amb el jovent, que ja ho havia estat els anys 1972 i 1973.

El 28 de febrer ens rendia visita l'Honorable President Jordi Pujol el qual signà el Llibre d'Or de la Colla. Pocs dies després moria Antoni Gallardo, padrí de la Colla, a causa d'una penosa malaltia.

Abans de Sant Joan la Colla sortí novament més enllà de les nostres fronteres per exhibir-se a Lyon (França), amb objecte de participar a la "Fête de l'amitié hispano-française", on es realitzaren diverses construccions de costellada.

Enmig de la polèmica que provocava l'acceptació del 3 de 8 aixecat per sota "amb ajut" al proper concurs casteller, la Colla es preparava pel repte amb diversos castells de vuit entre els que destacà el primer 2 de 8 folrat descarregat a la Rambla Nova tarragonina a la Diada benèfica de la Unicef, el 4 de 8 amb l'agulla carregat a la Bisbal (segons les bases del concurs de 1982, es a dir, quan surten els dosos i la gralla fa la segona aleta) i sobretot el primer 3 de 9 descarregat fora de Valls, concretament a Vilafranca, amb algun gest gratuït inclòs per a recreació de la premsa. L'Helena Llagostera es convertia en la primera noia del món casteller en descarregar un castell de nou en una actuació que només tenia parangó amb Santa Úrsula del 86. Amb aquest bagatge la Colla era clara favorita al triomf final. Per acabar la festa, es completava, després de setze anys, el pilar de sis al Vendrell, únic que ha descarregat la colla vallenca fins ara, en un moment d'improvisació característic.

I, efectivament, carregant el 3 de 9 i el 4 de 9, i descarregant el 2 de 8 folrat, el XIIè Concurs casteller anà, de mans del President de la Generalitat, a les vitrines de la Colla sense cap discussió.

Ja per Santa Úrsula, ens vam quedar amb les ganes de veure l'anunciat intent del 2 de 9 amb folre i manilles, condicionats per la caiguda del 3 de 9, que tan sols es carregà.

1989

La formidable temporada anterior propicià que la Revista "Tribuna" concedís el premi "Catalans de 1988" a la Colla Joves Xiquets de Valls "com a símbol d'un poble com el català que mira el futur sense oblidar les arrels."

A la Bisbal la Colla campiona demostrava que seguia en forma completant el 5 de 8 i a Vilafranca, on es lluïa en el millor Sant Fèlix del segle descarregant el 3 de 9 i 2 de 8 folrat i carregant l'únic 4 de 9 folrat que s'aconsegueix aquella temporada amb la novetat de la col·locació de crosses per reforçar els segons.

La totalitat de les colles castelleres del país, vint-i-una, s'aplegaren a Salou el primer d'octubre amb motiu de la Trobada castellera per commemorar el Mil·lenari del naixement polític de Catalunya. La Colla assolia el 3 de 8 i el 4 de 8 a la magna Diada.

La temporada finalitzà amb una exhibició de gran ressò, doncs per primera vegada es van poder veure descarregar a Valls dos 3 de 9 folrats en una mateix diada. S'afegiren a aquell Santa Úrsula un 5 de 8 descarregat, essent els únics que ho férem en la temporada, i un 2 de 8 amb folre carregat. La Joves es mostrava i refermava com la millor del moment i ho celebrava a plaça com ella només fa, amb una demostració d'eufòria que no agradava a tothom.

En conjunt fou una temporada irregular resumida en la bona línia d'execució del 3 de 8 i el patiment a l'hora de bastir el 4 de 8.

1990

L'assemblea ordinària del febrer incorporava la Paquita Trenchs pel càrrec de Responsable d'atencions social i festes, essent la primera dona que entrava a formar part d'una junta directiva i en representació d'aquest col·lectiu que poc a poc s'anava afegint activament.

Poc abans de Sant Joan, l'Escola de Grallers, celebrà el desè aniversari de la seva fundació el 1980 amb tot un seguit d'actes. Cal recordar que fou el primer grup que es formà a la ciutat amb aquestes característiques.

Per Sant Joan es realitzaren els primers castells de vuit. Poc després de l'actuació a la Bisbal, la Colla sortia per tercera vegada a l'estranger, a la ciutat de Bree (Bèlgica) per participar als actes que el Consell Comarcal de l'Alt Camp celebrava a la Festa de les Ciutats agermanades. Per Sant Fèlix es carregava el 3 de 9 amb folre i amb aquest castell es presentava al XIIIè Concurs de Castells disposada a reeditar el triomf aconseguit dos anys abans.

L'edició d'enguany presentava una minsa participació, dotze colles enfront les vint-i-una del darrer i la novetat de la retransmissió pels canals televisius. I la colla Joves Xiquets de Valls es tornà a imposar descarregant el 3 de 9 i 2 de 8, ambdós folrats, i carregant el 4 de 9, també folrat al segon intent. Tarragona aplaudia per primer cop al segle la descarrega d'un castell de nou i ho feia en un concurs, el moment més important.

Dues setmanes després, al Vendrell s'assolia el 3 de 8 número cent de la Joves, una nova fita a sumar que fou reconeguda pel consistori vallenc. L'objectiu d'assolir el 4 de 9 folrat per Santa Úrsula quedà en intent però es sortí de placa amb una magnífica actuació tot descarregant el sisè 3 de 9 folrat, un 2 de 8 amb folre i carregant la catedral que ja s'havia provat a la Bisbal sense èxit.

El dinar de germanor inaugurava els actes per commemorar el vintè aniversari de la Colla amb la presència de Josep Gomis, ara en qualitat de Conseller de governació de la Generalitat.

1991

El camí cap el vintè aniversari de la Colla començà amb la renovació del cap de Colla en la persona del Salvador Ramon.

La Colla participà als actes del bicentenari de les Festes Decennals de la Candela assistint a la processó votiva dedicada a la Mare de Déu i descarregant un 3 de 8 dels més matiners que es tenen constància. D'altra banda la ciutat homenatjava els seus Xiquets tot penjant un quadre al·legòric de Maria Lluïsa Clols a la Galeria de Vallencs Il·lustres.

Mentre una representació de la Junta s'entrevistà a Madrid amb el Ministre de Cultura Jordi Solé Tura en referència a la seva citació sobre diversos temes que afectaven al món casteller.

La Diada del local descobria un relleu commemoratiu dels cent 3 de 8 descarregats obra de l'artista Royo. En quan a construccions realitzades destaquen una Bisbal amb no gaire sort i un 5 de 8 carregat a l'Arboç. Es tornà a viatjar a l'estranger, a Mouscron (Bèlgica) i a l'octubre, a la Plaça Vella del Vendrell, s'aconseguia la millor fita de la temporada en descarregar el 3 de 9 folrat, que no es pogué assolir a la Bisbal, i s'estrenava aquesta localitat com a plaça de nou. Abans de Santa Úrsula s'oferia a Alcover un 2 de 8 folrat, el primer aconseguit en aquesta població. La diada vallenca, que no ens passarà a la història, amb tres intents de 3 de 9 folrat i un 4 de 9 amb folre carregat, va cloure una temporada marcada, més aviat, per la irregularitat en les construccions.

1992

L'any olímpic és un any rodó en tots els sentits. La direcció de la Colla recau en Federico Gormaz "Fede" que, com el seu predecessor, provenia de la primera fornada de l'agrupació, i en Josep M. Estiles és elegit President. Els objectius són clars: guanyar el concurs i descarregar el 4 de 9 folrat d'una vegada per totes.

Amb ocasió de l'homenatge pòstum a l'escriptor i editor Carles Barral la Colla es desplaçà a La Pineda, on s'exhibí davant les autoritat encapçalades pel premi Nobel de Literatura Octavio Paz, el qual signà el Llibre d'Or de l'entitat i intercanvià impressions amb diversos membres de la Junta i la canalla. Un altre acte important fou l'apadrinament dels Ganxets de Reus en els seus primers passos com a Colla.

Les sortides es succeeixen amb celeritat: castells de vuit per Sant Joan, un altre cop a Saragossa, i es descarrega un 2 de 7, el castell més important que els televidents es perderen, a la Cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Barcelona.

Motiu de molta alegria fou quan s'inaugurà la Bisbal com a nova plaça de nou en descarregar el 3 de 9 amb folre, castell que poc a poc s'anava convertint en la insígnia de la Joves, tal com ho va ser el 5 de 8 a la seva època. Cal recordar que a la Bisbal s'anava ininterrompudament des de 1975, quan s'assolí plenament el primer carro gros de la Colla i que sempre s'havia trobat com a casa pròpia per l'apressi i amistat que demostrava l'afecció castellera d'aquesta localitat vers els colors vermells.

I en aquest punt s'arribà a la catorzena edició del concurs casteller de Tarragona. Amb una actuació de força, coratge i saber fer la Colla Joves aconseguia per tercera vegada consecutiva el títol de campiona oferint, a les més de vint-mil persones assistents la millor exhibició castellera de la centúria en descarregar el 3 de 9 amb folre, el 5 de 8 i el 4 de 9 amb folre, primer que aconseguia l'agrupació després de sis anys de carregar el primer, en una jornada aclaparant i apoteòsica, la pàgina més brillant del segle.

En plena febre castellera es planten al Vendrell sengles 3 de 9 amb folre i 5 de 8 i en un Santa Úrsula memorable per l'actuació de les dues colles locals, es torna a repetir el programa del darrer concurs en un final de temporada impressionant que donava pas a una altre etapa en la recerca de noves fites per la millor Colla del moment

[ Història Gràfica ]