VERS ELS CASTELLS DE NOU

JOVES XIQUETS DE VALLS

 

Colla

JOVES XIQUETS DE VALLS

antigament  COLLA DELS MENESTRALS existent a finals del segle XVIII

(Documentada el 1805)

                                                           

Creu de Sant Jordi 1993

1982-1986

Vers els castells de nou

1982

Aquest any es presentava molt compromès per la Colla, ja que l'octubre havia concurs i calia defensar el títol merescudament guanyat del 1980. Després de la descàrrega del primer 5 de 8 del segle hi havia moltes il·lusions per aconseguir noves fites com els castells folrats o el carro gros amb el pilar al mig.

L'esdeveniment més important dels primers sis mesos rau en la inauguració del nou estatge social, l'antic "Foc Nou" situat al Carrer Gassó, el 13 de juny. Per fi la Colla disposava d'un local propi amb pati d'assaig i dependències per l'administració i les gralles. A destacar que totes les obres van ser realitzades per l'esforç desinteressat de diversos membres de la Colla en les seves estones de lleure. Una cercavila i la inauguració d'una placa commemorativa per les autoritats donaren pas al primer 4 de 8 de la temporada i els intents de 3 de 8 i pilar de 6.

Sant Joan Bisbal i Sant Fèlix, amb un intent de 2 de 8 folrat aquest darrer, són actuacions no massa reeixides i preparatòries del IXè concurs de Tarragona, cinquantenari del primer de 1932, La colla, despres de dos infortunats intents de 5 de 8, descarregà un 4 de 8 per tranquil·litzar els nervis. A tercera ronda es carregà el primer 4 de 8 amb l'agulla del segle, es considerava carregat a la sortida dels dosos i quan l'enxaneta feia la segona aleta dalt el pilar, però uns components es despenjaren de dalt abans de desmuntar el castell.

I heus aquí que el Jurat, de manera incomprensible i coaccionada, el desqualifica per haver-se descarregat incorrectament (van despenjar-se l'enxaneta i aixecador del pilar i dos quints del quatre abans d'iniciar la baixada). Davant d'aquesta desencertada decisió la Colla opta per abandonar el recinte.

Amb tota la ràbia acumulada, per Sant Úrsula, es torna a carregar el mateix castell, sense polèmica aquesta vegada, i es descarreguen els únics 3 de 8 i 5 de 8 de la temporada, aconseguint la millor actuació fins el moment de la Colla. En definitiva una temporada amb alts i baixos compensada per la darrera exhibició i la inauguració del local.

.
1983

Malgrat els incidents del concurs de Tarragona la moral i ganes de fer grans castells romanien intactes. Ben aviat es descarrega un 4 de 8, el gener, als actes commemoratius de l'arribada del Ferrocarril a Valls. El mateix castell es torna a repetir el 6 de març a Saragossa, data que passarà a la història del món casteller pel fet de ser el primer castell de vuit aconseguit fora de Catalunya. Es tracta, sens dubte, d'una fita de gran valor per la Colla, que palesava, novament, el seu nivell de convocatòria.

Poc abans de Sant Joan apareixia el primer número de la Revista "Foc Nou com a mitjà oficial de comunicació de la Colla i difusió del fet casteller, sota la direcció de Carles Heredia.

El títol de la revista es dedicà en memòria del local social de l'entitat que antigament fou una sala de ball amb aquest nom. Feu la presentació de la publicació el Diputat al Parlament de Catalunya i distingit membre de la Colla Joan Ventura.

Ja a l'actuació de la Festa Major es tornà a carregar el 4 de 8 amb el pilar al mig amb l'afegit que aquesta vegada el pilar de sis es va quedar unes dècimes de segon tot sol. Malauradament, aquest castell, encara que es provà un parell de vegades més en anys posteriors, es deixarà perdre fins avui en dia, que sembla tornar a guanyar protagonisme en altres colles. A partir d'ara, i fins el 1987, podrem gaudir de les millors diades de Sant Joan.

Després d'una infortunada exhibició a la Bisbal, primera caiguda del carro gros en vuit anys consecutius d'actuar en aquesta plaça, s'aconseguí una nova marca a Igualada on es descarregava el cinquantè 2 de 7 seguit sense cap xurriacada, marca que ningú havia assolit fins aleshores (val a dir que en Josep M. Estiles havia pujat en tots). Va arribar l'hora de donar un pas més endavant i el 2 de 8 folrat es contemplava amb moltes possibilitats.

I fou així, l'11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya, com la Colla Joves dels Xiquets de Valls aconseguia el seu primer castells folrat en carregar el 2 de 8 amb folre, sens dubte, des de molt temps a l'abast de la Colla, fins aleshores dedicada a altres estructures.

El mateix setembre, Joan Guasch, president de la Colla i en nom seu, signava davant notari la compra del local social, compra coberta amb les aportacions de socis en forma d'accions i d'una quantitat més important per part de la Colla de manera que era l'accionista major del local. El patrimoni propi s'incrementava de manera notable i s'ajustava a les necessitats de la Colla que no parava de créixer en quan a components i activitats.

Per cloure aquesta bona temporada, amb la presència al balcó de l'Ajuntament de l'Honorable Pujol, a Santa Úrsula, després de descarregar el tercer 5 de 8 de la seva història, s'intentà per primera vegada en aquest segle el colossal 4 de 9 net, les referències del qual es remuntaven a "l'època d'Or" del segle passat. La Colla continuava fidel al seu esperit d'innovació i superació que l'han distingida des del seu naixement. Encara que als assajos s'havien col·locat els sisens el castell es trencà ràpidament davant el desencís de tothom.

Com a nota trista el mes de desembre, víctima d'un accident, ens deixà el company i membre fundador Joan Montserrat. El funeral fou una mostra de condol ciutadà donat el carisma aglutinador del difunt.

1984

Gaudint de la ventatja que proporciona la perspectiva històrica es pot dir que el present any és considerat com un dels més negatius per la Colla. No començà bé i acabà pitjor. En definitiva, marcà un punt d'inflexió pels esdeveniments futurs.

En l'àmbit casteller es tornà a anar a Saragossa convidats per la Federació Aragonesa d'Esports Tradicionals però no es va poder repetir l'èxit de l'any anterior. El juny es celebrà la primera Diada commemorativa del local i que, amb els pas dels anys, ha esdevingut preparatòria per Sant Joan així com un dels principals actes socials de la Colla. A la Festa Major es tornà a carregar el 4 de 8 amb el pilar pensant ja en el mes d'octubre.

A la calorosa Bisbal una de cara i una de creu. La bona va ser que es va descarregar la catedral dels castells per primera vegada fora Valls, fet molt celebrat a l'estimada plaça; i la dolenta que va fer llenya el que havia d'ésser el 65è 2 de 7 descarregat seguit. S'havia de començar de nou. Malgrat tot, l'11 de setembre s'aconseguia completar el 2 de 8 folrat, un any just després d'haver carregat el primer.

Any parell és any de concurs i en tots era viu el record dels successos de 1982. El nou Patronat Municipal de Castells tancà l'afer reconeixent la validesa del 4 de 8 amb el pilar carregat encara que es rentava les mans en la decisió presa pel Jurat a plaça i convocava la Colla per participar en l'edició d'enguany.

I ara ve quan la maten. La Colla, conscient de la importància i compromís del Concurs de Tarragona, havia preparat una exigent actuació pensada per guanyar amb el 5 de 8, 4 de 8 amb el pilar i 2 de 8 folrat, tots assolibles amb una mica de sort. A l'hora de la veritat tot quedà amb un 5 de 7, un 4 de 8 carregat i un de 2 de 8 amb folre carregat que ens donà el quart lloc dins les colles punteres i els intents del 5 de 8, primer castell intentat i que determinà la resta, i 4 de 8 amb el pilar. Una decepció que encara va ser més sentida si afegim l'actuació per Santa Úrsula vint dies després.

Molt es confiava en la capacitat de reacció de la Colla però la manca de confiança en tornar a caure el 5 de 8  quedà en intent  feu que ni tant sols es carreguessin el 2 de 7 ni el 4 de 8 restant l'exhibició en un paupèrrim pilar de comiat. En un dissortat final era la primera vegada, i única fins ara, que es sortia de plaça sense realitzar cap castell.

1985

L'Assemblea general ordinària escollia president de l'agrupació a en Joan M. Benet i com a nou cap de Colla a en Julià Bascuñana "Bascu", un dels fundadors.

Molt significativa fou la primera sortida a l'estranger de la Colla, concretament a la bonica ciutat de Venècia per participar als famosos carnavals. Un èxit total, tant pels viatgers com pel públic italià que quedà gratament impressionat per les "Piràmides humanes amb la força d'Hèrcules" enlairades a la Plaça de Sant Marc.

El Maig es tenia l'honor d'apadrinar la Colla dels Xiquets d'Alcover, tercera agrupació de l'Alt Camp, en la seva presentació.

Per demostrar la recuperació de la Colla després de la debacle de Santa Úrsula, per la Festa Major de Sant Joan es descarregà el cinc de vuit. Mai cap Colla ho havia aconseguit tant aviat. De fet s'aconseguí descarregar tots els castell intentats, cosa que d'un temps ençà costava molt.

Malauradament agost i setembre no són mesos bons i només destaca el 4 de 8 com a castell important com el descarregat a Santes Creus el Dia de la Promoció Turística Comarcal.

Per Santa Úrsula la satisfacció de portar vint 4 de 8 (quatre sols carregats) esperonà la Colla a pujar un graó més el seu sostre i intentà el 4 de 9 folrat que es trencà amb els dosos col·locats. No va ser un dia de gaire sort si afegim l'intent de 5 de 8 amb més punt d'honor que possibilitats. De totes maneres va ser positiva la nova forma de treballar els folres en vistes a intents futurs.

Punts notables són la presència al Dinar de Germanor del President de la Diputació de Tarragona Josep Gomis i la presentació de la Banda de Música "La Pera", amb components formats a l'Escola de Grallers.

1986

Aquest és un any màgic que tots els components de la Joves rememorem amb grata satisfacció. Significa l'entrada de la Colla als castells de nou i un període de supremacia dins el món casteller que es perllongaria fins el 1992, una altra gran fita i moment que inicia una nova etapa. Però més val no avançar aconteixement.

Per començar, el mes d'abril, actuació de gran volada a Madrid dins els actes organitzats pel Cercle Català de la capital que estrenà el 4 de 8 al Parc del Retiro. Aquesta estada fou aprofitada per retre visita i homenatge a la tomba del carismàtic Enrique Tierno Galvan, acte organitzat per l'Escola de grallers.

Per Sant Joan es plantà el carro gros número cent a més de disset carregats i divuit intents  des del primer a la Bisbal-75. Tot un rècord i premi a la constància. L'agost s'aconsegueix carregar el primer 2 de 8 folrat fora de Catalunya, concretament a Andorra

Per fi, a l'XIè Concurs de Tarragona, el 28 de setembre, s'aconseguia el segon lloc quan, en un cop de geni, s'improvisa i es carrega el 4 de 9 folrat a la ronda de millorament. La Joves revitalitzava el concurs i rellançava el seu estat de forma. Valls tornava a tenir dues agrupacions de castells de nou després de gairebé un segle.

Amb l'ànim d'aixecar el caliu casteller la veïna Vendrell convidà la Joves per a exhibir-se. Cal remarcar que des de l'any 1926 cap colla vallenca plantava castells a aquesta plaça. La Colla ho agraí descarregant la primera catedral que hom admirava a la històrica Plaça Vella del Vendrell, localitat que ha esdevingut ja clàssica entre els nostres colors.

Anem a fer una gran actuació, sortirem de tres de nou i quan l'enxaneta faci l'aleta que no afluixi ningú perquè anem a descarregar-lo, continuarem amb el cinc de vuit i acabarem amb el quatre de nou. I, si us plau, que ningú faci cap gest incorrecte, perquè nosaltres som una Colla senyora. Apa, poseu-vos les faixes que anem per feina." Aquesta és l'arenga que Julià Bascuñana adreçà als membres de la Colla des del pati del local poc abans de l'actuació de Santa Úrsula. El 26 d'octubre passa a la Història castellera quan s'aconsegueix la primícia del 3 de 9 amb folre després de cent anys sense fer descarregar-se (gener de 1886 el darrer documentat). A més la Joves assoleix la millor actuació del segle en plantar dos castells de nou la mateixa diada en carregar el 4 de 9 amb folre. Tot s'arrodoní amb el 5 de 8 descarregat. Aquell dia la Joves es convertia en la millor Colla del panorama casteller i s'encetava una nova etapa.

La temporada finalitzà amb la inauguració d'una placa commemorativa al pati del local "en testimoni dels cent primers quatre de vuit descarregats La Bisbal 15-8-75 - Valls 24-6-86" amb la presència de tots els caps de Colla i la interpretació del nou himne de l'entitat per la Coral de l'Escola de Grallers al Dinar de Germanor.

.

[ Història Gràfica ]