Trajectòria del Premi Literari de Teatre LA CARROVA

Premi 2003


El perquè del premi

La iniciativa de crear un Premi Literari de Teatre a la ciutat d'Amposta va nàixer l'estiu de 1996, fruit de l'acord entre l'Ajuntament d'Amposta, mitjançant la Regidoria de Cultura, i de l'Institut d'Estudis Comarcals del Montsià.

Per què un Premi de Teatre i per què a Amposta?. El teatre és el gènere literari que menys concursos i premis té convocats. La raó d'aquest fet podem trobar-la en les característiques pròpies del gènere: una obra de teatre ha d'ésser representada. El teatre és bàsicament un espectacle on els actors i el públic, dins d'un espai determinat, participen d'una experiència humana única: la comunicació.

De més, la ciutat d'Amposta té una llarga tradició teatral (algun dia se n'haurà de fer la història). Aquesta tradició s'ha refermat amb la Mostra de Teatre que cada any organitza la Regidoria de Cultura. Aquest espai, únic i privilegiat, permet enriquir el nostre Premi amb la possibilitat que tindran els autors premiats de veure-hi representada la seva obra l'any següent de l'edició del Premi.


Maria-Josep Margalef


1ª edició de bases.

1- L'Ajuntament d'Amposta i l'Institut d'Estudis Comarcals del Montsià convoquen la primera edició del Premi Literari de Teatre La Carrova, per incentivar l'aparició d'autors novells a l'escena catalana.

2- Les obres que vulguin aspirar al premi ha d'ésser originals, inèdites i escrites en català. No es podran considerar obres premiades en concursos anteriors.

3- Les obres aspirants al premi han d'ésser trameses, en triple exemplar, per correu certificat, a la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Amposta, o bé presentades a l'adreça de l'I.E.C. del Montsià, Apartat 118, 43870 Amposta, abans del trenta de març de 1997.
Les obres hauran d'anar signades amb pseudònim, i en una plica tancada, on figurarà el pseudònim, l'autor/a farà constar el seu nom, cognoms, adreça i telèfon.

4- El Premi serà lliurat en el decurs de la Mostra de Teatre que organitza la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Amposta el mes de maig de 1997.

5- L'import del Premi és de 200.000 PTA, i comporta, de més, el compromís de representar l'obra premiada dins la següent Mostra de Teatre en què s'hagi atorgat el Premi.

6- L'obra premiada restarà propietat de l'autor/a.

7- El Jurat estarà format per Jordi González, subdirector general de Focus; Manel Ollé i Albiol, escriptor i professor de Llengua i Literatura Catalanes; Tomàs Llopis i Guardiola, escriptor de llibres didàctics per a l'ensenyament i professor de Llengua i Literatura al País Valencià; Josep Ferré Royo, escriptor; Maria-Josep Margalef i Sagristà, professora de Llengua i Literatura Catalanes.


* Any 1997

* Obra guanyadora: El joc de les veritats
* Autor: Guillem Rosselló i Bujosa
* Procedència: Mallorca

Edició de l'any 1998

Quan Jacob es va cobrir es braços amb pell de cabrit i es va posar la roba del seu germà Esaú, no podia imaginar-se quina n'acabava de fer. Ja siga perquè el llibre sagrat ve de Déu totpoderós o per exigències de la narració, la cosa certa és que Isaac, el pare dels bessons, va caure de quatre grapes en el frau i, així, va néixer l'art de la suplantació, de la simulació i de l'engany.

A partir de llavors, poc a poc, la faula s'ha convertit en realitat i ens hem anat acostumant a conviure en éssers que són el que no són o que semblen allò que no volen ser. I la vida, així, se'ns ha fet més difícil perquè sempre hem de viure en la incertesa de si les coses van de debò o de per riure.

A l'altra part del món. Tespis, aquell grec, com que a més a més era poeta, va refinar l'invent de Jacob en afegir-hi la màscara, un artilugi bastant més sofisticat que aquelles vulgars pells de xot, i alguns hi han vist la intenció artística que potser mancava en el fal·laç personatge bíblic.

I tot de sobte, a qualsevol indret, en forma semicircular, rodona o quadrada, aprofitant les places i els carrers, els claustres o les discoteques, les boîts i els col·legis, els alts i els baixos; allà on hi haja un mínim de dues persones amb ganes de comunicar-se... hem d'estar preparats i esperar que d'una manera o altra, amb ganes o sense, amb intenció o sense, de ben segur que podem esperar un cop de teatre.


Tomàs Llopis i Guardiola

2ª edició de bases.

1- L'Ajuntament d'Amposta i l'Institut d'Estudis Comarcals del Montsià convoquen la segona edició del Premi Literari de Teatre La Carrova, per incentivar l'aparició d'autors novells a l'escena catalana.

2- Les obres que vulguin aspirar al premi ha d'ésser originals, inèdites i escrites en català. No es podran considerar obres premiades en concursos anteriors.

3- Les obres aspirants al premi han d'ésser trameses, en triple exemplar, per correu certificat, a la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Amposta, o bé presentades a l'adreça de l'I.E.C. del Montsià, Apartat 118, 43870 Amposta, abans del trenta d'abril de 1998.
Les obres hauran d'anar signades amb pseudònim, i en una plica tancada, on figurarà el pseudònim, l'autor/a farà constar el seu nom, cognoms, adreça i telèfon.

4- El Premi serà lliurat en el decurs de la Mostra de Teatre que organitza la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Amposta el mes de maig de 1998.

5- L'import del Premi és de 200.000 PTA, i comporta, de més, el compromís de representar l'obra premiada dins la següent Mostra de Teatre en què s'hagi atorgat el Premi.

6- L'obra premiada restarà propietat de l'autor/a.

7- El Jurat estarà format per Àngel Domínguez, responsable de la programació de Focus; Pere Planella, director de teatre; Tomàs Llopis i Guardiola, escriptor de llibres didàctics per a l'ensenyament i professor de Llengua i Literatura al País Valencià; Mario López Albiol, filòleg; Maria-Josep Margalef i Sagristà, professora de Llengua i Literatura Catalanes.


* Any 1998

* Obra guanyadora: Peixets de colors
* Autor: Antoni Cisteró i García
* Procedència: Barcelona


Edició de l'any 1999

"TEATRE és la poesia que s'aixeca del llibre i es fa humana i, en fer-se'n, parla i crida i plora... El teatre necessita que els persones que surten a escena portin un vestit de poesia i al mateix temps que se'ls vegin els ossos, la sang".

Aquesta cita de F. Garcia Lorca, inclou els elements fonamentals del fet teatral: un text que està destinat a la representació i, al mateix temps, uns personatges que viuen per les paraules i vestits amb aquestes transmeten sentiments, moments, històries que en definitiva, són vida.

El teatre ens parla de la vida, és una vertadera escola de la qual aprenem constantment, i alhora una plataforma on podem posar en qüestió comportaments, idees, formes d'entendre la societat.

Des que el món és món l'home ha sentit la necessitat de comunicar-se i el teatre s'ha convertit en una eina essencial de comunicació. Obria amb unes paraules de Lorca del 1933, i de la mateixa conferència són aquestes paraules que resumeixen molt bé tot això: "El teatre és una escola de plors i rises, una tribuna on els homes poden posar en evidència morals velles o equívoques, i explicar amb exemples vius normes eternes del cor i del sentiment de l'home".


Manel Izquierdo Ortigues

3ª edició de bases.

1- L'Ajuntament d'Amposta i l'Institut d'Estudis Comarcals del Montsià convoquen la tercera edició del Premi Literari de Teatre La Carrova, per incentivar l'aparició d'autors novells a l'escena catalana.

2- Les obres que vulguin aspirar al premi ha d'ésser originals, inèdites i escrites en català. No es podran considerar obres premiades en concursos anteriors.

3- Les obres aspirants al premi han d'ésser trameses, en triple exemplar, per correu certificat, a la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Amposta, o bé presentades a l'adreça de l'I.E.C. del Montsià, Apartat 118, 43870 Amposta, abans del trenta de juny de 1999.
Les obres hauran d'anar signades amb pseudònim, i en una plica tancada, on figurarà el pseudònim, l'autor/a farà constar el seu nom, cognoms, adreça i telèfon.

**4- El Premi serà lliurat en el decurs de la representació de l'obra guanyadora de l'edició anterior inclosa en la programació estable de teatre organitzada per l'Ajuntament d'Amposta.

**5- L'import del Premi és de 200.000 PTA, i comporta, de més, el compromís de representar l'obra premiada dins la següent programació estable de teatre.

6- L'obra premiada restarà propietat de l'autor/a.

***7- Les obres no premiades podran recuperar-se sol·licitant-les, per escrit o per telèfon (977 70 35 22) en un termini de 60 dies, comptant a partir de la data de l'atorgament del Premi de l'obra guanyadora d'aquesta edició.

8- El Jurat estarà format per Mari Chordà, llicenciada en Belles Arts i estretament vinculada al món del teatre; Manel Izquierdo, filòleg i director del Taller de Teatre de l'I.E.S. Ramon Berenguer IV d'Amposta; Tomàs Llopis i Guardiola, escriptor de llibres didàctics per a l'ensenyament i professor de Llengua i Literatura al País Valencià; Mario López Albiol, filòleg; Maria-Josep Margalef i Sagristà, professora de llengua i Literatura Catalanes.

* Any 1999

* Obra guanyadora: Tamara en Bugatti verd
* Autor: Octavi Egea i Climent
* Procedència: Barcelona


** Modificació
*** Apartat nou

Edició de l'any 2000


Al llarg dels segles, el teatre no sols ha mantingut la seva vitalitat inicial sinó que s'ha enriquit amb nous plantejaments i fórmules. No sabríem dir si, de l'atapeït entramat social, la realitat ha superat a la ficció o aquesta ha superat tot allò que ens semblaven veritats inqüestionables. Potser d'aquí la seva pervivència i evolució.

Els textos de Sófocles, Eurípides o Esquil eren representats per autors que amagaven els seus rostres, coneguts i reals, disfressats amb les person, màscares dedicades a mostrar el caràcter del protagonista; els orientals es servien d'un maquillatge que semblava porcellana. Del darrera d'aquestes caretes insensibles i estàtiques emergia un esclat de sentiments, conflictes i passions que, de manera indefugible, s'abocaven cap a solucions tràgiques. Els romans Plaute i Terenci, tot i ser hereus dels grecs, van endolcir l'escena perquè calia tenir de tot sobre els escenaris.

Si busquéssim la més ampla diversitat temàtica, hauríem de fer un llarg recorregut pel teatre europeu, començant pels tropos de caràcter litúrgic, Fernando de Rojas, Lope de Vega, Calderon de la Barca, Shakespeare, Corneille, Molière, Racine, la Commedia dell'Arte, Girardoux, Guimerà...

Fer esment dels autors contemporanis ens portaria a una inacabable relació d'autors, quin de tots més celebrat, amb una clara influència en el desenvolupament cultural de la nostra societat. Però, ni un sol d'ells va assolir l'èxit, sense aventurar les primeres passes en un recorregut incert. Un dia no massa llunyà, ens plauria incloure els participants d'aquest concurs en la llista dels creadors més reputats, mentre, els assegurem la nostra admiració, recolzament i confiança.


Mario López Albiol


4ª edició de bases.

1- L'Ajuntament d'Amposta i l'Institut d'Estudis Comarcals del Montsià convoquen la quarta edició del Premi Literari de Teatre La Carrova, per incentivar l'aparició d'autors novells a l'escena catalana.

2- Les obres que vulguin aspirar al premi ha d'ésser originals, inèdites i escrites en català. No es podran considerar obres premiades en concursos anteriors.

**3- Les obres aspirants al premi han d'ésser trameses, en cinc exemplars, per correu certificat, a la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Amposta, o bé presentades a l'adreça de l'I.E.C. del Montsià, Apartat 118, 43870 Amposta, fins el 15 de setembre del 2000.
Les obres hauran d'anar signades amb pseudònim, i en una plica tancada, on figurarà el pseudònim, l'autor/a farà constar el seu nom, cognoms, adreça i telèfon.

4- El Premi serà lliurat en el decurs de la representació de l'obra guanyadora de l'edició anterior inclosa en la programació estable de teatre organitzada per l'Ajuntament d'Amposta.

5- L'import del Premi és de 200.000 PTA, i comporta, de més, el compromís de representar l'obra premiada dins la següent programació estable de teatre.

6- L'obra premiada restarà propietat de l'autor/a.

7- Les obres no premiades podran recuperar-se sol·licitant-les, per escrit o per telèfon (977 70 35 22) en un termini de 60 dies, comptant a partir de la data de l'atorgament del Premi de l'obra guanyadora d'aquesta edició.

8- El Jurat estarà format per Marià Lleixà, llicenciat en Filologia Catalana i reconegut escriptor de poesia i narrativa; Marius Pont, llicenciat en Psicologia i Filologia Catalana i fundador del Grup Teatral Planer; Tomàs Llopis i Guardiola, escriptor de llibres didàctics per a l'ensenyament i professor de Llengua i Literatura al País Valencià; Maria-Josep Margalef i Sagristà, professora de Llengua i Literatura Catalanes i Domingo Barrera, actor de teatre amateur.


* Any 2000
* Obra guanyadora: El fruit de la foscor
* Autor: Jesús A. Vila i García
* Procedència: Torrelles de Llobregat

Edició de l'any 2001

EL TEATRE O LA PASSIÓ PEL SOMNI

Esdevé un somni ser capaç de contar una història i que aquesta història pugui ser representada en l'àmbit del teatre. Inventar una història no és més que recrear-se en el fet màgic de transcendir els pensaments a paraules. Compartir la invenció és escriure i, aconseguir que allò escrit esdevingui absolutament viu, és posar damunt les taules d'un escenari el seguit de pensaments que ens portaren a narrar, a explicar, a abocar allò que som al judici dels altres.

Això és una invitació per als dramaturgs, per als qui s'atreveixen a esdevenir genis del somni davant grapats de folis en blanc que preguen per rebre els mots que els configuraran. Conteu-nos una història, deixeu que la veu dels actors arribi a nosaltres en el frec a frec de la creació literària inspirada que és el teatre.

Això és una invitació a escena. L'escena és la quotidiana forma de fer: el passeig, el treball, l'estimar, el plorar, l'anar, el venir... Tot és, vist des del seient del espectador, pur teatre, pura vida respirada que pretén copsar en el nom i els sentiments l'essència que ens empara com actors diaris, actors diaris que ni en els entreactes deixem de ser, això és: personatges, màscares, afegits de realitats i somnis, l'única voluntat dels quals és ser feliços en aquell anar i venir que composa les nostres vides.

Fem un respir! Siguem capaços, per uns instants, d'allunyar-nos del quefer quotidià i brindar amb la sinceritat fingida d'autor i actors. Aquell, que ens conti històries plenes, aquests que ens captivin amb la veu i el gest. Nosaltres, espectadors de tanta comèdia humana, sabrem aturar-nos i aplaudir llargament l'esforç de mots i somnis que és el teatre.


Rafel Haro


Cinquena edició de bases

**1- L'Ajuntament d'Amposta i l'Institut d'Estudis Comarcals del Montsià convoquen la cinquena edició del Premi Literari de Teatre La Carrova.

2- Les obres que vulguin aspirar al premi ha d'ésser originals, inèdites i escrites en català. No es podran considerar obres premiades en concursos anteriors.

**3- Les obres aspirants al premi han d'ésser trameses, en cinc exemplars, a la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Amposta, o bé presentades a l'adreça de l'I.E.C. del Montsià, Apartat 118, 43870 Amposta, fins el 30 d'octubre del 2001.
Les obres hauran d'anar signades amb pseudònim, i en una plica tancada, on figurarà el pseudònim, l'autor/a farà constar el seu nom, cognoms, adreça, telèfon i títol de l'obra.

4- El Premi serà lliurat en el decurs de la representació de l'obra guanyadora de l'edició anterior inclosa en la programació estable de teatre organitzada per l'Ajuntament d'Amposta.

**5- L'import del Premi és de 200.000 PTA, la meitat de les quals es destinaran a la publicació de l'obra guanyadora, previ acord amb l'editorial que decideixin les entitats convocants. L'obra premiada haurà de ser representada, per primer cop, dintre la programació anual de teatre organitzada per l'Ajuntament d'Amposta l'any següent al del lliurament del Premi.

6- Les obres no premiades podran recuperar-se sol·licitant-les, per escrit o per telèfon (977 70 35 22) en un termini de 60 dies, comptant a partir de la data de l'atorgament del Premi de l'obra guanyadora d'aquesta edició.

8- El Jurat estarà format per Tena Busquets i Costa, llicenciada en Història de l'Art, postgraduada en Teoria i Crítica Teatral i Directora del Teatre Principal d'Olot; Antoni Cisteró i García, llicenciat en Sociologia, director fundador de la revista cultural Vent de Seré i guanyador de la segona edició del Premi LA CARROVA; Tomàs Llopis i Guardiola, escriptor de llibres didàctics per a l'ensenyament i professor de Llengua i Literatura al País Valencià; Estela Ferré i Royo, escriptora d'obres de teatre i directora de teatre de gent gran; Maria-Josep Margalef i Sagristà, professora de Llengua i Literatura Catalanes i Presidenta de l'I.E.C. del Montsià.

Any 2001

* Obra guanyadora: Retalls
* Autor: Octavi Egea i Climent
* Procedència: Barcelona

Sisena edició de bases

1- L'Ajuntament d'Amposta i l'Institut d'Estudis Comarcals del Montsià convoquen la cinquena edició del Premi Literari de Teatre La Carrova.

2- Les obres que vulguin aspirar al premi ha d'ésser originals, inèdites i escrites en català. No es podran considerar obres premiades en concursos anteriors.

**3- Les obres aspirants al premi han d'ésser trameses, en cinc exemplars, a la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Amposta, o bé presentades a l'adreça de l'I.E.C. del Montsià, Apartat 118, 43870 Amposta, fins el 9 de setembre de 2002. En el cas de que les vulguin lliurar personalment les poden presentar a la seu de l'I.E.C. del Montsià (edifici de la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó, Plaça Castell) de 16 a 19 hores.
Les obres hauran d'anar signades amb pseudònim, i en una plica tancada, on figurarà el pseudònim, l'autor/a farà constar el seu nom, cognoms, adreça, telèfon i títol de l'obra.

4- El Premi serà lliurat en el decurs de la representació de l'obra guanyadora de l'edició anterior inclosa en la programació estable de teatre organitzada per l'Ajuntament d'Amposta.

**5- L'import del Premi és de 200.000 PTA, la meitat de les quals es destinaran a la publicació de l'obra guanyadora, previ acord amb l'editorial que decideixin les entitats convocants. L'obra premiada haurà de ser representada, per primer cop, dintre la programació anual de teatre organitzada per l'Ajuntament d'Amposta l'any següent al del lliurament del Premi.

6- Les obres no premiades podran recuperar-se sol·licitant-les, per escrit o per telèfon (977 70 35 22) en un termini de 60 dies, comptant a partir de la data de l'atorgament del Premi de l'obra guanyadora d'aquesta edició.

8- El Jurat estarà format per Tena Busquets i Costa, llicenciada en Història de l'Art, postgraduada en Teoria i Crítica Teatral i Directora del Teatre Principal d'Olot; Antoni Cisteró i García, llicenciat en Sociologia, director fundador de la revista cultural Vent de Seré i guanyador de la segona edició del Premi LA CARROVA; Tomàs Llopis i Guardiola, escriptor de llibres didàctics per a l'ensenyament i professor de Llengua i Literatura al País Valencià; Estela Ferré i Royo, escriptora d'obres de teatre i directora de teatre de gent gran; Maria-Josep Margalef i Sagristà, professora de Llengua i Literatura Catalanes i Presidenta de l'I.E.C. del Montsià.

Any 2001

* Obra guanyadora: Retalls
* Autor: Octavi Egea i Climent
* Procedència: BarcelonaRelació dels premis literaris de teatre LA CARROVA

* Any 1997

* Obra guanyadora: El joc de les veritats
* Autor: Guillem Rosselló i Bujosa
* Procedència: Mallorca

__________________________________________________________________
* Any 1998

* Obra guanyadora: Peixets de colors
* Autor: Antoni Cisteró i García
* Procedència: Barcelona

__________________________________________________________________
* Any 1999

* Obra guanyadora: Tamara en Bugatti verd
* Autor: Octavi Egea i Climent
* Procedència: Barcelona

__________________________________________________________________

* Any 2000
* Obra guanyadora: El fruit de la foscor
* Autor: Jesús A. Vila i García
* Procedència: Torrelles de Llobregat

____________________________________________________________________ Any 2001

* Obra guanyadora: Retalls
* Autor: Octavi Egea i Climent
* Procedència: Barcelona

____________________________________________________________________
Any 2002

* Obra guanyadora: Diàlegs intrascendents
* Autor: Joan Cardona Romanos
* Procedència: Barcelona