Medalla al Mèrit de la Dansa Tradicional Catalana: Per a en Josep Giménez i Piñol de Reus, per la tasca realitzada durant més de 50 anys en defensa de la dansa catalana.
CURRÍCULUM
|
Josep Giménez i Piñol va néixer a Reus un 4 d’abril de 1943 al numero 33 del carrer de l’Hospital de Reus. Va cursar estudis primaris a l’acadèmia Rofes i al Col·legi la Salle de Reus i Estudis de comerç a l’Acadèmia Saludes i Estudis de Perit Electricista a l’Escola de Mestria Industrial de Reus, Ofimatica i informàtica Mega System de Reus. Ars Escèniques a Barcelona. Dibuix i Pintura Pintor reusec Pere Calderó a l’Escola de Mestria Industrial de Reus. Va fer aprenentatge de lampista-electricista i llauner en varies empreses entre elles la conegudes cases Rehues, Juan Verges, Font-Llum. Finalment va crear el seu propi negoci d’electricista i lampista autònom, fins la seva jubilació prematura per motius de salut. |
L’any 1958 i fent d’electricista a l’escenari del teatre del Bravium, va veure els assaigs i actuacions de l’Esbart Amics del Folklore d’aquella entitat i li entra el desig de formar-hi part i sentir-se català en aquells temps de repressió per tot el que era català. Aquest cuquet li durarà tota la vida.
Va integrar-se al grup ràpidament i prengué part el 19 de març de 1959 en una cercavila per la ciutat de Reus formant part del Grup de Bastoners de la Ciutat, portant el banderí de la colla.
El mateix dia a la tarda i en un festival de l’esmentat esbart va debutar ballant el Ball del Rogle d’Areny. Segueix ja com a dansaire avantatjat en aquest grup fins la seva dissolució l’any 1977.
L’any 1972 un grup de dansaires veterans comandats per Josep Bargalló, formen l’Esbart Catalunya Dansa, i actuant com a semi- professionals en varis hotels i restaurants de cara al turisme, i poblacions properes. El grup dura dos o tres anys i desaparegué.
Ha participat en molts congressos i Seminaris sobre la dansa catalana degudament acreditats:
Curset sobre danses de la vall i occitanes al Palau d’Esports de Salardú any 1988.
Curset de les Comarques de Tarragona a la Ciutat Residencial de Tarragona l’any 1990.
Primeres Jornades d’Estudi de la Dansa Tradicional Catalana a Borredà a càrrec del professor Carles d’Abàsolo estiu de 1990
Curset organitzat per l’Esbart Sant Gregori de Falset “No perdem les arrels a les poblacions de Cabaces, Falset, Gratallops, Porrera, i el Masroig l’estiu de 1993.
Primera trobada d’esbarts dansaires de Catalunya, Barcelona 7 d’octubre 1996.
Diploma de participació del IIè. Congres de Cultura Popular i Tradicional Catalana 1995-1996. Barcelona.
Diploma de l’Agrupament d’esbarts dansaires en el VIIIè. Seminari Monogràfic a Barcelona el 18 de març de 1990.
Diploma de les jornades d’estiu de l’Agrupament d’esbarts Dansaires Barcelona 21 d’octubre de 1990.
XIXè. Seminari de l ’Agrupament d’Esbarts a Vallfogona de Ripollès.
Jornades d’Estudi de les danses tradicionals vives del Ripollès dies 8 i 9 de maig del 2004.
Diploma d’assistència als Cursets d’estiu de la 3ª Escola d’Estiu a la Terra Alta. Corbera d’Ebre 1996.
L’any 1975 es forma l’Esbart Dansaire Ramon d’Olzina de Vila-seca, i s’incorpora com a dansaire i com ajudant del mestre Bargalló on segueix en l’actualitat, però degut a la seva salut deixa de ballar però no abandona l’esbart quedant com assessor de la part artística del grup dedicant-se preferentment a la indumentària on ha fet interessants treballs de recerca.
Ha assistit, sempre acompanyant al mestre Bargalló amb totes les conferencies i seminaris, cursets, trobades i actes celebrats durant mes de 40 anys.
Ha ajudat amb la creació de nous esbarts, Esbart Esplai de Joventut de Montblanc, Esbart de Riudoms, Esbart de Mont-roig del Camp, Esbart d’Alcover Esbart Catalunya Dansa de Reus i el Ramon d’Olzina de Vila-seca.
Per aquells temps el folklorista Josep Bargalló comença la recerca de danses pels pobles de les comarques de Tarragona, essent acompanyat sempre en els treballs amb al seu cotxe, i col·laborant gràcies a la seva experiència de ballador en els reculls fets en totes els pobles de les comarques tarragonines durant més de trenta anys. Sense la seva ajuda no hauria estat possible fer aquest ingent treball de recerca que s’ha efectuat.
Artífex de la informatització de l’arxiu del mestre Bargalló .Part d’aquest arxiu s’ha pogut fer gràcies a la seva eficaç i callada ajuda. També molts dels llibres editats ha tingut cura de la seva marquetització, incloent-hi partitures musicals, fotografies i gràfics i dibuixos. Actualment aquest arxius ,han estat consultats per milers de persones del tot el món.
Una vida dedicada a la dansa tradicional catalana però sempre a l’ombra del mestre Bargalló que es el que ha rebut sempre el reconeixement de tothom. Això no fa però que oblidem la seva ajuda que ha fet en el treball d’aquest folklorista que fos un dels més importants de les terres de les comarques de Tarragona.
Mereixeria un reconeixement popular a la seva tasca duta a terme en més de 50 anys. Concretament 53 des de el seu debut com a dansaire.
Barcelona 30 de maig 2012
Coordinadora Capital de la Sardana ha acordat d'atorgar-vos la Medalla al Mèrit de la Dansa.
Guardonat amb la Medalla al Mèrit a la Dansa Catalana 22 d'abril de 2012, a Organyà.
Coordinadora Capital de la Sardana integrada per la Federació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, i l'Obra del Ballet Popular.
Trofeu en Reconeixement per la tasca realitzada durant més de 50 anys en defensa de la dansa.
Obra Ballet Popular 56 Aplec d'Esbarts a Montserrat 6 de maig 2012
Medalla al mèrit a la dansa Tradicional
Catalana
Coordinadora Capital de la Sardana Barcelona16 de novembre 2012
PREMIS CAPITAL DE LA SARDANA 2012
Lliurament de la medalla Fotografia del grup de Premiats
Dos dels guardonats, Pilar Rahola i Josep Giménez 16 de novembre 2012
En la assemblea del dia 26 de novembre s'ha lliurat un pergamí a Josep Giménez "PEP" pels treballs realitzats dura tots els anys en l'Esbart Ramon d'Olzina de Vila-seca
Grup de Dansa Tradicional Catalana Ramon d'Olzina de Vila-seca
Des del primer dia d'assaig has estat al nostre costat, passant de ser aquell noi que acompanyava al mestre, a implicar-te completament en el funcionament de l'esbart preocupant-te sempre per què tant els balls, com el vestuari siguin presentats davant del públic amb tota la rigurositat que els pertoca.
Pep, enhorabona per la distinció que t'han atorgat i gràcies, en nom de l'Esbart Dansaire Ramon d'Olzina per la teva dedicació desinteressada.
Vila-seca, 26 de novembre de 2012