BASTONERS DE LA CIUTAT

Els anys 1952 i 1953 van sortir ja els bastoners del Amics del Folklore del Bravium A. C. . Finalment es consolidà aquest grup  i any 1954 i amb motiu de les festes de Sant Pere es crea "Els Bastoners de la Ciutat " grup de jovents de l'Esbart del Bravium A. C. sota la direcció de Josep Bargalló i Badia que es va tira endavant de tal manera que el "Cos de Bastoners" ja va participa de les festes majors d'aquests anys, amb aquesta fórmula i així l'ajuntament va evitar haver de porta bastoners llogats d'altres localitats per la festa major, cosa que suposava un elevat cost. El banderí del "Cos de Bastoners" va ser obsequi de l'ajuntament, que per a les actuacions donava una subvenció. Els assaigs es feien en els locals del Bravium.     

 

Actuació els Bastoners de l'Esbart del Bravium  Sant Pere del 1955

Fent-se ressò d'aquest esdeveniment el "Semanario Reus" el dia 19 de juny de 1954 ens diu el seguen: "El lunes 17 de junio hace su presentación el Cos de Bastoners de la Ciutat, que actuará por primera vez ante  el palacio municipal i despues los dias 28 i 29 de junio que recorrerá las calles de la ciudad." Estrena també banderin propio. Pasadas les festes el mateix Semanario del dia 7 julio referint-se a aqueta  presentació diu "Un parrafo especial se debe a los jovenes que constituyen el "Cos de Bastoners que por primera se forma en Reus y que efectuaron su presentación al publico frente al Palacio Municipal el domingo al mediodia, siendo sus evoluciones muy aplaudidas en todas las actuaciones que realiuzaron durante las fiestas en diversos puntos ded la ciudad. Aquests bastoners surten fins l'any 1963.

Detall del Banderí any 1954 (BASTONER DE LA CIUTAT REUS)

Per Sant Pere i per la festa de Misericòrdia des de l'any 1955  fins l'any 1963 en que desapareix l'esbart. Aquest grup duran els anys de la seva existència actua en poblacions veïnes com Riudoms, Les Borges del Camp, Pratdip, Porrera, Els Guiamets, L'Aleixar. etc.    

ANY 1956

Actuación a la salida de misa el domingo 1 de abril del Cos de Bastoners con motivo del Homenaje a la Vellesa (Reus Semanario de la Cidad núm. 159 - 30 - 4 - 1955).

Exhibicion del Cos de Bastoners del Bravium A. C. (Reus Seminario de la Ciudad 15 - 9 - 1956).

 

ANY !959

Actuación per les festes de Sant Pere. "Por la Fiesta Mayor de Sant Pedro actuacion del Ball de Bastons por las calles de la ciudad y en la procesion..."(Reus Semanario de la Ciudad núm. 168 - 2 - 7 - 1956 ).

ANY 1959

Es troben referències del Ball de Bastons per la festa Major els anys 1958 - 1959 - 1960 - 1961 - 1962 - 1963.

ANY !959

El repertori d'aquest grups estava format : El Simo Sara de Tarragona, Pastora galana, Cusidoreta, Tirititero, de Lleida, i les recuperacions dels balls de bastons de Reus, El Pericó, La Picada, feta pel folklorista reusenc Josep Bargalló i Badia