Via ferrada Teresina (Montserrat)

 

Data: 5 d’octubre de 2003

Hores totals: 5,30

Participants (4): Meli Carrilero, Lluís Díaz, Joan Gassol, Joan Sentís.

 

Itinerari:  Monestir de Santa Cecília - Canal de St Jeroni – Canal dels Musclos - Via ferrada – Cim de Sant Jeroni – Monestir de Montserrat.

 

Agulla de Sta CecíliaAl costat del monestir de Sta Cecília arranca la canal de St Jeroni. Després d’unes escales de ciment, el camí puja entre els despreniments provocats pels aiguats. Quan la canal es bifurca,  anem a la dreta (canal dels Musclos). Uns passos amb cordes porten a l’inici de la via, que flanqueja el vessant sud-est de l’agulla de Santa Cecília. Alternem trams de bosquet i de roca del característic conglomerat montserratí.

 

 

Agulla després del pont de pedra

Flanqueig aeri

 

La via es nota que és antiga, la primera que es va equipar a Catalunya, al 1993 i no és aconsellable per a gent que no tingui experiència en escalada. Molts trams tenen com a únic mitjà de progressió només una cadena, una corda envellida o fins i tot el mateix cable d’assegurança. Comparada amb altres vies modernes, l’equipament és precari en alguns llocs. Algunes cordes d’assegurança estan en mal estat.

 

 

Via a St JeroniLa successió esglaonada de panys de roca nua entre feixes de bosquina fa el recorregut molt variat i distret. No hi ha grans tirades d’escales. Molts trams s’ha d’escalar amb adherència amb l’ajuda d’una corda o una cadena. El paisatge és superb quan arribem al cim de l’Agulla de Santa Cecília. Des d’aquí es pot endevinar la línia de la via que ens queda per fer  fins el cim de St Jeroni. Aquí comença la segona part de la via.

 

 

RàpelCanviem d’orientació, ara a l’ombra. Un ràpel de quasi 25 metres encaixonat en una xemeneia ens deixa al caminet que flanqueja el cingle. En alguns trams fàcils no hi ha cable. Apareix en primer tram dificultós on cal fer servir la força dels braços i la tècnica d’escalada. Però  el lloc més espectacular de tota la via ferrada és sens dubte l’obaga canal que puja directament al cim de St Jeroni. S’ha d’escalar amb atenció.     

 

 

 

La part baixa de la canal no té més que unes cordes penjants per superar-se. Cal buscar preses per mans i peus. Només el final hi ha uns quants esglaons metàl·lics. La sortida és al balcó mateix del mirador de St. Jeroni, on la vista és esplèndida i podem gaudir del paisatge i el recorregut fet. De baixada agafem el camí del monestir on ens espera el cotxe.

 

 


Actualitat

 

Ferrades

 

Pàgina principal