Via ferrada de Santo Cristo (Olvena – Aragó)

 

Data: 1 de maig de 2003

Hores totals: 3

Participants (6): Esther Bru, Meli Carrilero, Lluís Díaz, Joan Gassol, Encarna Hidalgo, Joan Sentís.

 

Itinerari ferradaEl congost d’Olvena es troba a la carretera N-123 entre les poblacions de Barbastre i Benavarri, on el riu Esera s’encaixa poc abans de l’aiguabarreig amb el Cinca. Hi han uns llocs per deixar el cotxe al costat mateix de la carretera, després es creua un pont de pedra molt bonic sobre el riu i entrem en una habitual zona d’escalada. La via ferrada segueix  una canal de pedra orientada al nord. 

 

 

en la Canal S’accedeix al peu de la via per un camí a la dreta després del pont, no gaire lluny. El primer tram puja entre vegetació per un caminet costerut, terreny força fàcil. Uns estrats verticals erosionats formen una canal característica per on progressem guanyant poc a poc en inclinació i dificultat. Tot i així anem encaixats amb bona sensació de seguretat. De vegades cal fer oposicions per guanyar el pas.

 

en la canalLa presència de vegetació a la canal dificulta una mica la progressió. A poc a poc la ruta guanya en inclinació i alçada. El panorama que s’obre és espectacular. El riu Esera i la carretera es veuen allà baix cada vegada més lluny. Quan la canal es difumina cap el coll, la via gira de sobte a l’esquerra i fa un flaqueig horitzontal molt aeri per guanyar el vessant est tallat a pic sobre el riu.  

 

 

guanyem alçada

carretera i riu Esera

 

Zona molt aèria
Rodegem l’estret esperó i s’enfilem camí del cim. Unes grimpades distretes entre roques i vegetació, ens porten al tram final, l’únic que té una mica de dificultat objectiva i que requereix força de braços, doncs és  una mica extraplomat. Hem de progressar agafats a uns esglaons mentre que els peus passem per una relleixa inclinada i relliscosa. Són moments divertits.

 

 

Final atlèticAl final sortim a l’enlairat   mirador i taula d’orientació que estan damunt mateix de poblet d’Olvena. La tornada es fa per un caminet marcat que baixa del poble entre la vegetació pel mateix vessant nord.  És una via fàcil, ideal per iniciar-se, sense grans dificultats, tret del tram final una mica atlètic. Es curta, aèria al final  i amb unes vistes espectaculars del congost i el riu.

 

 


Vies ferrades

 

Pàgina principal