Via ferrada de la Morera de Montsant

 

Data: 20 d’abril de 2003

Hores totals: 4

Participants: 6

 

Itinerari: La Morera de Montsant – PR C 14 (Camí del Grau de Salfores) – Via ferrada – Grau de la Grallera – La Morera de Montsant.

 

 

Sortint de La Morera en direcció oest pel PRC14, camí del grau de Salfores, als 10 minuts es passa per sota un gran còdol desprès del cingle on hi ha algunes vies d’escalada. Més endavant, trobem unes fites i deixem el PR. Un senderó s’enfila recte a la dreta entre la vegetació. Unes marques de color verd fosforescent ens indiquen de tant en tant l’itinerari. Passat un caos de roques arribem al començament de la via. Cal equipar-se amb els elements de seguretat: casc, budrier, doble baga amb dissipador i bagues de seguretat.

 

 

Ancorats al cable de seguretat per la doble baga, trobem un primer tram vertical d’esglaons grapats a la roca. Més tard, fem un petit descens i un flanqueig per rodejar una gran agulla de roca que és la clau espectacular de la via. Un altre tram vertical amagat  i un petit pont tibetà  ens porten a un tram llarg, vertical i aeri fins el cim de l’agulla. Molta sensació de buit.

 

 

Des del cim de l’agulla, totalment isolada del cingle, un magnífic pont tibetà de més de 10 metres ens fa ballar sobre el buit i temperar els nervis. Pugem després per unes cadenes entre la vegetació fins arribar al darrer tram d’esglaons i cadenes que ens deixen al final de la via, a dalt del cingle. Podem gaudir de la vista i del fort desnivell que hem fet. Un senderó marcat amb fites segueix a la vora del cingle i fa cap al grau de la Grallera per poder baixar.

 

 

Les vies ferrades van tenir el seu origen al Dolomites italians, per facilitar el pas de les tropes a la primera guerra mundial. Després s’han anant estenent com una alternativa accessible a l’escalada, una mena de “divertimento” de muntanya. La creixent popularització d’aquests itinerari i la seva utilització com a reclams turístics provoquen el rebuig d’alguns excursionistes clàssics i la preocupació de grups ecologistes per la seva artificiositat que omple el medi natural de ferralla i que tendeix a massificar la muntanya amb gent poc experta que pot menysprear l’evident perill dels itineraris. L’absència de regulació oficial no fa més que adobar la polèmica que no ha fet més que començar.

 


Tornar

 

Pàgina principal