Grup De Danses De L'Aleixar

 

El  18 de juliol de l'any 1970, quatre parelles, als baixos  de la  rectoria  de  L'Aleixar, es reuneixen amb  Salvador  Fà Llimiana, de Tarragona, per a començar els assajos del grup. La primera  actuació,  és a la Plaça de la Vila, ( llavors dita oficialment  "dels 25 Años de Paz") al mes d'octubre  de  l'any fundacional. Foren les tres primeres peces ballades: Ballet  i Corranda, La Bolangera i La Quadrilla.

Vingueren anys de tots els colors; fins a arribar a plantejar-se el grup, la seva dissolució, allà per l'any l974. A partir d'aquí, els joves prenen coratge, redacten uns estatuts  d'or_dre  intern , anomenen junta directiva i junta artística i  es llencen  a  buscar actuacions. Treballen en  preferència,  les comarques tarragonines.

 l'any l980, el Grup ja s'ha consolidat. Fa una  ballada  al pati de les escoles, on hi assisteixen primeres autoritats  de la  vida local, comarcal i nacional i es llegeix un  manifest, del qual esmentem "Dansar, representa per nosaltres més que el fet   de   sortir  a  la  plaça  un   nombre   determinat   de parelles.....En  concret doncs, dansar és cultura, educació  i art, en el nostre cas pot ser art del poble, que ve del  poble i al servei del poble.

El  grup  pren volada i arriba amb força al 1er.  CONGRES  DE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL. i participa en els àmbits  que li són més propers. Es present a les sessions inicials i a les de cloenda celebrades a Girona. Més tard, participa a  Manresa en  les sessions preparatòries de L'AGRUPAMENT D'ESBARTS  DAN_SAIRES. S'esdevé un soci fundador

.

Paral.lelament,  s'havia celebrat a les nostres  comarques  el Congrés  de  Cultura Catalana. Fina Anglès, membre  actiu  del Grup,  que  hi assistia a nivell personal, hi manifestava: "Crec, que ni nosaltres mateixos, ni el poble ens hem adonat de la inmensa font de cultura que representa un Esbart; però crec fermament que hi arribarem. La dansa, no pot portar-nos a  cap altre fi"

L'any 1984, L'Aleixar viu unes festes irrepetibles, les festes del  VIIIè  CENTENARI  DEL PRIMER DOCUMENT ESCRIT  I  QUE  FA REFERÈNCIA  A  UN ALEIXARENC. El Grup si aboca en ple, i les festes, que duren tot l'any 84, es veuen altament nodrides  de balls, treballs, exposicions, etc., amb una alta participació

del Grup, tan en l'aspecte organitzatiu com en el lúdic.

L'any  1985, és la festa del XV. aniversari del  Grup,  entre les festes que es fan, cal assenyalar que el GRUP DE DANSES DE L'ALEIXAR,  és  reconegut com a tal, ja que es legalitzà  aquell vell reglament d'ordre intern, fet uns deu anys abans.

Aquest any també, s'edita la Guia de L'Aleixar, de la qual  el Grup n'es promotor.

L'any  1986,  es  signa amb el grup provençal  de  Bolene,  LI CARDELINA,  una  carta d'agermanament; en el  document  si  fa constar:

La  finalitat d'aquest agermanament, és la creació per damunt de  fronteres  estatals,  de  lligams  estrets  entre  ambdues associacions i llurs membres. Volem  d'aquesta  manera, mantenir una amistat  tradicional  i obrir  les portes de la comprensió mutua, de la  col.laboració en  tots  el camps possibles i contribuir a la  creació  d'una Europa lliure i unida, i a l'establiment de la pau en el món

L'any 1990 el grup celebrà el seu 20è aniversari, realitzant tot  un seguit d'actes que revolucionen el poble. A  partir d'aquest any comença a sorgir una renovació  genera_cional en els membres del grup, fet que permet mantenir l'epe_rit d'alegria i ganes de treballar en equip.

El 1995 celebrem el nostre 25è aniversari, el poble i el Grup viu uns dies de festa inoblidables. Tot i el cansament que suposen l'organització d'unes festes d'aquestes característiques, continuem treballant per la nostra cultura i junt amb altres esbart de les comarques de tarragonines tirem endavant el constitució de l'Agrupació d'Esbarts de les Comarques Tarragonines, i com a membres d'aquesta participem de manera directa i activa en l'organització del Congrés de Cultura tradicional i Popular Catalana cel·l3brat a Reus el gener del 1996 i en aquest diferents membres del grup i realitzen les seves aportacions.

Actualment,  el  GRUP DE DANSES DE L'ALEIXAR, és  format  per tres seccions: infantils, juvenils i cos de dansa. Aplega unes 80 persones de les 630 que viuen a la Vila de L'Aleixar, i  es manté  fidel al ball i a la dansa tradicional catalana, i  tal

com manifestà fa anys,

"BALLAR, ÉS LA NOSTRA APORTACIO A LA PAU"

 

 

Envieu els vostres missatges a: gdanses@tinet.fut.es