Ir a la versión castellana
Necessitaràs l'Acrobat Reader
Si no el tens encara... Per a obtenir el Acrobat Reader 
Només text
Explorador recomanat: Mozilla Firefox Consells de lectura I uns consells del segle XIV... Si és la teva primera visita...
ELS DINERS DELS PRÍNCEPS
VÉNEN DE LES SUORS DELS POBRES

Qui ho va dir?

A qui ho va dir?

Juan Alfonso de Polanco

A Eleonor de Mèdicis

La reacció de sant Ignasi

Nen, vine al meu costat
i no em diguis més ximpleries.
El que jo vull són col·legis,
ja sia amb els diners dels prínceps,
ja sia amb les suors dels pobres.

Pregunta d'actualitat:
D'on vénen els "diners" per a la construcció i futur manteniment de la universitat jesuítica d'Andalusia?

Juan Alfonso de Polanco

      

De Polanco no es conserva cap retrat de la seva persona física. No sabem com era físicament. Crida l'atenció el que no conservem de la seva persona ni retrat, ni dibuix ni cap gravat, suposat els càrrecs de govern que va exercir a l'Ordre i el reconegut prestigi internacional que la seva vida li va anar donant.

Va neixer a Burgos a la Nit de Nadal de 1517.

Uns messos abans, el 31 d'octubre, "segons la llegenda, Luter va clavar el seu escrit sobre les indulgències a la porta de l'església del castell de Wittenberg", en frase d'en Jaume Botey.

Recorda el meu consell de sempre:
Deixa els links per a una segona lectura

  

Ja tens llegides les 95 tesis?

Un primer detall pot ser causa d'una certa admiració: sense tenir els catorze anys viatja a París per estudiar a la Universitat.

Aquesta certa admiració pot quedar una mica esmorteïda si ens assabentem que és fill de Gregorio de Polanco, ric comerciant en el negoci de la llana (Burgos era aleshores el més important centre financer del comerç de la llana), que tenia sucursals a Flandes, Florència, Sevilla i Lisboa. Als Polanco, família de "cristianos viejos" procedent de Cantàbria ("linaje de Laredo, Cantabria"), se li barreja sang jueva amb la mare de Juan Alfonso, María de Salinas, de la família dels Maluenda.

¿Eren els "Polanco" considerats com conversos? En un estudi de Ricardo Muñoz Solla:

La ascendencia conversa de muchas familias burgalesas de renombre como la de los Maluenda, Polanco, Espinosa, Quintanadueñas, del Peso, Salon o Salamanca, era bien conocida por muchos sectores del poder local. A pesar de ello, en muy pocos casos esto supuso una verdadera traba para que estas sagas familiares prosperasen como lo hicieron durante decenios.

Judeoconversos burgaleses
a fines de la Edad Media

Aquesta primera certa admiració pot anar decaient en conèixer que el seu oncle, Bernardino Salinas, fou rector de la Sorbona el 1546. Més tard, "fitxarà " pels Jerònims de Yuste.

I segueix en procés de rebaixes aquesta primera certa admiració si ens diuen que "estaba dentro del lobby burgalés, como el doctor Salinas, famliar suyo ".

Ignoro si serían hermanos o a lo menos parientes Alfonso de Salinas, Jerónimo de Salinas (Rector en 1530), Bernardino de Salinas (Rector en 1546) y Juan Alfonso Salinas, todos burgaleses, que aparecen entre los jurados y maestros nuevos en el espacio de 1520 a 1535. Alfonso inauguró su magisterio en Artes bajo los auspicios del maestro, también burgalés, Francisco de Salamanca, que había sido procurador de la Nación Galicana en 1518. Como no haya una confusión de nombres, Jerónimo fue quien más se distinguió por su elocuencia, su conocimiento de las letras divinas y humanas, no menos que por su prudencia. Bernardino era tío, por parte de madre, de Juan de Polanco, y mantuvo con él correspondencia hasta que entró en la Orden de los Jerónimos, en el monasterio de Yuste. Este Juan de Polanco (1516-1576) es menos conocido de lo que se merece. Baste decir que fue en Roma el brazo derecho de Ignacio de Loyola y su inteligente y fidelísimo secretario.

Ricardo García Villoslada
La universidad de Paris durante
los estudios de Francisco de Vitoria

El "lobby" burgalès a París

Recorda un altre consell meu:
No tots els links t'han d'interessar...

A París ¿va entrar en contacte amb Ignasi i els seus companys?

Recordem que Ignasi va estar a París fins principis d'abril de 1935, quan viatja cap a Azpeitia.

Enrique García Hernán, en el seu llibre ignacio de loyola (2013) de la Colección Españoles Eminentes (projecte de la Fundación Juan March), publicat per Taurus, diu: "Seguramente conoció allí a Ignacio en 1534".

Per la seva part, Manuel Revuelta, (mort no fa gaire -16 de juliol 2019-, a qui ja fa uns anys vaig poder saludar a Barcelona: gràcies a "correus" creuats amb Alfonso Álvarez Bolado i amb Gabriel María Verd, el seu nom sortia a la meva web), en el seu Pròleg al llibre de José García de Castro, "polanco. el humanismo de los jesuitas", ens diu: "Allí [en París] conoció a los "iñiguistas", amigos y seguidores de Íñigo de Loyola"

A sant de què
Manuel Revuelta
a la meva web?

Aquest el pots deixar per a una tercera volta, sempre que t'interessi el tema de "las restauraciones" de la Companyia a Espanya

No és qüestió ara de posar-me a explicar la vida de Polanco. Per a això ja està el diccionario histórico de la compañía de jesús i, entre altres llibres, el que em van recomanar Josep Rambla i Santi Thió, el ja mencionat de José García de Castro en els seus primers capítols.

Juan Alfonso de Polanco
en el Diccionario Histórico

Veure el comentari crític
de José García de Castro

Certament, el que llegeixi el diccionario histórico no s'assebentarà massa dels 30 primers anys de Polanco. Li dedica un breu paràgraf:

Hijo de Gregorio y de María de Salinas, a los trece años fue a París, donde estudió humanidades y filosofía (1535-1538) y obtuvo el título de maestro. En 1541, estaba en Roma como "scriptor apostolicus", a más de lograr beneficios en España. Tras hacer los ejercicios con Diego Laínez, entró en la Compañía de Jesús. En Padua (1542-1546), repasó la filosofía mientras cursaba la teología. Ya sacerdote (1546), ejerció el ministerio en Bolonia, Pistoya y otras ciudades de la Toscana. En Florencia, se encontró con su hermano Luis, que quiso forzarle a abandonar la Compañía, muy mal vista por su familia; pero él se resistió y logró huir de su encierro.

El "scriptor apostolicus" era una espècie de notari del Vaticà, un càrrec que li va comprar el seu papà.

De l'episodi a tractar ara, no en diu res. Semblaria que Dalmases no es va prendre la molèstia de llegir les cartes entre Polanco i Ignasi.

El 15 de desembre, des de Pisa, Polanco escriu a Ignasi. Després de queixar-se de no rebre resposta a les seves cartes

Cada semana escribo a V.P. o alguno desa casa, aunque poquísimas vezes resciuo respuesta.

Li comenta les novetats de la darrera setmana. Entre elles que...

La duquesa me ha dicho ponga en escrito lo que quiero dezirla, y harélo así. A Dios plega que labren en su ánima las palabras que se le dixeren, y que ponga por obra lo que le avisare de lo que a su grado toca, y que debria evitar y hacer para bien usar del estado en que Dios la puso. Si se tirase al bien aquella mujer, sería, a lo que creo, causa de un bien muy universal en su estado todo.

Carta de Polanco
a Ignasi
(15 desembre 1546)

Al rebre aquesta "nueva" Ignasi ja va començar a tremolar pel seu col·legi...

Donya Eleonor, duquesa de Médicis

eleonora (19K)

Erat autem ducissa domina Eleonora de Toledo,
filia marchionis de Villafranca, proregis neapolitani.

Leonor Álvarez de Toledo y Pimentel-Osorio, nascuda a Alba de Tormes el 1522, era no menys que la filla de don Pedro Álvarez de Toledo y Zúñiga, un noble espanyol que pertanyia a la ja aleshores poderosa família dels ducs d'Alba, que governava el regne de Nàpols com virrei de l'emperador Carloe V. Eleonor, amb la seva mare, la marquesa de Villafranca, Juana Osorio y Pimentel, va arribar a Nàpols el 1534.

Arribà a la capital de la Toscana (Florència) per a casar-se amb el duc Cosimo (Cosme I de Mèdicis, 1519-74), que havia estat designat duc de Florència dos anys abans. El seu era un matrimoni de conveniències negociat entre l'emperador Carles V i el papa Alexandre III, pensant en l'equilibri polític d'Itàlia. Però no es descarta que Cosimo, el 1535, en un viatge a Nàpols amb el seu cosí Alessandro, el duc, assassinat mentre folgava amb una prostituta el 6 de gener de 1537, hagués compartit, captivat per la bellesa de la jove espanyola, algunes mirades i algun encontre. Cosimo li seguiria escrivint cartes, per llegir les quals Eleonor va començar a aprendre l'italià. Les noces se celebraren el 29 de març de 1539 a la catedral de Florència. Havent donat a la ciutat de Florència i als Mèdicis -en els seus anys de matrimoni- tretze criatures, va morir a Pisa el 18 de desembre de 1562, a on s'havia traslladat a la recerca d'un bon clima per combatre la malària que havia agafat durant uns dies de caça (una afició que compartia amb el duc) a la regió palúdica de la desembocadura de l'Arno.

Hugo Rahner (ignace de loyola et les femmes de son temps) afegeix:
Pel seu pare i per la seva mare, Eleonor forma part de l'arrogant élite d'aquests grans d'Espanya, l'estil de vida dels quals -arrogant i ple d'orgull nobiliari- estava sostingut per una enorme riquesa.

Ignasi de Loiola

ignasi (4K)




Des de la seva època de Venècia (1536-1537) aquest intel·ligent estrateg, fidel -com bon Loiola- als reis de Castella i en aquests moments als interessos imperials de Carles V, ja havia posat el seu esguard sobre Florència, la Toscana, aquesta regió del nord d'Itàlia que podia frenar una entrada de tropes franceses.

Segons Hugo Rahner:
Després de Roma, al parer de Sant Ignasi, qui des de la seva època de Venècia coneixia molt bé el problema de la reforma de l'Església a Itàlia, Florència era la ciutat més important, la conquesta espiritual de la qual li semblava decisiva.

Potser Ignasi ja coneixia la bona disposició del duc Cosimo per a subvencionar un col·legi a Florència.

José García de Castro
El duque Cosimo había comentado con un amigo jesuita su deseo de abrir un colegio en Florencia. Confirmado por el mismo Duque, Polanco se desplazó a esta ciudad para ver varios terrenos que se ofrecían. Se decantó por uno que ya contaba con su propia iglesia.

Aquest paràgraf no ens diu qui pot ser aquest "amigo jesuita" del duc Cosimo.

Per la seva banda, Hugo Rahner ens diu:
La primera ocasió per a fundar un col·legi a la ciutat ducal de l'Arno es presentà el juliol de 1546; sant Ignasi ho comunica al P. Diego Laynez que, per motiu del concili, es trobava a Trento... Si les perspectives li semblen ben favorables, és perquè creu poder comptar, no solament amb el favor del duc Cosme de Mèdicis, sinó molt més amb l'ajut de la duquessa Eleonor.

En aquestes condicions, l'any 1546 Ignasi envia a Florència el jove Juan de Polanco, tot just després de la seva ordenació sacerdotal, per a temptejar les possibilitats de la fundació d'un col·legi.

Tenim ja els tres personatges del drama: Juan Alfonso de Polanco, Eleonora de Mèdicis i Ignasi de Loiola, i sempre, darrere d'ells, a les bambolines, el duc Cosimo.

El memoràndum de Polanco

El primer a moure fitxa, a principis de 1547, és Polanco amb el seu "memoràndum" a la duquessa.

El "memoràndum" té quatre parts:

De cuatro cosas escribiré, que leerá V.E. de su espacio, mirando la verdad, y no la poca polideza con que se escriben. La primera, mostrar en general ser verdad lo que dije del peligro y ocasión de bien en tal estado [de príncipes]; la segunda, viniendo al particular de V.E., tocaré algunos principales inconvenientes que podría incurrir, si no está sobre sí; la tercera, los remedios de ellos; la cuarta, las ventajas que podrá V.E. tener de su estado, y las ocasiones del bien usar de él.

A la segona part parla de "los 8 universales enemigos de los que se debe guardar en particular V.E. y cualquier princesa". El quart enemic són "los gastos superfluos en vestidos, manjares y edificios, y otros a este tono".

...que deberían acordarse [los príncipes] que son despenseros, no señores de las rentas; que de los sudores de los pobres les da Dios una buena parte para bien emplearlo, no desperdiciarlo.

I en aquest mateix paràgraf afegeix, sabent el que diu:

Pero entre los malos gastos el peor es del juego, y el que parece que reina más en el estado de V.E., que no se ve otro en lugares grandes y pequeños

Un resum del memoràndum (doc) El memoràndum (pdf)
Hugo Rahner:
Aquest savi sacerdot, amb un zel un xic massa excessiu, cregué que la millor manera de començar el seu treball no era altra que la reforma de la cort ducal i va escollir el fitó més alt: la mateixa duquessa en persona.
En el seu memoràndum a la duquessa Eleonor, Polanco presenta una espècie de mirall dels prínceps, ben ornat amb citacions de l'Ètica d'Aristòtil i de Suetoni i amb referències als exemples dels emperadors Trajà i Titus. La predicació moral acaba amb una exhortació a un tren de vida més modest a la cort ducal, exhortació fundada sobre l'agosarada tesi de què els diners dels prínceps provenen de la suor dels pobres.
Antonio Alburquerque, en diego laínez, s.j., primer biógrafo de s. ignacio (pàg. 39):
Ignacio había intentado sin éxito, en distintas ocasiones, ver libre a Laínez de las tareas del concilio, para llevarle a Florencia, donde su presencia, a juicio del fundador, era urgente. Quería que los jesuitas fundasen un colegio en Pisa y otro en Florencia y una casa para recogidas semejante a la de Santa Marta que Ignacio había patrocinado en Roma. En Florencia convenía calmar los ánimos del duque Cosme de Médicis, que ejercía un gobierno despótico sobre el pueblo de su región. Polanco, lejos de la prudencia, nunca suficientemente ponderada, que va a demostrar en sus largos años de servicio a los tres primeros generales y a la Compañía, había exasperado sobremanera a Cosme, aunque razones no le faltaban para ello.
A Eleonor de Toledo, esposa de Cosme de Médicis, entregó Polanco un memorial señalándole los puntos que necesitaban reforma en su vida (Cfr. Pol. Compl. I, 20-29). Al duque le reprochó el despotismo con que gobernaba sus estados sin respeto a la dignidad y a la libertad de sus súbditos (Cfr. Pol. Compl. II, 823-827). Todo esto y la participación de Polanco en algunos conciliábulos de gente espiritual devota de Savonarola, detestado por el duque, no era lo más a propósito para apaciguar a Cosme. Ésta iba a ser una de las primeras tareas de Laínez en Florencia. Debía tratar de apaciguarle por medio de personas que tuvieran sobre él alguna influencia (Epist. I, 485)
I a la pàgina 119:
Poco después se clausuró en Bolonia el Concilio y en julio (1547) andaba ya Laínez por Florencia, por deseo de Ignacio, que quería que negociase con los duques de Médicis la creación de un colegio en Florencia y otro en Pisa.
José García de Castro (pàg. 106-107):
Pero también, en ocasiones, escaseó la discreción. No todo fueron notables éxitos para Polanco en esta etapa de su vida. En febrero o marzo de marzo de 1547 Ignacio le escribe ("capello") para rehacer la situación en torno a la fundación del colegio de Florencia, donde parece que Polanco se había "aiudado más del buen zelo con mucha caridad, que de experiencia y providencia (prudencia) en ellas...".
En esta misma carta, le reprende Ignacio por haberse atrevido a dar a los duques de Florencia preceptos o avisos por cédulas para la reformación de sus consciencias o estado, sin haber primero alcanzado el debido amor, crédito y autoridad con ellos, [lo cual] es más para todo desbaratar". Ya empieza Ignacio a tratarle con dureza, algo que durará hasta casi el momento de la muerte del Santo. Los preceptos o avisos que Polanco había dirigido a la Duquesa trataban sobre lo que impide el progreso en la vida espiritual (la injusticia, ambición, soberbia, gastos superfluos, el ocio, la negligencia) o sobre los remedios que la favorecen (temor de Dios, amor a las cosas espirituales, un buen confesor, algún trabajo manual, oración, limosna); no contienen nada que pueda sonar a imprudencia o indiscreción del joven apóstol Juan Alfonso. Los que dirige al Duque bien podrían ser interpretados como algo pretenciosos al decirle al interlocutor tanto lo que ayuda como lo que impide un buen desarrollo de su cargo.
I en nota afegeix:
Tal vez se refiera Ignacio a los documentos 10 (Pcomp I, 20-29) de comienzos de 1547, dirigido a la Duquesa y al doc. 5 (Pcomp II, 823-828) de finales de 1546, dirigido al Duque.

La reacció d'Eleonor

A la nota que polanci complementa posa al document 10 (Pol comp I, 20):
Alguns diuen que aquest document va disgustar els prínceps, el que Ignasi havia profundament temut, acusant a Polanco d'imprudència. El P. Frusio, enviat per Ignasi a Florència per, entre altres coses, investigar sobre l'activitat de Polanco en aquella regió, escriu el 21 de maig de 1547 al mateix Ignasi: "Ho lasciato de dire ch'el detto signor Pietro [de Toledo] certiffica ch'el signor duca et altri suoi sono bene informati et edificati della Compagnia, et specialmente la signora duchezza, chi ha habuto placer di quel che gli scrisse Mag. Polanco." (Litt. Quadrim., I, 38)
Quasi el mateix repeteix Polanco a Chron., 1.c.:
Los mismos príncipes están bien animados respecto de la Compañía, sobre todo la duquesa, ya que a principios de este año (1547) ha recibido de uno de la Compañía algunas cosas escritas referentes a la edificación de su alma y al bien común.

Sunt qui dicant ea documenta displicuisse principibus; quod ipsum vehementer timuit Ignatius, qui propterea in epistola citata Polacum imprudentiae arguit. Verum P. Frusius ab Ignatio Florentiam missus, inter alia, ut inferoius videbitur, ad investigandum de Polanci actibus in illa regione, haec ad ipsum Ignatium die 21 Maji 1547 scribit: "Ho lasciato de dire ch'el detto signor Pietro [de Toledo] certiffica ch'el signor duca et altri suoi sono bene informati et edificati della Compagnia, et specialmente la signora duchezza, chi ha habuto placer di quel che gli scrisse Mag. Polanco." (Litt. Quadrim., I, 38). Quae fere repetit Polancus in Chron., 1.c.: "Principes ipsi bene animati erga Societatem erant, ac ducissa praesertim ex quo initio hujus anni (1547] a quodam de Societate aliqua in scriptis acceperat, quae ad animae ipsius aedificationem et commune bonun pertinebant"

Hugo Rahner:
La duquessa fou suficientment llesta i suficientment cristiana per no pendre's malament aquest escrit que ella mateixa havia demanat. La notícia arribà a Roma de què ella se n'havia alegrat sincerament.

La reacció d'Ignasi de Loiola.

La primera reacció la trobem a la seva carta de finals de febrer-març 1547 al mateix Polanco.

La carta comença molt bé:

La suma gracia y amor eterno de Cristo nuestro señor sea siempre en nuestro continuo favor i ayuda. Amén.

Segueixen dues línies per a situar la cronologia de la carta:

A los 21 de Febrero recibí una de Mtro. Laynez, de Trento, y otra vuestra con ella del primero del mismo.

I, tot seguit, va per a feina: 1) Polanco no ha seguit les consignes d'Ignasi sobre Laínez, 2) sobre la manera de fer de Polanco amb els ducs.

Sobre el primer punt:

Porque cuanto a la primera parte, donde yo pretendía de sacar [del concili de Trento] a Mtro. Laynez para Florencia, y que vos le escribáis palabras motivas al contrario, y no dando aviso acá primero, no sé cómo puede estar bien.

He entendido que a Mtro. Laynez escribiste, que por el desegno de la casa y negocio de Florencia no se deben dejar otras empresas mejores [¿Concili de Trento?], porque esta [la fundació d'un col·legi a Florència] es cuasi desecha.

Sobre el segon punt:

Cerca la 2ª, antes que la cosa estuviese tan caída, yo lo pensé largamente, y os hice escribir por Mtro. Andrés [Frusio] habrá un mes entero, porque mudases el modo de proceder con esos señores. Porque a unos semejantes señores, de tanto buen ejemplo, y con mucha razón estando en continua vigilia de los que le son favorables o contrarios, darles preceptos o avisos por cédulas para en reformación de sus conciencias o estado, sin haber primero alcanzado el debido amor, crédito, autoridad con ellos, es más para todo desbaratar, que para salir con lo que se pretendía.

Ignasi li recorda que no és la primera vegada que l'adverteixen:

Asimismo se os escribió a Boloña el modo que habíais de tener con el obispo [Alexander Campegius] y con el Duque, si os llamasen, para guiaros en todo por parecer de ellos, para hacer mayor provecho espiritual en el pueblo.

Ignasi segueix implacable veient que el projecte del seu col·legi s'ensorra:

Y ahora con el Duque y con la duquesa, queriéndolos de presto reformar, véis al fin de las cosas en qué ha parado.

I, amb l'autoritat de Prepòsit General de la Companyia de Jesús, càrrec en el què ja portava uns quanta anys, mana al jove jesuïta Juan Alfonso:

Hacedme esta gracia por amor de nuestro Señor, que con toda brevedad posible, y por duplicadas, me escribáis muy largo, minutamente narrando todas las causas y conjeturas que podréis alcanzar o pensar, que han sido ocasión que esta cosa vaya a deshacerse; y entre tanto, deseo que por esas partes, donde más desedificación se ha sentido, quier de vuestra persona, quier de todos nosotros, que hay os ejercitaseis en actos de mayor humildad, a mayor confusión del enemigo, del mundo y de la carne; así como sirviendo algunas horas del día a pobres en hospitales, y consolando sus ánimas en confesiones y exhortaciones.

Però segueix posant les seves esperances "en Maestro Laínez":

Porque, aunque mucha más sea caída y deshecha la obra, tanto más yo siento en el Señor nuestro que Mtro. Laynez vaya allà, pudiéndole sacar del concilio, cuanto más presto podremos (según que por otras os hemos escrito, o otros de los nuestros); y si a él habéis de escribir adelante, sea para más animarle a venir, que para el contrario: que yo espero en nuestro criador y señor que lo perdido se recuperará con mayor gloria divina y en mucho provecho espiritual de muchas más ánimas.

Tanmateix, per sobre de "Maestro Laínez" mantenia la seva esperança en la seva "divina majestad"

Que los nuestros procediendo allá con mucha humildad, y con ella ayudando a disponer la materia, mediante la gracia divina, yo sin dubitar espero que su divina majestad pondrá enteramente la forma para mayor alabanza y gloria suya, pues nosotros ninguna otra cosa deseamos, por gracia de la su divina majestad.

I Ignasi acaba la carta amb l'estereotipus de sempre: "para que su santísima voluntad sintamos, y aquella enteramente cumplamos".

¿S'adonava sant Ignasi de la contradicció existent entre "cumplir enteramente su santísima voluntad" i el precepte que donava a Polanco de "guiaros en todo por parecer de ellos".

Carta d'Ignasi
a Polanco
(febrer-març 1547)

Hugo Rahner:
Qui es va trobar menys d'acord amb aquesta predicació apostòlica dirigida a la cort dels Mèdicis fou sant Ignasi. Una severa carta dirigida a Polanco posa les idees en el seu punt a aquest petit Savoranola de l'Orde dels jesuïtes. Es aquesta la carta escrita per la pròpia mà del fundador, que conté la famosa frase: "Entre certa gent, que no arriba al fons de la veritat, especialment aquí a Roma, nosaltres tenim la reputació de desitjar gobernar el món".
José García de Castro (pàg. 106):
En la carta de febrero o marzo de 1547 Ignacio le pide explicaciones de por qué ha dado a Laínez palabras contrarias a las que el mismo Ignacio le había escrito. El tema preocupó al General: "Hacedme esta gracia, por amor de nuestro Señor, que con toda brevedad...". Para arreglar la situación, Ignacio intentará sacar a Laínez del concilio ("quanto más presto podremos") y pide a Polanco que se ejercite "donde más desedificación se ha sentido", en "actos de mayor humildad… así como sirviendo algunas horas del día a pobres en hospitales y consolando sus ánimas en confesiones y exhortaciones".

savoranola (1283K)

Qui dove con i suoi confratelli Fra Domenico Buonvivini e Fra Silvestro Maruffi il XXIII maggio del MCCCCXCVIII per iniqua sentenza fu impiccato ed arso Fra Girolamo Savonarola. Dopo quattro secoli fu collocata questa memoria.
Foto obtinguda per mi el 24 d'abril de 2016 (Engrandir la foto)


Veritat és que Juan Alfonso de Polanco no només cometia "imprudències" en les seves paraules escrites, sinó també en la seva activitat a Florència. Aquest "petit Savonarole de l'Ordre des Jésuites" havia entrat en relació amb antics adeptes del partit de Savoranola, el predicador dominic que, amb les seves prèdiques, havia expulsat els Médicis de Florència el 1495 i, que tres anys més tard, un 23 de maig, moriria a la foguera.

¿Són aquests adeptes del partit de Savoranola les "personas pías, eclesiásticas y seglares" que formen part de la "compañía" o "congregación" de les que Polanco escriu a Ignasi?

Pero una compañía de personas espirituales, entre los cuales he predicado más veces, lo han tomado más caldamente; y sin yo saber nada, elegídome por su rector, como ellos dicen, perpetuo… En dicha compañía hay de las mejores y más espirituales personas de la tierra, sin perjuicio; y algunas principales; y la compañía es para atender a todas buenas y pías obras y una hora de oración mezclada con exhortación cada noche (Carta del 15 de diciembre 1546)

También predico tres veces en la semana en una congregación de que he escrito a V.P. otras veces, de personas pías; la cual frecuentan personas eclesiásticas y seglares. Hánmela hecho tomar entre manos para que la ordene. (Carta desde Pistoia del 5 de enero de 1547)

També Antonio M. de Aldama, en el seu llibre de 1975 imagen ignaciana del jesuita en los escritos de polanco, es refereix a aquesta "imprudencia política" de Polanco per a explicar la crida a Roma. Recordem que Andreas Frusius és enviat per Ignasi a Florència "ad investigandum de Polanci actibus in illa regione".

>
Hugo Rahner:
I com que, a més a més, Polanco s'havia compromés una mica imprudemment amb antics partidaris de Savoranola, sant Ignasi el cridà a Roma.
José García de Castro (pág. 107):
Aldama cree que la imprudencia de Polanco estuvo en establecer contactos con "personas espirituales devotas de Savoranola, cuyos secuaces eran perseguidos por el duque" y concluye que "el error no debió ser muy grave puesto que apenas llegado Polanco a Roma, Ignacio lo nombró secretario de la Compañía".

Ja coneixes la col·leccio
SANTS I SANTES
SEGONS MIQUEL SUNYOL


Si vols veure els títols...

Gràcies per la visita
Miquel Sunyol

sscu@tinet.cat
7 agost 2019
Per dir la teva Pàgina principal de la web

Coses de jesuïtes

Altres temes

Temes teològics          Temes bíblics        Temes eclesials          Coses de jesuïtes
Catequesi nadalenca (2000)      Catequesi eucarística (2006)    Catequesi sobre el Parenostre (2012)       Catequesi sobre l'error del Déu encarnat (2014-2016)
Fragments de n'Alfredo Fierro       Resumint pàgines de Georges Morel    Els amics de Jesús ¿pobres o rics? (2014)      Sants i santes segons Miquel Sunyol
In memoriam     Spong, el bisbe episcopalià (2000)     Teología Indígena (2001)      Fernando Hoyos (2000-2016)     Amb el pretext d'una enquesta (1998)

SANTS i SANTES SEGONS MIQUEL SUNYOL

Sant Ignasi i la pena de mort
D'una carta de Sant Ignasi a sant Pere Canisio. ¿"Manual del perseguidor"? o ¿"Programa de apostolado para la regeneración espiritual de los países germanos"? Amb un comentari de Jean Delumeau.
Clara d’Assís fou enganyada per sant Francesc?
Un esbòs de la participació de les dones en els moviments religiosos dels segles XII -XIII.
Santa Tecla ja no és santa
El nou "martiri" de Santa Tecla a mans d'una comissió vaticana. Les veritables raons del “desnonament” celestial de la patrona de Tarragona.
Els papers de les golfes
On començà la recerca jesuítica dels tresors del Temple de Salomó? (Jo també puc fer d’Umberto Eco).
La cama trencada de sant Ignasi
A on i com se la va trencar? Hi ha algun document històric no jesuític que en parli?
Els diners dels prínceps són la suor dels pobres
La fulminant reacció de sant Ignasi al memoràndum del P. Polanco als ducs de Médicis, prínceps de Florència.