Ir a la versión castellana
Necessitaràs l'Acrobat Reader
Si no el tens encara... Per a obtenir el Acrobat Reader 
Només text
Explorador recomanat: Mozilla Firefox Consells de lectura I uns consells del segle XIV... Si és la teva primera visita...
36 JESUÏTES
ENTRE ELS 400 PREVERES DE CATALUNYA
A FAVOR DEL REFERÈNDUM

En el llistat definitiu són 39 jesuïtes entre els 449 preveres i diaques. Els afegits a darrera hora en vermell

Declaració sobre el referèndum d'autodeterminació
convocat pel Govern de Catalunya el proper 1 d'octubre

Els sotasignats, preveres al servei de les comunitats catòliques de Catalunya, moguts pels valors evangèlics i humanístics que representem i empesos per l'amor sincer al poble que volem servir, en sintonia amb els nostres bisbes, els quals reiteradament han afirmat el caràcter nacional de Catalunya i consideren que "convé que siguin escoltades les legítimes aspiracions del poble català" (Comunicat CET 11-V-2017),

MANIFESTEM

que, valorant totes les circumstàncies que han portat a la convocatòria per part del Govern de la Generalitat d'un referèndum d'autodeterminació el proper 1 d'octubre i davant la impossibilitat de pactar les condicions per a dur-lo a terme de forma acordada, considerem legítima i necessària la realització d'aquest referèndum, i

CONVIDEM

els catòlics i tots els ciutadans de Catalunya a reflexionar sobre la importància dels actuals esdeveniments i a votar en consciència en exercici del dret fonamental que té qualsevol persona a expressar lliurement les seves posicions.

Vista la dificultat existent d'un diàleg serè i constructiu entre totes les parts, ens hem sentit moralment obligats a fer sentir la nostra veu en aquesta hora decisiva per al futur immediat de Catalunya i Espanya.

Aquests són els 36 jesuïtes de Catalunya segons el llistat publicat a la web d'Església Plural (www.esglesiaplural.cat), seguint un ordre alfabètic:

Xavier Alegre Santamaría
Ignasi Maria Anzizu i Furest
Jaume Avellí i Bastons
Josep Baquer i Sistach
Pere Borràs i Duran
Alexis Bueno i Guinamard
Josep M Bullich i Sarró
Joan Carrera i Carrera
Francesc Casanovas i Aldrufeu
Ramon Fabregat i Mata
Silvestre Falguera i Noya
Isidre Ferreté i Deop
Lluís Magriñà i Veciana
Xavier Melloni i Ribas
Josep Miralles i Massanés
José Antonio Montobbio i Etcheverría
Francesc Nolla i Cavallé
Ramiro Pàmpols i Colomines
Joaquim Pons i Ribas
Josep M. Rambla i Blanch
Jesús Renau i Manen
Joan Ribalta i Balet
Ramon Ribas i Boixeda
Josep Ricart i Oller
Antoni Riera i Figueras
Carles Riera i Montserrat
Francesc Roma
Josep Sugrañes i Moliné
Miquel Sunyol i Esquirol
Joan Suñol i Bosch
Santiago Thió de Pol
Roger Torres i Aguiló
Joan Travé i Cassals
Josep-Oriol Tuñí i Vancells
Ignasi Velasco i Suàrez-Bravo
Ignasi Vila i Despujol
Francesc Xammar i Vidal
Francesc Xicoy i Bassegoda

D'aquest llistat es podria dir el mateix que els VIP (Very Important Persons) dels jesuïtes catalans li van escriure al P. Arrupe en aquell famós any de 1970:

No dejan de advertirle que hubieran podido recoger más firmas, ya que tienen constancia de que el contenido de su escrito es compartido por muchos otros jesuitas de Catalunya, incluso por quienes en el momento actual ocupan cargos de responsabilidad y de Gobierno en la Provincia.

Si ho vols recordar
Primera carta dels VIP al P. Arrupe
Segona carta (Soli)
Per què Arrupe no us va contestar?

Va arribar tard a presentar la seva adhesió al manifest en Ignasi Maria Anzizu i Furest. No sé si ha sortit ja publicat un llistat més definitiu

Com aquesta "nota" vol estar dirigida principalment als jesuïtes d'Espanya, no cal ponderar aquí els noms d'uns i d'altres: tots ells són suficients coneguts, almenys en els seus respectius sectors, pels jesuïtes (i les respectives jesuïteses que segueixen l'exemple de la barcelonina Isabel Roser) de la resta de l'estat espanyol.

La menció de la dama Isabel Roser és deguda al fet que aquest matí, a la platja, entre bany i bany, he llegit el capítol que Hugo Rahner (Ignace de Loyola et les femmes de son temps) dedica a l'affaire entre sant Ignasi i la seva rica benefactora catalana.

Però sí que podria afegir alguna dada objectiva i -crec jo- significativa:

El quart delegat de PAL és el mateix que el delegat de la PAT (Plataforma Apostòlica Territorial) de Catalunya, i potser, per respecte al seu càrrec (pura sospita meva), no s'ha volgut posicionar.

Pels que desconeixen aquest "argot" jesuític:
Les PAL responen a una divisió, molt artificial, dels diversos sectors geogràfics, i que, al meu parer, no tenen cap dinamisme pràctic.
Les PAT ja no són una cosa artificial. A Espanya només hi ha dues PAT, la de Catalunya i la del País Basc, sota el nom jesuític de "Loyola". L'existència d'aquestes dues PAT no acaba d'agradar molt a molts jesuïtes de la resta d'Espanya. Troben a faltar "el café para todos".

Aquests 36 (o 37, o potser fins i tot 38) jesuïtes catalans no han tingut els honors internacionals d'aquells altres 45 jesuïtes catalans de 1970, que foren capçalera d'un article de LE MONDE

lemonde_02 (172K)

Llegir l'article

D'aquests 45 jesuïtes que "ont refusé" l'any 1970 ja no tots resten vius i molts d'ells han anat deixant de pertànyer a la Companyia de Jesús, però, sense voler esbrinar molt, em sembla que puc dir que les restes vives del 1970 segueixen vives en el llistat dels 36 jesuïtes del 2017.

Gràcies per la visita
Miquel Sunyol

sscu@tinet.cat
7 octubre 2017
Darrera actualització: 14 octubre 2017
Per dir la teva Pàgina principal de la web

Altres temes

Temes teològics          Temes bíblics        Temes eclesials          Coses de jesuïtes
Catequesi nadalenca (2000)      Catequesi eucarística (2006)    Catequesi sobre el Parenostre (2012)
Catequesi sobre l'error del Déu encarnat (2014-2016)      Els amics de Jesús ¿pobres o rics? (2014)
Spong, el bisbe episcopalià (2000)     Teología Indígena (2001)      Fernando Hoyos (2000-2016)     Amb el pretext d'una enquesta (1998)