La meva correspondència amb...

Josep Mª Vallès

Asunto: Coses de l'any 70
Fecha: Sat, 13 Jul 2002 10:10:32 +0200
De: Miquel Sunyol
Para: jm.valles@...

Hola Josep Mª:

Sóc en Miquel Sunyol. Suposo que em recordaràs... He obtingut la teva adreça electrònica gràcies a [...] del PSC de Tarragona. El tema que et comentaré ara t'estranyarà menys si et dic que sóc zelador a l'hospital Joan XXIII de Tarragona i que formo part de les restes d'aquell grup que es va dir "Missió Obrera". Així és que ...

M'he posat a fer un estudi, que vol ser seriós i documentat, sobre les reaccions que en el grup de Missió Obrera va haver-hi quan el P. Arrupe va viatjar a Espanya l'any 70. La seriositat demana no presentar en exclusiva les reaccions del grup M.O., sinó també les que es van donar en altres sectors jesuítics.

No sé si tens memòria d'aquestes coses, no sé tampoc si ets de les persones que guardes els papers i els arrosegues en els possibles canvis de domicili...

Si no m'equivoco vas ser l'autor o el redactor d'unes notes anteriors al viatge: "Observaciones sobre el proyectado viaje", "Alcance y contenido de una posible declaración", "Posible contenido de la carta-declaración"

¿Quina va ser la gènesi d'aquests documents? ¿Va ser una iniciativa des de "baix" o a petició del provincial? ¿Seria possible recuperar aquests documents? ¿Recordes si va ser un treball individual teu o un treball de conjunt? ¿Qui més podria tenir-ne còpia?

Aquests documents estan en l'arxiu de Llúria, a la carpeta "Viaje del P. General", però en Jordi Roca està molt gelós del secret dels "100 anys"... Aleshores un darrer recurs, sempre que hi volguessis col·laborar seria que tu, com autor, els demanessis tot dient que jo t'he vingut a preguntar sobre els "preparatius" del viatge i que vols comprovar les teves notes amb el document definitiu que vas entregar.

Veig que també vas firmar la carta del 4 de maig al General (31 jesuïtes del sector universitari), en la qual es deia:

"Esto nos impide en conciencia tener participación alguna en sus contactos con los jesuitas".

He rebut una nota de records personals d'en Antonio Sanchis:

"Calculo que fue en 1970, durante mi primer año de Teología, cuando yo ya estaba en Amilcar. Me dice Santi Petschen que se celebró la reunión en la Casa de las Congregaciones Marianas, de la calle Rosellón. Me aclara Santi que la iniciativa -o quizá la organización concreta de ese acto- se debió a José María Vallés. Tal como estaba planteado, a cada uno de los participantes se le concedían dos minutos para expresarse. Yo entonces estaba despertando a la vida política y tenía bastante claro que Franco era un enemigo a batir. Por eso me resultó desconcertante que un General como Arrupe, por el que yo sentía mucho respeto, hubiera decidido venir a España a visitarle. "

¿És correcta aquesta nota?

La relació "oficial" del viatge diu:

"A las primeras horas de la tarde se celebra en Rosellón, residencia de las Comnidades de Vida Cristiana, una conferencia de Prensa, seguida de dos reuniones: con un grupo de treinta jesuitas asignados a la pastoral universitaria y a unos 90 dedicados a la enseñanza".

No sé que et semblarà aquest esforç que et demano de "fer memòria" i de recordar aquest fet concret de fa més de trenta anys...

Si em pots ajudar...

Moltes gràcies

Miquel

Asunto: Re: Coses de l'any 70
Fecha: Sat, 13 Jul 2002 19:24:30 +0200
De: Josep Maria Vallès
Para: Miquel Sunyol

Benvolgut Miquel,

Efectivament, et recordo prou bé, de la mateixa manera que guardo un bon record general dels meus anys a la Companyia i de tanta gent amb la que vaig tenir relacions personals que em van enriquir molt (més que les classes de filosofia, lògicament). Ho haig d'agrair perquè és una experiència que poca gent ha tingut.
Em demanes documentació i un esforç de memòria personal. Documentació o papers, no els tinc localitzats actualment: he canviat molts cops de casa i tot i guardar moltes coses, altres s'han perdut o no sé on són. Tinc material en un dipòsit de la família i tinc altres coses a casa en forma poc ordenada. Si tinc un moment, ho miraria.
En quant a a la memòria personal, sí crec haver estat promotor/redactor (no l'únic, probablement) d'aquells escrits i de les reunions. La reunió a Balmes la tinc força present com a escena/imatge en la meva memòria, més que no pas en els detalls. Si no m'enganyo va ser a peu dret, en una sala que hi havia davant del menjador de la comunitat (en aquella època). Va consistir en un intercanvi "molt franc" -com diuen els diplomàtics- però també respectuós amb el P. Arrupe. Un respecte que -per part meva- va créixer a l'haver-se "exposat" a aquell diàleg, encara que fos en la discrepància sobre l'oportunitat de la seva visita a en Franco, que nosaltres criticàvem i que ell defensava en el seu paper institucional. Em sembla recordar també una reunió prèvia a Làuria -sense el P. Arrupe- i amb el P. Ferrer Pi -com a provincial o representant del General-, que va ser molt més dura i menys "respectuosa". Però potser algú altre podrà dir-te si aquesta reunió tenia relació també amb la visita del General o amb algun altre tema d'ordre intern de la Companyia.
Això de la història oral és tremendament arriscat, si no es fan contrastacions amb altres testimonis, perquè la nostra memòria es deforma i s'esborra amb el temps. Però em sembla molt interessant que vulguis recuperar-la. Si la meva intervenció personal pot ajudar a obtenir papers de l'Arxiu, m'aniria bé que em diguessis la forma més convenient de fer-ho: no recordo a la persona que esmentes com a responsable d'aquest arxiu.
Ja em diràs si això et serveix d'alguna cosa i, en tot cas, pots considerar-me a la teva disposició en aquesta qüestió i en qualsevol altre que estigui al meu abast. Ben cordialment,

Josep M. Vallès

Asunto: Re: Coses de l'any 70 (2)
Fecha: Mon, 09 Jun 2003 02:12:39 +0200
De: Miquel Sunyol
Para: Josep Maria Vallès

Hola Josep Mª:

Aviat farà un any que vam entrar en contacte (molt gratificant, per cert). Si ha passat tot un any, donem-ne les culpes a que, a casa meva, quan era petit, em van ensenyar que primer era l'obligació que la devoció. Però també les coses de la devoció troben el seu temps...

La veritat és que ja estic al Capítol V, Secció Segona, la que tracta dels tres "anejos", l'autoria dels quals em vas reconèixer.

M'agradaria, doncs, que miressis http://www.tinet.org/~fqi_sj/arrupe/anejos_ct.htm

Aquesta pàgina encara no la tinc "linkeada" pel públic, a l'espera de rebre la teva conformitat. No voldria de cap manera infringir les lleis del respecte a la "intimitat personal". ¿Tens algun inconvenient de que figuri el teu nom?

¿Què podria posar en una petita nota biogràfica? Sense haver seguit de prop la teva trajectòria professional, sé que has estat Rector de la Universitat (de l'Autònoma?), això vol dir que ets catedràtic de..., i també és de domini públic que ets el President(?) dels Ciutadans pel canvi. (Fes un "link" al tema de "Les dues cartes dels jesuïtes catalans", i ja veuràs el tipus de nota biogràfica que vull posar).

Ja saps que una de les coses que vull "demostrar" és que l'oposició a la visita a Franco no va ser cosa dels "quatre arreplegats" de Missió Obrera.

Com veuràs, aquest document (i dos més) m'han arribat després d'haver-los demanat per carta al Pere Borràs (el Provincial): no ha calgut, doncs, la teva intervenció personal.

És possible que, llegint aquesta pàgina, se't refresqui la memòria i trobis que algunes de les hipòtesis que faig no estan gens encertades, i que tens respostes a algunes de les preguntes que deixo insinuades...

Tot serà ben agraït...

També estic obert a modificar-ne el resum que faig... (A "Selecciones de Teología" -una molt acreditada revista- tinc fama de bon "condensador").

Agrairia també que no trobessis cap dificultat a que el teu nom formés part del mateix llistat on figura el P. Miquel Batllori. Fes el "link" a "La meva correspondència amb..." (http://www.tinet.org/~fqi_sj/arrupe/corresp_ct.htm). El teu "link" encara no està activat pel públic...

El P. Arrupe, abans de venir, va fer -entrevistat pel P. Manuel Alcalá- unes declaracions a "Vida Nueva". Un cop hagi fet l'extracte del que pot afectar al tema, t'ho enviaré i et preguntaré si les seves declaracions responien a les vostres exigències.

Sense cap ànim de "chantajearte", t'aviso que tinc en el meu poder la foto que t'adjunto... Ja sé que tu també la deus tenir, i molta més gent. ¿Vols dir que ja era una protesta anti-globalitzadora?

Agraint-te ja la teva resposta

Miquel

Asunto: Re: Coses de l'any 70 (2)
Fecha: Mon, 09 Jun 2003 21:00:25 +0200
De: Josep Maria Vallès
Para: Miquel Sunyol

Benvolgut Miquel:

Gràcies pel teu missatge i per les teves notícies. Aprofitant aquest cap de setmana llarg a casa, he remirat entre arxivadors i carpetes. He trobat material de la meva feina d'"agitador" durant els anys a la Companyia.

Es refereix a correspondència meva amb Superiors (Ribas, Rifà, Blajot...) (i alguns altres documents) sobre:

Sobre el viatge del P. Arrupe, per desgràcia, no he trobat més que una nota manuscrita que t'envio en document annex. No sé per a què va servir, perquè no he trobat més documents a casa sobre això. La reunió al Fòrum Vergés -que esmenta algun dels teus corresponsals la recordo força-, perquè vàrem intervenir alguns amb sentit reivindicatiu (que va "espantar" una mica als més veterans) i que Arrupe va contestar fermament i amablement, alhora.

La reunió a Làuria que -en el meu darrer missatge- relacionava amb aquesta visita, es va produir -segons el que ara veig en els papers- amb en Ferrer Pi sobre política universitària i va ser també polèmica per la seva posició inicial molt poc dialogant.

M'ha interessat la documentació que recolliu a la web i que em retorna la memòria de bons amics amb els quals he perdut el contacte, però suposo que no una certa sintonia de fons.

Quant a coses més personals:

1) la foto és segurament la del PREU a Casp, amb el senyor Camps. Efectivament, en aquesta fot, tots (o uns quants) vàrem adoptar una posició "napoleònica" imitant al Sr. Camps: un home del que fèiem molta broma, però que era un dels pocs que -amb les seves divagacions- ens va obrir moltes curiositats intel·lectuals polítiques (al menys, als de Lletres que el teníem moltes hores) que no constaven en cap programa ni en l'esperit de la casa. En guardo un record agraït.

2) Sobre el c.v. Vaig néixer el 40. Vaig estudiar a Casp fins el 56-57. Vaig fer la carrera de Dret entre 1957 i 1962. Vaig entrar a Raimat a finals de 1962: amb 22 anys era un dels "grans" (!!). Vaig acabar la Filosofia a Sant Cugat el 66. Vaig deixar la Companyia el 71, mentre feia el Doctorat i ensenyava com Ajudant a la Universitat de Barcelona.

En aquests anys, la meva feina principal ha estat la de professor universitari, primer a la UB, i després a la UAB, des del 1972, a les Facultats de Dret, Econòmiques i CC. de la Comunicació, i fent recerca sobre diversos temes. També vaig col·laborar amb ESADE entre 1980 i 1984, si no m'equivoco en els anys. Vaig ser el primer Degà de la Facultat de CC. Polítiques de la UAB, quan es va crear l'any 1985. Després vaig ser elegit Rector de la mateixa Universitat. Actualment -i des del punt de vista administratiu- segueixo essent catedràtic d'Universitat de Ciència Política i de l'Administració, a la UAB. He participat en moltes iniciatives socials i culturals de moltes classes i orientades sempre cap a l'esquerra (per entendre's, ràpidament) en una espècie de voluntaritat permanent.

Fins 1999 no vaig fer el pas a la política institucional, formant part com a Ciutadà pel Canvi de la candidatura encapçalada per P. Maragall. Actualment, sóc diputat al Parlament de Catalunya i, efectivament, m'ocupo amb altres companys interessats per la política (Pilar Malla, Oriol Nello, Tere Serra..., però no com a carrera professional, més aviat com agitació ciutadana), de la direcció de Ciutadans pel Canvi. (Com que veig que ets addicte a això d'internet, et posaré al mailing de CpC perquè t'enviïn un butlletí mensual que fem i que també es troba a la web ). Es un experiment que té interès, tot i les dificultats de sortir del monopoli dels partits, que tanta al·lèrgia produeix amb raó a la ciutadania.

He publicat textos universitaris, articles de l'especialitat i col.laboracions en premsa de tant en tant. Estic casat i tinc dos fills (18 anys i 10 anys).

Pots fer l'ús que vulguis d'aquesta informació i de la documentació que t'adjunto. Si hi ha alguna altra cosa en que et pugui ser útil, ja ho saps.

Ben cordialment,

Josep M. Vallès

Subject: At. Miquel Sunyol
Date: Sat, 28 Aug 2010 10:55:27 +0200
From: Josep_M_Vallès
To: sscu@tinet.cat

Benvolgut amic,

Fa uns anys em vas demanar si tenia documentació sobre la visita del P. Arrupe a Franco i les reaccions suscitades entre un grup de jesuïtes aquí, a Catalunya. Recordo haver-te enviat alguna cosa. Ara, regirant papers he trobat algun document més i esborranys de carta que no sé si et vaig enviar en aquell moment, perquè el meu "arxiu" no estava massa ordenat i no crec haver tocat aquesta carpeta. Ignoro si encara t'interessa l'assumpte. Si fos així, et faria arribar aquests papers a l'adreça postal que m'indiquessis. Molt cordialment,

Josep M. Vallès

Subject: RE: At. Miquel Sunyol
Date: Sun, 29 Aug 2010 13:39:46 +0200
From: Miquel Sunyol
To: Josep_M_Vallès

JBenvolgut Josep M:

Moltes gràcies pel teu interès. El tema encara m'interessa, encara que aquest any he donat per acabat l'"estudi", després de recórrer les diverses etapes del viatge del P. Arrupe, amb una entrevista amb el que era el Provincial d'Espanya en aquell temps. M'hagués agradat consultar l'arxiu de Roma, però...

Com el "web" té l'avantatge de que no està enquadernat, puc anar afegint tot el que calgui. T'agrairia, doncs, que m'enviessis el que has trobar recentment a:

Carrer Vint-i-quatre, nº 6

43100 Tarragona

Moltes gràcies.

Miquel Sunyol

Subject: RE: At. Miquel Sunyol
Date: Mon, 30 Aug 2010 11:46:43 +0200
From: Josep_M_Vallès
To: Miquel Sunyol

Benvolgut Miquel,

Gràcies per contestar. Prepararé, doncs, la tramesa i te la faré arribar. També sóc partidari de deixar constància de fets que poden ara resultar insignificants per a molta gent, però que van tenir el seu sentit en el seu moment i que, probablement, ens van fer com ara som.

Aquest any passo a ser catedràtic jubilat i emèrit de l'Autònoma, però segueixo amb alguna activitat docent i sense perdre el neguit per trobar respostes a les coses que segueixen anant malament en el país. Seguirem en contacte si hi ha algun tema que ens interessa a tots dos. Ben cordialment,

Josep M. Vallès

Subject: Papers rebuts
Date: Thu, 30 Sep 2010 18:18:04 +0200
From: Miquel Sunyol
To: Josep_M_Vallès

Benvolgut Josep M.:

Ja m'han arribat els papers. Moltes gràcies, de debò.

No sabia que ja a principis del 68 es parlés del viatge del P. Arrupe a Espanya. M'agradaria saber si es va retardar per algun motiu especial o si els dos anys passats entre el 68 i el 70 indiquen només el ritme natural d'aquestes coses. (Ara, remirant el que ja tinc fet, he trobat la resposta: "programada desde hacía algún tiempo había sido diferida en otoño de 1969 por el Sínodo Extraordinario de los Obispos. Finalmente los PP. Provinciales de España sugirieron como su fecha más apta la primavera de 1970").

En el 68 el P. Blajot seria ja "assistent" (ho era certament el 70). Cal excloure que fos el Provincial d'aquí, doncs ja feia temps que havia estat destinat a Bolívia.

Els dos documents ("Observaciones...", "Posible contenido...") (nº 3) ja me'ls vas enviar en forma de tres "anejos".Tots ells serien anteriors a febrer del 68.

El document "Posible temario de una declaración" (nº 4) no me'l vas enviar i suposo que és el que et refereixes en la carta al P. Arrupe: "Sobre el posible temario de una carta, he esbozado por mi cuenta un trabajo previo..."

El document "Objectiu. Procediment. Fases..." (nº 5) el dataria ja de principis del 70: és la preparació de la carta d'uns quants jesuïtes al P. Arrupe de febrer del 70

Els documents nº 6 i nº 7 m'han donat una gran joia, ja que tenia verdader interès en tenir-los. Tenia coneixement de la seva existència ja que els vaig veure en l'Arxiu de la Província, però ja saps que els jesuïtes són molt "secrets", i no me'ls van deixar fotocopiar. Vaig preguntar a alguns dels signants, però no en guardaven còpia. Al final, en Lluís Recolons les tenia, però havent consultat a alguns d'ells, només me'ls va deixar veure i fer-ne un resum, que és el que ja tinc publicat. Després en Lluís em va dir que ja no els trobava (no sé si aquesta pèrdua estarà relacionada amb una visita que en Alvarez Bolado li va fer). Ara li podré oferir-los-hi. I publicar en la seva integritat les dues cartes al P. Arrupe i la que enviaren al P. Urbano Valero, el qual em va dir que no la recordava.

El teu article al Correo Catalán ja el tenia. Suposo que enviat per tu.

La "Carta al R.P. General" de 04/05/1970 (nº 9) és la carta del sector universitari, signada per 30 jesuïtes, el darrer del quals ets tu. No sé com aquesta carta li fou lliurada al P. Arrupe. Ja saps que va haver-hi una altra carta del grup de Missió Obrera. La llista dels signants la trobaràs a : www.tinet.cat/~fqi_sj/arrupe/barna_univ_ct.htm

La carta d'en Rifà i la teva resposta no les tenia.

Ja et vaig dir que publicar en el web permet fer canvis i afegits... Ja els faré. La datació dels primers documents a principis del 68, m'obliga a fer canvis a algunes suposicions que feia al presentar-los (www.tinet.cat/~fqi_sj/arrupe/anejos_ct.htm). Encara que el meu propòsit és cenyir-me el més possible a "les reaccions del grup de Missió Obrera", aprofitaré el teu article al Correo Catalán en els primers capítols on intento explicar un poc la "composición de lugar" i de temps. I afegiré la carta d'en Rifà, esborrant les "línies familiars".

La pregunta que em fas sobre a on dipositar els documents, jo també me la faig i per les mateixes raons. Una resposta fàcil seria: l'Arxiu Provincial dels jesuïtes, però la descarto, ja que quedarien "invisibles" per tota una colla d'anys... No sé si altres institucions mantenen tanta quantitat d'anys...

Josep M, moltes gràcies pels teus "papers" i per haver-los conservat

Miquel

Subject: RE: Papers rebuts
Date: Fri, 01 Oct 2010 12:00:13 +0200
From: Josep_M_Vallès
To: Miquel Sunyol sscu@tinet.cat

Benvolgut Miquel,

Gràcies per la resposta a la meva tramesa de material. Celebro que hi hagi algun document que no tenies i que pot ajudar a fer aquesta esforçada reconstrucció de la memòria. He repassat part de la correspondència que has tingut amb altres companys. Et torno a dir que em sembla molt interessant i molt professional aquest exercici de recuperació de la memòria sobre una etapa que ara costa d'entendre a gent jove com la que jo tracto a la universitat. Són episodis parcials però que s'insereixen en una dinàmica més general. No sé si algú s'ha proposat de fer el repàs més general del moment: en aquest cas la teva contribució seria força important.

En alguns comentaris i en la meva reacció d'ara, sempre s'obre l'interrogant "counterfactual" que diuen els historiadors: "què hagués passat si les coses haguessin anat d'una altra manera?". Però ja hi ha prou feina per saber i interpretar què va passar, com es desprèn de les nostres falles de memòria.

Sobre on dipositar els documents, no sé si serveix, però jo he enviat els meus documents de l'etapa d'activisme polític -a Ciutadans pel Canvi, al parlament i al govern de la Generalitat- a l'Arxiu Nacional de Catalunya, que els han acollit de bon grat. No sé si ningú se'ls mirarà mai ni si seran útil a algú, però sempre és una oportunitat millor que la paperera. Ja saps que em tens a la teva disposició si et pot resultar d'alguna utilitat. Ben cordialment,

Josep M.