La meva correspondència amb...

...Ignasi Salvat

Asunto: Records vells [Viejos recuerdos]
Fecha: Mon, 08 Jul 2002 12:36:48 +0200
De: Miquel Sunyol
Para: isalvat@fespinal.com

Hola:

No sé si saps que, seguint les exhortacions de la Companyia, vaig decidir sumar-m'hi a les commemoracions festives del Dècim Aniversari Arrupe. Les meves moltes ocupacions (i altres raons) m'han ocasionat un cert retard.

La meva humil contribució seria "Missió Obrera i la visita a Franco de Arrupe". No crec que el tema escollit t'estranyi.

M'agradaria "enquadrar" bé el tema. He aprofitat un treball, publicat a "Estudios eclesiásticos" del Alvarez Bolado sobre la història de la Companyia a Espanya del 36 al 89, la relació del viatge feta pel Manuel Alcalá i el que he trobat en els diversos Serveis Informatius de les Províncies.

"Enquadrar" bé el tema també vol dir fer veure que Missió obrera no va ser l'únic grup que va reaccionar (no va ser cosa de quatre arreplegats!!).

Les meves investigacions m'han assabentat que el 10 de febrer del 70 firmes, entre uns quants més, una carta dirigida al P. Arrupe para "exponerle algunas sugerencias que puedan servir, a nuestro parecer, para disminuir dichos riesgos y facilitar, así, un resultado más positivo del hecho de su viaje".

¿Podries tenir còpia d'aquesta carta? ¿Recordes si va ser contestada pel General o per algun dels seus subalterns?

Suposo que seria això segon, doncs el 16 de febrer torneu a la carrèga escrivint una nova carta, però aquesta vegada hi poseu un "SOLI": "Traducimos la angustia de tantos jesuitas y de cristianos de España a los que asustan los efectos que, sin pretenderlo, puedan seguirse de su visita que será manejada en un sentido a pesar de todos, de Ud. y de nosotros"

¿Qui podria tenir còpia d'aquestes cartes i de les respostes?

¿Podries recordar la "gènesi" d'aquestes cartes? ¿Ho preferiries fer-lo breument per escrit o en diàleg? Jo penso que un dels serveis (recordes allò de "Servir en misión"?) que la vostra generació pot fer a la universal Companyia abans de que comenceu a entrar en alarmants processos d'Altheimer, es "fer memòria", doncs "un poble sense memòria és un poble sense futur". El servei que jo faré a la Companyia serà el més humil d'"escriba".

En un altre punt em podries ajudar. En Franco tenia "carta de hermandad de la Companyia", segons diu en Alvarez Bolado. ¿Com podria explicar jo això de les "cartas de hermandad". ¿Sabries dir-me'n alguna cosa? Ja saps que a mi m'agrada ser didàctic... ¿Quan comencen aquestes "cartes"? ¿Estan previstes a les Constitucions? Condicions de la donació... Encara es donen? Surten publicades en algun lloc? Quanta gent podia tenir aquesta carta en temps de Franco a Espanya?

Si malgrat els teus doctorats no saps respondre a aquestes preguntes, ¿a qui puc consultar dels jesuïtes de la Província?

El nostre amic NN., gens entusiasmat per la meva dèria històrica, quedarà més tranquil quan sàpiga que t'he consultat. Imagina't el que passarà quan vegi que has contestat... Sant Pau ens exhorta a fer tot el possible pels nostres germans "dèbils".

Ell m'ha recordat que quan et van nomenar "Provincial", vas pensar que t'escaparies dient que havies firmat una carta... I que l'Arrupe no va fer cap cas d'aquesta excusa. Encara que això no entra de ple en l'àmbit de l'estudi, si vulguessis fer més feliç a NN., no tindria cap inconvenient en afegir un annex.

Un segon annex seria el preu que vas pagar: organitzar un dinar a Manresa entre el P. Arrupe i Missió Obrera de Catalunya.

No cal que et confessi que em considero un "fan" de l'Arrupe (potser no tant com del Joan XXIII) i que ho puc demostrar amb fets: quants jesuïtes d'aquesta Província a l'edat dels 10 o 11 anys anaven a sentir les conferències de l'Arrupe?

Espero la teva col·laboració

Miquel

Asunto: records vells
Fecha: Sat, 27 Jul 2002 12:00:43 +0200
De: "IGNASI SALVAT"
Para: sscu@tinet.fut.es

Estimat Miquel,

He buscat entre els papers meus alguna cosa que et pogués ser útil No he trobat el que em demanes. Potser l'Antoni Borrás podria tenir alguns papers sobre el tema... Ell, segons el Vives, ho guardava tot!

La gènesi d'aquelles cartes era fer present al P. Arrupe el que pensàvem sobre la possible instrumentalització d'aquella visita seva i la sensibilitat que existia entre els jesuïtes que treballaven en els barris.

La trobada a Manresa entre el P. Arrupe i els jesuïtes de la Missió Obrera a Catalunya va ser òbvia per a mi que estimava les dues parts en diàleg; un diàleg que va ser positiu en aquells anys i que va sensibilitzar al mateix P. Arrupe sobre una problemàtica que no havia conegut al Japó.

He preguntat al P. Batllori sobre què savia sobre les "Cartas de Hermandad" i, desprès d'una petita investigació, m'ha telefonat per a dir-me que recordava que en 1740, es va concedir la "Carta de Hermandad de la Provincia de Nápoles" al Sign. Tanucci, un benefactor a qui se li va concedir de participar en els fruits espirituals de les obres de la Companyia. No sabia si en el Nou Diccionari de la Companyia sortia alguna cosa.

Pel que fa a la meva trobada personal a Roma amb el P. Arrupe, el març del 78, tot donant-li compte de consciència, abans de ser nomenat Provincial, sempre recordaré que va tenir per a mi un moment fort que em va impressionar molt. Es tractava d'explicar-li la carta que havíem firmat criticant el fet de l'expulsió del Leita. Es tractava d'un fet que ens semblava no anar en la línea del Vaticà II (que la Companyia havia assumit, precisament amb l'impuls del P. Arrupe). En voler explicar-li que personalment havia firmat aquella carta, pensant fer-ho per amor a la Companyia, ell em va interrompre per dir-me que ho deixés perquè per a ell estava oblidat. És difícil transmetre la meva impressió d'aquell moment. És quelcom molt inter-personal... perquè jo sempre he estimat molt el P. Arrupe!!

De fet, al dia següent, 12 de març, vaig rebre el nomenament de Provincial.

Espero haver contribuït a "fer memòria", encara que no tant com desitjaves i jo voldria...

Una abraçada

Ignasi

Asunto: ¿Vols jugar a la UEFA?
Fecha: Sat, 10 May 2003 19:06:48 +0200
De: Miquel Sunyol
Para: IGNASI SALVAT

Hola Ignasi:

"Sin prisas, pero sin pausas", vaig publicant a la web l'estudi de Missió Obrera i Arrupe-Franco.

Tinc un capítol dedicat a la correspondència mantinguda amb uns i altres. Et prego, doncs, que miris la pàgina adjunta i vagis al teu link corresponent. Suposo que no hi tindràs cap inconvenient (per a tots aquells que no heu sortit en el llibre dels 31 jesuïtes és una manera de jugar a la UEFA), però potser voldràs suprimir o canviar alguna coseta. Ja em diràs alguna cosa. Per ara, el teu "link" encara no és públic, a l'espera de si em dius alguna cosa en contra.

Aprofito aquesta avinentesa per a agrair-te, un cop més, la teva col·laboració

Miquel

Asunto: Re: ¿Vols jugar a la UEFA?
Fecha: Thu, 15 May 2003 16:47:33 +0200
De: "Ignasi Salvat"
Para: "Miquel Sunyol"

Miquel,

Les meves paraules són ben sencilles i estan a la teva disposició.

Que l'esperit t'il.lumini...

Ignasi

Asunto: Correccions
Fecha: Fri, 19 Sep 2003 02:31:06 +0200
De: Miquel Sunyol
Para: Ignasi Salvat

Benvolgut Ignasi:

A finals de juliol vaig rebre aquest escrit del Provincial:

Respecte al treball sobre el P. Arrupe:
Per sentit comú, i seguint la tradició de la Companyia, et recomano que els treballs que facis els confrontis amb algun company de la Província que t'ajudi a cercar el màxim d'objectivitat. El P. Arrupe és una persona molt estimada i valorada per tots nosaltres i tot el que es digui d'ell val la pena que sigui enriquit per aportacions d'altri. Et suggereixo noms com el Josep Rambla, Ignasi Vila, Josep Vives, Ignasi Salvat... No és falta de confiança en tu, sinó recerca de rigor històric que a tots ens fa falta

En el Noviciat em van dir que la "perla de l'obediència" era avançar-se als desitjos del Superior. Em considero, doncs, un dels súbdits mes obedients: el juliol de l'any passat ja em vaig "confrontar" amb tu (i amb el Josep Rambla).

Gràcies a aquestes recomanacions del provincial, ara em sento amb més llibertat per a demanar-te, malgrat les teves moltes ocupacions, que em vulguis corregir el document adjunt. (Em sembla que, sense les recomanacions del Provincial, també t'ho hagués demanat).

Ara em toca parlar de "El postulat del país basc" (presentat a la Congregació Provincial de Loiola d'abril del 70) (no només els jesuïtes catalans es van moure). He fet una petita explicació del que és una Congregació Provincial i un postulat: no voldria "ficar la pata".

Al Pere encara no li he donat cap resposta: li penso dir que sento que el provincial dels jesuïtes de Catalunya tingui les mateixes "pors" que un [...]. També li diré que estic "re-escrivint" una de les pàgines més glorioses de la recent història de la Companyia a Espanya i de la nostra Província: no crec que avui hi hagi a la Província un grup capaç de fer el que vosaltres vau fer.

Jo estaria ben content de que anessis mirant la meva web i m'ajudessis a aquesta "recerca del rigor històric que a tots ens fa falta".

Per avui res més, sinó donar-te de nou les gràcies

Miquel

Asunto: Re: Correccions
Fecha: Sat, 20 Sep 2003 11:29:21 +0200
De: "Ignasi Salvat"
Para: "Miquel Sunyol"

Miquel,

He obert i he llegit el que escrius sobre "Què és un postulat?". No he entés si volies que et comentés res... o m'has d'enviar quelcom diferent sobre el que el Provincial et diu que consultis...

Ja em diràs!

Bona festa de Santa Tecla... nosaltres aquí la Mercé!!!

Ignasi

Asunto: Re: Correccions
Fecha: Mon, 22 Sep 2003 00:06:51 +0200
De: Miquel Sunyol
Para: Ignasi Salvat

Ignasi:

El que jo vull és que em diguis si el resum que he fet sobre "Què és un postulat?" és correcte o no.

¿Són correctes aquestes afirmacions?

Ja veus: el que no vull és "ficar la pata" en qüestions tècniques.

Alvarez Bolado em diu:

Respecto a la carta de tu Provincial. Mi opinión personal es que el tema Arrupe es un tema dificil entre la Compañía y la Curia Vaticana. Barrunto que en Roma prefieren que no se menee mucho. Quizá esto expique las cautelas que te aconseja Pere Borràs

No crec que vagin per aquí "los tiros".

Moltes gràcies per les correccions que em puguis fer...

Miquel

Asunto: Re: ¿Vols jugar a la UEFA?
Fecha: Wed, 24 Sep 2003 12:30:02 +0200
De: "Ignasi Salvat"
Para: "Miquel Sunyol"

Miquel,

Les teves formulacions són massa curtes i fredes. Per exemple, dir: "el poder legislatiu (canviar les Constitucions)" no sols és pobre, sinò és inexacte.

Exemple segon: parlar de la Comissió "que fa una selecció prèvia" dels Postulats sense esmentar que aquesta comissió ha estat escollida pels mateixos congregats i altres punts, seria no dir tot el que cal.

D'altra banda, per això mateix que acabo dir, no acabo d'entendre el context en què les teves afirmacions aniran dites.

Una abraçada!

Ignasi