La meva correspondència amb...

...Josep Mª Rambla

Asunto: Si poguessis recordar...
Fecha: Mon, 08 Jul 2002 13:55:32 +0200
De: Miquel Sunyol
Para: jrambla@sjtar.org

Hola Josep Mª:

No sé si saps que, seguint les exhortacions de la Companyia, vaig decidir sumar-m'hi a les commemoracions festives del Dècim Aniversari Arrupe. Les meves moltes ocupacions (i altres raons) m'han ocasionat un cert retard.

La meva humil contribució seria "Missió Obrera i la visita a Franco de Arrupe". No crec que el tema escollit t'estranyi.

M'agradaria "enquadrar" bé el tema. He aprofitat un treball, publicat a "Estudios eclesiásticos" del Alvarez Bolado sobre la historia de la Companyia a Espanya del 36 al 89, la relació del viatge feta pel Manuel Alcalá i el que he trobat en els diversos Serveis Informatius de les Províncies.

"Enquadrar" bé el tema també vol dir fer veure que Missió Obrera no va ser l'únic grup que va reaccionar (no va ser cosa de quatre arreplegats!!).

Les meves investigacions m'han assabentat que el 10 de febrer del 70 firmes, entre uns quants més, una carta dirigida al P. Arrupe "para exponerle algunas sugerencias que puedan servir, a nuestro parecer, para disminuir dichos riesgos y facilitar, así, un resultado más positivo del hecho de su viaje".

¿Podries tenir còpia d'aquesta carta? ¿Recordes si va ser contestada pel General o per algun dels seus subalterns?

Suposo que seria això segon, doncs el 16 de febrer torneu a la càrrega escrivint una nova carta, però aquesta vegada hi poseu un "SOLI": "Traducimos la angustia de tantos jesuitas y de cristianos de España a los que asustan los efectos que, sin pretenderlo, puedan seguirse de su visita que será manejada en un sentido a pesar de todos, de Ud. y de nosotros".

¿Qui podria tenir còpia d'aquestes cartes i de les respostes?

¿Podries recordar la "gènesi" d'aquestes cartes? ¿Ho preferiries fer-lo breument per escrit o en diàleg? Jo penso que un dels serveis que la vostra generació pot fer a la universal Companyia abans de que comenceu a entrar en alarmants processos d'Altheimer, es "fer memòria", doncs "un poble sense memòria és un poble sense futur". El servei que jo faré a la Companyia serà el més humil d'"escriba". (Ja saps que aquest paper no el faig del tot malament).

Fins aquí el que he escrit a uns quants, per a veure si entre trossos i trossos de memòria podem arribar a "recordar".

M'agradaria demanar-te una cosa més, aprofitant la teva condició de "mestre espiritual", d'"Instructor de Tercera Prova"

No li quedaria gens malament al meu "estudi" superar els estricts límits de la historicitat. He vist que algun Provincial (el de València) i el mateix Arrupe van enfrontar aquest gest de "no assistir a les reunions" com un problema d'obediència.

¿No t'animaries a escriure un parell de paragrafets i respondre (estilo interviu de diari) a aquesta pregunta: ¿Tenía raó Arrupe al considerar l'actitud d'aquests jesuïtes com un problema d'obediència religiosa?

Et copio aquí les frases de l'Arrupe, per si et poden servir d'orientació:

Es una decisión consciente, con los inconvenientes y las ventajas que pueda tener; me creo obligado a hacerlo. De modo que el que no acepte esa decisión que sepa que no acepta una decisión del General, después de haber consultado con todos los elementos que ha creído convenientes
El segundo motivo para mí, es el procedimiento. En la Compañía, el procedimiento de la protesta en esa forma, no es jesuítico. Se puede hablar, se pueden decir las cosas, pero en esa forma, una prueba pública de un desagrado, realmente esto yo, como espíritu jesuítico, no lo admito.
Como obediencia, clarísimo, esto no se puede. Se acepta, pero es un error. Como procedimiento, una manifestación pública en contra de una decisión de un superior, en este momento de la Compañía en que hay diálogo y se puede hablar; y después del diálogo y del hablar, el superior se responsabiliza en conciencia, y sobre todo en este caso, a nivel mundial, de una decisión que tiene que tomar, creo que tiene que haber también una comprensión.
Si esto es un grupo de presión para exigir al superior que tome otra decisión de la que , bien pensadas las cosas, toma, en la Compañía esto no se acepta. La manifestación externa de una no aceptación, tampoco es sistema en la Compañía, donde tenemos nuestro diálogo y nuestra representación.
Pero el problema fundamental es vuestra posición en la obediencia. Supongamos que el Provincial toma una decisión ante la cual vosotros volvéis a creer que se puede repetir con él la misma actitud que habéis tomado conmigo: esto, en la Compañía, no. O un compromiso u otro.
"Les dijo que sentía adoptasen una actitud de ruptura de diálogo y de contestación que, a pesar de la buena voluntad, era equivocada y no podía tolerarse en la Compañía".

Tot això és de València i ho he tret de les Notícies de la Província.

Veig que potser sou l'única comunitat en què tots els seus actuals membres vau estar implicats, d'una manera o altra, en aquests "fets".

Amb el Ramir he parlat diverses vegades, i no tinc més remei que respectar la seva "falta de memòria", una mica estranya per a mi, doncs jo penso que recordaria tota la vida i ho repetiria a tots els meus néts si un dia en una reunió pública hagués interromput el P. General mentre ell parlava. Al Joan, li vaig parlar un dia a la sortida d'un funeral (si no recordo malament el de la mare dels Codina) i em va dir que no recordava res. Consta que va firmar la carta del 4 de maig del sector universitari. A mi m'hagués agradat (i em segueix agradant) preguntar-li si va haver-hi relacions entre Missió Obrera i Sector universitari. Si recordés...

Si pots fer alguna cosa, t'ho agrairé

No cal que et digui que em considero un "fan" de l'Arrupe (de qui quan jo tenia uns 10 o 11 anys ja anava a sentir les seves conferències), però sempre dic que "els meus amics no són els millors del món".

Adéu. Suposo que estàs per aquí, i si no els e-mails arriben a tot arreu

Miquel

Asunto: Si poguessis recordar...
Fecha: Wed, 31 Jul 2002 07:23:25 +0200
De: JOSE Mª RAMBLA
Para: sscu@tinet.fut.es

Hola, Miquel!

Tinc, ja fa dies, a la taula el teu e-mail. Ara no tinc ni papers a mà, ni massa calma per a rebobinar...

De les cartes què em parles en tinc un record clar del fet, però no massa del contingut. Jo creia que dissuadíem al General de la seva vinguda a Espanya. Sembla que la cosa era més suau. Recordo haver-me reunit amb el Ramon Mª Torelló, que devia ser Delegat d'Educació, i altres. Jo era Mestre de Novicis. Gairebé segur que la còpia la dec tenir a una pila de carpetes a Sant Cugat, però sóc un desastre o, millor dit, necessitaria alguna mena de secretari... No sé quan podré posar-me a ordenar, classificar, estripar, etc.

Sobre allò que em preguntes del hipotètic problema d'obediència, no puc respondre amb detenció, però et diria:

1) En el sentit més estricte del vot d'obediència, no sembla que es pugui dir que l'actuació a que fas referència sigui contra l'obediència.
2) Si prenem l'obediència no només cenyida a l'àmbit del vot sinó estenent-la a l'esperit o actituds que comporta, ja és cosa diferent. Perquè una cosa és tancar-se en consciència a participar en un acte al qual se m'ha convocat, l'altra fer una actuació pública de resistència a una decisió del Superior, quan consta que ha pres aquesta decisió de manera seriosa (encara que jo no la comparteixi). Em sembla (potser hauria de madurar-ho més) que aquí fallaria l'obediència en el sentit d'un esperit que dimana del mateix vot...

Potser si, passat l'agost, un dia vinguessis a Cornellà en podríem parlar més a poc a poc.

De moment, no sóc capaç de més amb el temps de què disposo. Gràcies per la teva confiança!

Una abraçada

Josep

Asunto: ¿Vols jugar a la UEFA?
Fecha: Sat, 10 May 2003 19:05:12 +0200
De: Miquel Sunyol
Para: JOSEP Mª RAMBLA

Hola Josep Mª:

"Sin prisas, pero sin pausas", vaig publicant a la web l'estudi de Missió Obrera i Arrupe-Franco.

Tinc un capítol dedicat a la correspondència mantinguda amb uns i altres. Et prego, doncs, que miris la pàgina adjunta i vagis al teu link corresponent. Suposo que no hi tindràs cap inconvenient (per a tots aquells que no heu sortit en el llibre dels 31 jesuïtes és una manera de jugar a la UEFA), però potser voldràs suprimir o canviar alguna coseta. Ja em diràs alguna cosa. Per ara, el teu "link" encara no és públic, a l'espera de si em dius alguna cosa en contra.

Aprofito aquesta avinentesa per a agrair-te, un cop més, la teva col·laboració

Miquel
PS.He enviat dos missatges, aquests darrers temps, al Ramir sobre Lamiarrita, i no he rebut cap resposta. ¿Quina és la manera de comunicar-se amb ell?

Asunto: Si poguessis corregir...
Fecha: Tue, 30 Sep 2003 00:29:01 +0200
De: Miquel Sunyol
Para: JOSE Mª RAMBLA

Hola Josep Mª:

Poc a poc vaig fent camí. Ara estic en el País basc, i més concretament en la Congregació Provincial d'abril de 1970, a on es va presentar un postular sobre el viatge del P. Arrupe a España.

¿Podries corregir-me aquestes afirmacions que faig? No m'agradria "ficar la pata" en aquestes qüestions tècniques:

¿Com i quan s'elegeix aquesta Comissió seleccionadora dels postulats? ¿Com i quan s'elegeix la comissió Seleccionadora quan es tracta d'una Congregació General?

No t'envio tot el text d'aquesta explicació per a no donar-te massa treball. Si ho vols, no tinc cap inconvenient a enviar-te'l.

A part d'això, a finals de juliol vaig rebre del Provincial aquesta nota:

Respecte al treball sobre el P. Arrupe:
Per sentit comú, i seguint la tradició de la Companyia, et recomano que els treballs que facis els confrontis amb algun company de la Província que t'ajudi a cercar el màxim d'objectivitat. El P. Arrupe és una persona molt estimada i valorada per tots nosaltres i tot el que es digui d'ell val la pena que sigui enriquit per aportacions d'altri. Et suggereixo noms com el Josep Rambla, Ignasi Vila, Josep Vives, Ignasi Salvat... No és falta de confiança en tu, sinó recerca de rigor històric que a tots ens fa falta.

Jo estaria ben content que poguessis anar mirant tot el que va sortint a la web sobre aquest tema i que poguessis anar fent les teves aportacions...

Gràcies

Miquel

Asunto: Correccions?
Fecha: Sat, 4 Oct 2003 10:15:14 +0200
De: "JOSEP RAMBLA"
Para:

Hola, Miquel!

Fa uns dies vaig rebre el teu correu. Em sembla que estàs molt ben informat. Les afirmacions que fas són correctes. Pel que fa a les preguntes:

Bona feina! Fins la pròxima!

Josep M.

Asunto: Re: Correccions?
Fecha: Fri, 10 Oct 2003 18:09:34 +0200
De: Miquel Sunyol
Para: JOSEP RAMBLA

Hola Josep M:

Gràcies per les correccions i precisions. Per mi no cal ser més precís referent a la Congregació General: crec que ja n'hi haurà prou dient que són membres de la CG elegits per ella.

Preparant aquest tema, vaig llegir el que el Diccionario histórico (el tinc en CD gràcies al Roca) diu sobre Acquaviva. No tenia ni idea dels "memorialistes": crec que una de les seves demandes era "democratitzar", a través de Congregacions Generals periòdiques i de les Congregacions Provincials, l'ordre. Un tema digne de ser estudiat. ¿Hi ha alguna cosa per a llegir sobre aquest tema? No corre cap pressa la resposta

Gràcies i fins la pròxima

Miquel

PS. Si tens algun moment lliure:
Clara d'Assís, fou enganyada per Sant Francesc?

http://www.tinet.org/~fqi_ct04/clara_nur_sp.htm