La meva correspondència amb...

Pedro López

Subject: Coses de l'any 70
Date: Sat, 24 Jul 2004 21:40:17 +0200
From: Miquel Sunyol
To: Pedro López Valentín

Hola:

En primer lloc, deixa'm dir-te el què ja tinc repetit: que la part gratificant d'aquesta "investigació-històrica" és la possibilitat que m'ha donat de poder re-lligar amb molta gent.

Fa uns tres anys, vaig decidir participar en les commemoracions del Dècim Aniversari de la mort del P.Arrupe fent un estudi de "les reaccions que es van produir en el grup jesuític de Missió Obrera al saber que el P. Arrupe en el seu viatge del 70 faria una visita a Franco". Quan ho vaig comunicar als meus companys (els que encara actualment ens diem de Missió Obrera) no va aixecar grans entusiasmes.

Aquest "estudi" (més senzillament, una simple recollida de documents i de trossos de memòria") el vaig començar a publicar "per entregas" a la meva web (http://www.tinet.org/~fqi) pel novembre del 2002. Ja pots suposar que ho faig a estones perdudes. Després d'uns capítols introductoris i de la primera etapa conflictiva (la de València), ara em toca començar amb el que va passar a Barcelona.

Mirant catàlegs t'he situat l'any 70 en el pis de Verdum, vivint amb el Manel Borell. Antonio Agudo, Josep Miralles i Josep M Surís. Segons el catàleg, Agudo, Surís i tu treballàveu ("Lab in fab", això vol dir que treballàveu a una fàbrica, o a un taller...). En Miralles estudiava a la Universitat i el Manel repartia el temps entre el col·legi de Sarrià i una escola del barri. L'any 71, el Manel, l'Antonio i tu deixàveu la Companyia, i el Surís ho faria el 77. Et vas situant una mica?

Els diversos grups de Missió Obrera (Terrassa, Sabadell, Rubí i vosaltres), un total de 15 jesuïtes (firma també el Diego Jiménez, que -sempre segons el catàleg- vivia al Hogar Javier), dirigeixen una carta a l'Arrupe de protesta i li diuen que no aniran a cap acte dels previstos amb ell (T'adjunto la carta que vau escriure o, almenys, firmar).

Aquesta carta li va ser entregada pel Ramiro Pàmpols al P. Arrupe, quan aquest arribava al Clot (com el Manel Marcet ja l'havia repartida per tot Barcelona, el P. Arrupe ja portava dos exemplars a la butxaca).

¿Què pots recordar de tot això? Si recordessis alguna cosa... ¿Es va discutir la carta en grup? ¿Us va arribar ja feta? ¿Vau comentar la cosa amb gent no-jesuïta?

Si no recordessis res, també podries col·laborar. Per exemple, al llegir ara la carta, més de trenta anys després, ¿com veus la cosa? ¿penses que vau agafar la cosa "por la tremenda"? ¿Que no hi havia per tant? ¿Era realment -la visita de l'Arrupe a Franco- una cosa escandalosa?

Missió Obrera no va ser l'única en protestar. Jesuïtes del sector universitari (uns 31) també li van escriure una carta semblant, recolzant la de Missió Obrera i amb el mateix refús d'assistir a les trobades preparades amb ell.

El que jo no sabia era que ja en el mes de febrer, uns quants jesuïtes de Barcelona , gent de categoria (els VIP, i no uns "pipiolos" com vosaltres), escriuen al General -i per dues vegades- per dir-li que la visita a Franco és una "bestiessa". I l'actual Conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya també va preparar uns documents contra aquesta visita. Aquestes coses ja les tinc publicades.

No vull donar-te més la llauna, però espero que puguis col·laborar. Si ho volguessis fer de forma parlada, podríem aprofitar la proximitat de Altafulla-Tarragona.

¿Tens contacte amb l'Antonio Agudo? ¿I amb el Manel Borell?

Content per aquest trobar-nos de nou

Miquel

Subject: RE: Coses de l'any 70
Sent: Thursday, September 30, 2004 10:30 PM
From: "pedro lopez valentin"
To: Miquel Sunyol

Hola Miquel:

¿Pensabas que ya me había olvidado de ti?

Ya hace dos meses que me llamaste y te he decir de entrada que me has pillado en total fuera de juego. No recuerdo nada de esa famosa carta ni del viaje de Arrupe. Pero no te extrañe; nunca he sido un portento en recordar cosas más allá de un año. Para colmo de desgracias no he sido capaz de bajar el archivo adjunto que me envías y que supongo que es la famosa carta ( tengo un ordenador muy sencillo). Sí es cierto que al hacer un esfuerzo ( y sé que os lo merecéis) por recordar algo de aquella época he rememorado algunas situaciones o impresiones pues fueron momentos en los que todos tuvimos que tomar decisiones muy importantes .

Lo que sí he hecho ha sido leerme todo lo que tienes en tu página web referente a este tema. Lástima que todavía no haya nada referente a la carta y a los de Misión Obrera que dices que firmamos la carta ( por cierto, no me incluyas en tu página web como interlocutor válido pues ya verás que poco puedo aportarte)

Bueno, me sabe mal no poder aportar ni datos ni papeles sobre esos hechos, pero he intentado hacer un esfuerzo y sólo puedo darte algunas pinceladas sobre aquellos momentos:

Posiblemente nadie de los que vivimos en Verdum disponga de documentos sobre esos hechos (quizás M. Borrell que era más metódico). El piso de Verdum se "quemó" enseguida. Durante el año 70 recibimos dos "visitas" y aunque no hubo ni registro a fondo ni detenciones (una de las veces sólo estaba Miralles y tuvo después problemas con el pasaporte), estaba claro que el piso estaba casi siempre muy limpio y que cuando nos veíamos obligados a cambiar de residencia, lo hacíamos con una mano delante y otra detrás.

No tengo la imagen de que el piso de Verdum fuera un grupo muy estable. Excepto los primeros meses, poco a poco el equipo como tal se fue desintegrando, aunque en todo momento hubo una gran amistad y respeto por las decisiones de los demás. Agudo apenas aparecía y si lo hacía era a horas que no permitían tener muchos debates como comunidad. Yo también en el 70 me encontré metido en la huelga de Harry Walker y me parece que ya no pude volver a ese piso. (en todo momento los pilares fueron Miralles y Borrell). Incluso hubo momentos que vivía gente con nosotros que no eran de la S.J.

Recuerdo algunas reuniones de M.O. en Sabadell o Terrassa, pero no tengo conciencia de haber discutido esa carta ni allí ni en nuestro piso (lo cual no quiere decir que no las realizáramos ni que por descontado la firmáramos )

Lo que sí recuerdo es que en aquellos momentos para algunos de los que vivíamos en Verdum, primaba más y dedicábamos más tiempo a aquello que llamábamos "cómo insertarnos en el movimiento obrero" que en discutir las actuaciones de la jerarquía o sectores de la Iglesia con respecto al poder establecido.(no se esperaban grandes cambios dentro de la Iglesia institucional). Al salir de la fábrica dedicábamos el tiempo casi exclusivamente a reuniones de fábrica, Comisiones Obreras, infinidad de coordinadoras (algunas sin sentido) y poco tiempo a la comunidad. También tengo la impresión de que en aquellos momentos militar en algunos grupos políticos (especialmente los de extrema izquierda, troskistas, etc.) era casi como profesar otros votos y exigían dedicación plena e incluso la incompatibilidad entre estar en la S.J. y seguir militando.

Como conclusión de todo ello podrás entender que si ya es difícil recordar algo después de 30 años, más lo es si crees que en aquel momento, aunque fuera un tema relevante para algunos, no lo era demasiado para mí.

Bueno Miquel, ya ves que poco te he podido ayudar. Seguro que tú tienes mejor memoria y además ya tendrás más documentos.

No descarto que un día nos podamos ver por Tarragona o Altafulla.

Una forta abraçada.

Perico López

Subject: Coses de l'any 70
Date: sábado, 16 de octubre de 2004 18:51
From: Miquel Sunyol
To: Pedro López Valentín

Hola:

Ja veus que el nostre ritme de "resposta" és una mica bi-mensual...

Ara seré breu: donar l'acuse de recibo i també les gràcies.

El que aportes, crec que també té el seu interès i no petit, doncs explica quina era la manera de viure del grup en aquell temps i dóna així la "composición de tiempo y lugar" de les reaccions.

Encara no he començat a posar res sobre l'etapa de Barcelona. Espero començar un d'aquests dies (he fet una pausa massa llarga després de l'etapa de València).

Continuarem en contacte.

Miquel