Ir a la versión castellana
Vols veure les cites bíbliques
en el seu text hebreu i grec?
Si no les veus,
doble click...click2 (1K)
Internet Explorer no mostra bé el text grec.
Utilitzeu altres exploradors: Mozilla Firefox, GoogleChrome...
Només text
Explorador recomanat: Mozilla Firefox Consells de lectura I uns consells del segle XIV... Si és la teva primera visita...
"TERCIANDO" AMB JUAN FERNANDO

SOBRE DIVERSOS TEMES

Jesús servit i mantingut per dones
"Volver a Jesús" ¿és una solució?
¿Va fer Jesús una "opció laical"?
¿Va morir Jesús per "anticlerical"?

Pel que sembla Juan Fernando i jo estem en el mateix llistat de Noticias Alternativas de América LATINA, el butlletí de notícies del Comité Oscar Romero de Madrid. A través de Javier Domínguez (que serà el responsable o un dels responsables), amb qui fa anys vaig mantenir, a més a més d'una conversa a Alcalá, un intercanvi de correus, em va arribar el butlletí informatiu nº 298. Vaig agrair a Javier el fet d'estar inclòs en el seu llistat, i un parell de dies més tard vaig rebre un correu d'en Juan Fernando.

Remitent: Juan Fernando Sánchez
Destinatari: Javier Domínguez, Miquel Sunyol

Hola, ya que estamos, permitidme terciar...

Me parece un informe muy jugoso e interesante el que ha adjuntado Miquel. Y muy bien intencionado, pero sobre un objetivo que, más que utópico, ya resulta quimérico.

No, no hay voluntad de laicidad por parte de la primera institución que, por simple coherencia, debería promoverla: la propia Iglesia Católica Romana (ICR). Jesús vino a servir, como expresó de manera elocuente en Mateo 20: 20-28 para frenar el arribismo y afán supremacista de sus discípulos; y como encarnó en toda su vida hasta morir torturado y asesinado por el Poder en una cruz.

Eso es lo que hizo Jesús, el mismo que luego resucitó… Pero sus suplantadores se han dedicado a todo lo contrario. En lugar de servir (pantallas y cortinas de humo aparte), se sirven del estado para tener, mantener y acrecentar privilegios. Un proceder y un espíritu radicalmente opuestos a los de Cristo. Y que no van a cambiar, pues la ICR es ante todo una máquina de poder, y el poder es lo más adictivo que quepa imaginar. Así pues, no hay solución posible, ni siquiera concebible, en esos márgenes. Basta comprobar, por lo demás, que los gobiernos "de izquierdas", pese a tanta promesa, nunca se atreven a hincarles realmente el diente a esos privilegios (ni siquiera Unidas Podemos, en vista de su limitada experiencia "tocando poder", parece una formación política realmente preocupada por conseguir la laicidad).

La única solución es, precisamente, volver a Jesús. Al Jesús de la Palabra y a una vida entregada al evangelio; una vida que justo por ello es laica y no puede ser más que laica (Jesús nunca participó del clericalismo de su tiempo; antes bien, lo condenó, y sabemos que fue eso lo que le costó la vida). Sin distinción entre "lo profano" y "lo religioso", pues se trata de hacer valer nuestro testimonio personal sin pretender imponer absolutamente nada al resto de la gente (¿acaso no es nuestro mensaje el amor?). Solo a través de nuestro ejemplo, de vivir y reflejar a Jesús en nuestras vidas, dejaríamos en evidencia a quienes instrumentalizan su nombre para seguir con sus privilegios. Y, de paso, contribuiríamos a transformar la sociedad, priorizando el cambio individual, en los demás planos existenciales.

Sé que esto daría para mucho, debate incluido, pero ese espléndido informe, con la mejor voluntad y pese a los conocimientos que denota, no puede aportar soluciones por las razones indicadas (y porque se ciñe por entero al inerme plano de inmanencia). Además, ¿cómo esperar progresos citando una y otra vez a un papa que, por simpático que sea, no deja de ser un papa, y que además en seis años, hermosas palabras aparte, no ha movido un solo dedo en favor de la laicidad real? (Sí, en cambio, ha seguido abonando la confusión verbal basada en los típicos juegos de palabras entre "laicidad", "aconfesionalidad" y "laicismo", como si los tres conceptos no fueran en el fondo sinónimo o pertenecieran al mismo plano).

En fin, vale ya.

Abrazos fraternales,

Juánfer

Vaig aprofitar la meva condició de jubilat, que ja es veu en els vuitanta, per a utilitzar les estones lliures d'aquests dies nadalencs per dialogar (o seguir "terciando") amb Juan Fernando, de qui no sé si és també un jubilat com jo.

Apreciado Juan Fernando:

Seguiré "terciando", però deixant clar en primer lloc que jo no vaig adjuntar "el informe muy jugoso e interesante" sobre el tema de la "laïcitat" de Deme Orte. Qui va tenir aquesta bona idea va ser en Javier Domínguez.

A aquest li vaig agrair el fet d'estar inclòs en el seu llistat i, com ja havíem entrat en temps nadalencs, a manera de felicitació, li posava dos enllaços de collita pròpia:

http://www.sunyol.net/miquel/nadala06_ct.pdf
Incloïa un text maia del POPOL-VUH
http://usuaris.tinet.cat/fqi_ct04/veritablement_ct.htm
Resumia, en forma de sermó, idees d'en Paul Knitter

Tots dos sobre la pregunta de si Jesús de Natzaret és la revelació completa, definitiva i insuperable de Déu. No feia més que resumir un capítol d'en Paul Knitter escrit el 1985 (ja eren coses del segle passat).

De totes maneres permetre'm que "tercie" en el teu escrit. L'afirmació "Jesús vino a servir", sustentada en Mt 20, 20-28,

Mt 20, 28 ...com el Fill de l'home, que no ha vingut a servit,
sinó a servir
i a donar la seva vida com a rescat per tothom.
w[sper o` ui`o.j tou/ avnqrw,pou ouvk h=lqen diakonhqh/nai
avlla. diakonh/sai
kai. dou/nai th.n yuch.n auvtou/ lu,tron avnti. pollw/nÅ

ha de ser contrarestada amb Mc 15, 40s:

Mc 15, 40 També hi havia unes dones [...],
que quan Jesús estava a Galilea
el seguien i el servien.
+Hsan de. kai. gunai/kej [...]
ai] o[te h=n evn th/| Galilai,a|
hvkolou,qoun auvtw/| kai. dihko,noun auvtw/

A ambdós llocs s'utilitza el mateix verb grec (diakoneo). Si no m'equivoco, i sense saber si és un detall a tenir en compte, el doblet "seguir i servir" només s'utilitza quan es parla de les dones. Al parlar dels deixebles masculins ja n'hi ha prou amb un "seguir" (akoloutheo).

Gràcies a l'evangeli (que acostumen a dir) de Lluc podem precisar (i segueixo sense saber si és un detall a tenir en compte) les relacions de Jesús amb les dones o, per a ser més precisos, amb aquest grup de dones encapçalat sempre -en el relat sinòptic- per Maria la Magdalena: el servien (a ell i al grup) "amb els seus propis béns".

Les traduccions poden despistar-nos una mica (ministrabant, assistaient, aidaient, servían, ayudaban, mantenien, proveïen), però el verb grec és el mateix utilitzat per Mateu i Marc (diakoneo). Trobo bé la traducció dels "Monjos de Montserrat" ("els mantenien amb els seus béns"): Jesús (i el seu grup) passa a ser un "mantingut" per un grup de dones riques i amb independència econòmica. I Maria Magdalena, la (possiblement) companya dee Jesús deixa de ser la "dona de poble" que potser la nostra imaginació -sense una lectura atenta dels documents evangèlics- havia recreat.

Dubto, doncs, que Jesús digué allò de Mt 20, 28: no s'exposaria a que "una dona d'entre la gent alçès la veu i digués: "Bé que t'agradava ser servit i mantingut per dones!"

*      *      *

Deixo sense comentaris la primera frase del següent paràgraf ("Eso es lo que hizo Jesús, el mismo que luego resucitó..."), encara que com tot llenguatge sobre la resurrecció estaria necessitada de moltes clarificacions. Però em detinc a la primera frase del següent paràgraf: "La única solución es, precisamente, volver a Jesús", una frase que m'ha recordat una altra d'en José Antonio Pagola: "La autocorrección decisiva que el cristianismo actual necesita consiste sencillamente en volvernos a Jesucristo". Aquí no necessito allargar-me, sinó remetre'm al que vaig publicar el gener del 2011: "La impossible "autocorrecció" d'en Pagola", a on també trobaràs un resum de com jo en aquells anys parlava de Jesús de Natzaret. Potser, uns deu anys després, alguna petita modificació en faria, però molt petita.

*      *      *

Em detinc en aquesta altra frase: "Jesús nunca participó del clericalismo de su tiempo; antes bien, lo condenó, y sabemos que fue eso lo que le costó la vida".

Totalment d'acord amb la primera afirmació ("Jesús nunca participó del clericalismo de su tiempo"), afirmació que no porta enlloc, ja que Jesús, per naixement, no podia pertànyer a l'estatus clerical del seu temps. Aquest estatus quedava reservat als nascuts de la tribu de Leví i Jesús, segons les dues genealogies (una en l'evangeli de Mateu [1, 1-17], l'altra en l'evangeli de Lluc [3, 23-38) era un descendent de la tribu de Judà. Jesús no va fer -no podia fer- cap "opció laical", fou un laic (si aquesta paraula tenia algun sentit en aquell temps i lloc) perquè no tenia altre remei.

És molt possible que Jesús tampoc hagués pogut fer cap "opció pel celibat".
Si vols pots mirar:"¿I si Jesús no va fer una opció pel celibat?

Si volguéssim trobar en els diversos documents neotestamentaris un cas d'"opció laical", caldria oblidar-nos de Jesús de Natzaret (al tractar aquest tema) i dirigir la nostra mirada envers un altre personatge d'aquell temps i lloc que, segons els documents històrics de l'època (les obres d'en Flavi Josep), tingué més importància que Jesús. Em refereixo a Joan, l'anomenat Baptista: segons les tradicions del seu entorn, conservades en l'evangeli de Lluc, era fill d'un sacerdot, "de nom Zacaries, del torn d'Abies, que complia davant Déu l'ofici sacerdotal, segons el torn de la seva classe i, segons el costum dels sacerdots, li tocà per sorteig, d'entrar al santuari del Senyor per oferir l'encens" (Lc 1, 5ss). A aquest fill de sacerdot, sí que el veiem desenvolupar la seva activitat (no sé si l'adjectiu "profètica" seria l'únic adient) allunyat del Temple i proclamant i concedint un "perdó" que alguns creurien que era un poder exclusiu del Temple.

Ja aquest Joan Baptista, segons l'evangeli de Mateu, anunciava un "Regne de Déu" o, si volem ser més precisos, la proximitat d'aquest Regne de Déu.

Mt 3, 2 Convertiu-vos, que el Regne del cel és a prop.
Metanoei/te\ h;ggiken ga.r h` basilei,a tw/n ouvranw/nÅ

Frase que repetirà (el text grec és idèntic) en presentar la primera predicació de Jesús:

Mt 4, 17 Convertiu-vos, que el Regne del cel és a prop.
Metanoei/te\ h;ggiken ga.r h` basilei,a tw/n ouvranw/nÅ

Aquí l'evangeli de Mateu segueix la presentació programàtica que havia trobat en el document de Marc:

Mc 1, 15 S'ha complert el temps i el Regne de Déu és a prop.
Convertiu-vos i creieu en la bona nova.
Peplh,rwtai o` kairo.j kai. h;ggiken h` basilei,a tou/ qeou/\
metanoei/te kai. pisteu,ete evn tw/| euvaggeli,w|Å

Difícil se'm fa imaginar que, en aquella Palestina ocupada per les legions romanes, els únics predicadors que anunciessin la proximitat del Regne de Déu fossin el Baptista i el Natzaré. Ja hauràs comprovat que a Lluc (un autor molt intel·ligent) no li agradà gens la presentació programàtica de Marc i la va substituir amb l'escena de la sinagoga de Natzaret (4, 16- 22), utilitzant el text d'Is 61, 1ss, text que, molt coherentment, també mutila ometent mencionar "el jorn de venjança del nostre Déu".

No sé si m'he "despistat" una mica. Però els seguidors de Jesús tenim un deute pendent de justícia amb Joan el Baptista. Quin?

Pots llegir "Alliberar Joan Baptista de les masmorres cristianes".

La segona afirmació ("antes bien, lo condenó") et seria més difícil de justificar. Suposo que adduiràs la crítica al sacerdot i al levita de la paràbola del "bon samarità", un text que només es troba a Lluc (10, 30-37), i jo, al meu torn, podria aportar un altre text, també exclusiu de Lluc, el dels deu leprosos (17, 11-19), a on Jesús, seguint normes del Levític, els mana de presentar-se als sacerdots. És veritat que, dels deu leprosos, un (un samarità), en sentir-se purificat, prescindeix de la presentació als sacerdots i retorna a Jesús per donar-li les gràcies.

Però dels documents evangèlics no traurem l'aigua clara. Els evangelis no es van escriure pels homes i dones dels temps de Jesús, sinó pels homes i dones que vivien quan s'estaven escrivint. I en aquesta època ja no hi havia ni sacerdots ni temple.

Els jueus seguidors del Messies Jesús de Natzaret seguiren, després de la seva mort, acudint al temple. Ja sé que potser el testimoni de Fets dels Apòstols no és molt de fiar (el seu autor era molt intel·ligent). La carta de Pau als Gàlates ens pot parlar d'un grup ("falsos germans intrusos que s'havien infiltrat"), liderat per Jaume ("el germà del Senyor"), fidel a les normes de la circumcisió i dels menjars. Aquest Jaume (ves a saber com va arribar a liderar la comunitat de Jerusalem!) es passava hores i més hores en el temple resant.

Pero de los documentos evangélicos no vamos a sacar el agua en claro. Los evangelios no se escribieron para los hombres y mujeres del tiempo de Jesús, sino para los hombres y mujeres que vivían cuando se escribieron. Y en esa época ya no había ni sacerdotes ni templo.

Tenia el costum d'entrar tot sol en el Temple, i, sovint se'l trobava agenollat, intercedint pel perdó del poble, de manera que els genolls se li van fer tan forts com els d'un camell ... I així a causa de la seva extraordinària i gran pietat, va ser anomenat el Just [és a dir, Zaddil] i Oblias [és a dir, Ophla-am], que significa Justícia i Baluard del poble; segons declaren els profetes sobre ell.

Eusebi, Història eclesiàstica, II, 23

I també hem descobert que oficiava segons la manera de l'antic sacerdoci. I així, un cop a l'any, li era permesa l'entrada al Sanctasanctorum, com la Llei exigia dels grans sacerdots, segons el que està escrit.

Epifani, Panarion, 78

No sé si fem un favor a Jesús posant, a vegades i en alguns temes, tanta distància entre ell i els seus seguidors.

La quarta secta filosòfica va tenir com fundador aquest Judes Galileu. Els seus partidaris segueixen en general la doctrina dels fariseos, però tenen un tal invencible amor per la llibertat que creuen que Déu és l'únic amo i senyor (monon egemona kai despoten). Ben poc els importa patir qualsevol classe de mort, fins les més inaudites; igualment pel que fa als càstigs que estan disposats a infligir fins i tot a parents i amics. El seu únic objectiu és no donar el nom de senyor a cap ésser humà.

Flavi Josep, Antiquitats judaiques, XVIII, 23

Durant el seu govern [el del procurador Coponius], un galileu anomenat Judes cridà a revoltar-se als habitants de la regió, blasmant-los que suportessin pagar tributs als romans i que se sotmetessin, a més a més de a Déu, a altres senyors mortals. Aquest individu era un doctor d'una secta pròpia que no tenia res a veure amb les altres.

Flavi Josep, Guerra dels jueus, II, 117

Els dos fills de Judes el Galileu (recorda que és mencionat per Gamaliel segons Ac 5, 37), Jacob i Simó, foren crucificats per ordre del procurador Tiberius Alexander (46-48), segons ens explica Flavi Josep a les seves Antiquitats judaiques (XX, 100-103), obra que ja fou editada a Barcelona l'any 1482.

[100] A Fadus el succeí Tiberius Alexander (

16) [...] [101] En el seu temps arribà a Judea la gran fam [...] [102] I també en el seu temps foren vençuts els fills de Judes el Galileu, el que havia cridat el poble a sublevar-se contra els romans quan Quirinus feia el cens de Judea, com ja ho hem explicat abans (17). Eren Jacob i Simó, [103] als que Tiberi ordenà crucificar.

Diuen que els romans eren bastant respectuosos amb les "teologies" que pul·lulaven en els seus territoris ocupats, però eren intransigents amb les "pràctiques" que, emanades d'aquestes teologies, podien posar en perill el seu real domini sobre aquests pobles.

Comparteixo en aquest punt (i en altres) l'opinió d'Alfredo Fierro: "Pese a la certeza de que Jesús fue ejecutado, es imposible cerciorarse del modo concreto en que eso sucedió: no necesariamente según lo cuentan los evangelios".

Bé, aquí ho deixo, però sense deixar de dir-te que comparteixo les teves crítiques a "un papa que, por simpático que sea, no deja de ser un papa". En el meu darrer escrit "penjat" a la web (Veritablement, però no únicament) deia:

Ja sé que repeteixo coses que van contra l'ensenyament oficial, i encara (malgrat els anys de pontificat que portem del papa Francesc) actual de la "Dominus Iesus" del cardenal Joseph Ratzinger, el que més tard seria Benet XVI.

També pots veure:
Y a mí, ¿qué manía me ha entrado con este buen hombre?

Em sembla que els Reis aquest any em portaran no res, ja que, escrivint-te, no he tingut temps d'escriure "la carta als Reis". Però no m'importa si, almenys a tu, t'han deixat alguna cosa.

Molt cordialment

Miquel Sunyol