Ir a la versión castellana
Necessitaràs l'Acrobat Reader
Si no el tens encara... Per a obtenir el Acrobat Reader 
Només text
Explorador recomanat: Mozilla Firefox Consells de lectura I uns consells del segle XIV... Si és la teva primera visita...
ELS DARRERS "CORREUS" AMB EN JAUME BOTEY

El dissabte 4 del passat novembre (2017) vam tenir la reunió de "Capellans Obrers dels Països Catalans" (en realitat de "Barcelona i comarques") sobre com vivíem "la qüestió catalana". A la taula del dinar en Jaume va demostrar interès per algunes "coses jesuítiques" de temps passats. Arribat a Tarragona, ja abans de sopar, li donava una primera resposta.

Remitent        Miquel Sunyol
Destinatari     Jaume Botey
Data               04-11-2017 20:03

Benvolgut Jaume:

Aquí tens aquest primer fragment:

Tuve la idea de escribirte al leer cosas de Mariano Corbí, un jesuita de nuestra Provincia que ha escrito sobre el fenómeno religioso. Mi síntesis, muy pobre pero suficiente para el tema de esta carta, es la siguiente: cada pueblo, según su modo de trabajar, tiene una cultura determinada y, por tanto, una religión acorde con esta cultura.

El Mariano es uno de los miembros del Instituto Interdisciplinar, que en sus principios quería mantener un diálogo abierto entre las diferentes ciencias, incluidas las teológicas. Me parece que un buen día (no sé muy bien por qué) los teólogos (los "progres" de Sant Cugat) se retiraron del diálogo.

El otro día, en las "Orientaciones de la Provincia", leí que daban un margen de un año al Instituto Interdisciplinar antes de enterrarlo.

Ya sabes que los catalanes somos gente práctica, y es verdad que es tonto subvencionar preguntas que nadie quiere (o puede o sabe) contestar. Aquí hemos preferido subvencionar a "Cristianisme i Justícia".

Això és d'una carta meva de l'any 1987 a un company jesuïta: "Carta a... otro que se va". Si encara no la coneixes, la pots trobar a: http://usuaris.tinet.cat/fqi_sp04/a_rafa1.pdf

Aquesta carta va donar peu a un debat entre nosaltres. Pots mirar: http:usuaris.tinet.cat/fqi_ct04/carta_ct.htm.

Uns quants anys més tard (juny 2013) vaig poder donar noves informacions (d'una carta meva al Víctor Codina):

En aquell temps, em sembla, només podia sospitar que tu series un dels "progres" de San Cugat. L'any passat, amb motiu de participar amb un breu escrit (Mistagogs i catequistes) en l'homenatge a Marià Corbí ("Más allá del tsunami cultural"), em van arribar papers d'aquell temps que un amic, Domingo Melero, tenia guardats. I podia afegir aquesta nota a peu de pàgina:

Ara, gràcies a documents que m'han arribat darrerament, ja en sé quelcom més. Per al seminari (Epistemología de la religión y teología) del curs 1978-79 es retiren dos dels tres que constaven com "teólogos sistemáticos" (els seus noms, ara coneguts, no m'obliguen a suprimir l'adjectiu "los progres"). Coincideixen bastant (¿massa potser?) en les raons adduïdes. Un d'ells diu: "Teológicamente me encuentro en un universo que a mí me resulta viejo y ya superado para mí: es el mismo problema del protestantismo liberal de la izquierda bultmaniana y de otros mil fenómenos que yo formularía así (y que son típicos de todas las épocas de crisis): reducción del cristianismo a la experiencia religiosa". I l'altre diu: "Desde el punto de vista teológico me parece un reduccionismo de la fe cristiana, típico de posturas teológicas ya antiguas y superadas (vg. Evagrio Póntico, protestantismo liberal, corrientes modernistas, los "neopaganos" de hoy)".

Ja saps que sóc un noi prou discret i així evitava dir els noms, però ara el teu Diario de un teólogo em permet dir que el segon eres tu (el primer no és massa difícil d'imaginar qui pot ser).

Això lliga amb el que dius a la pàgina 54:

Los intentos de algunos teólogos de construir una fe sin ritos, sin mitos ni dogmas, basada únicamente en una experiencia religiosa personal de silencio, siguiendo a maestros espirituales, como respuesta a una sociedad industrializada y en profundos cambios, me resultan una vuelta al subjetivismo religioso tipo Schleiermacher, o a un budismo estético para selectos, muy individualista y poco comunitario, poco integrador de la realidad, sin sentido de la historia ni de la encarnación.

I segueixes:

Esta problemática se ha agudizado últimamente sobre todo en el contexto actual del diálogo interreligioso. J.B. Metz ha expresado bien la creciente espiral: "Cristo sí, iglesia no; Dios sí, Cristo, no; religión sí, Dios no; espiritualidad sí, religión no". Pero realmente una espiritualidad laica, sin creencias, sin religiones, sin dioses, ¿se puede llamar espiritualidad cristiana?

Com no veure aquí una referència directa a un dels llibres d'en Marià Corbí? (Hacia una espiritualidad laica. Sin creencias, sin religiones, sin dioses, publicat per la Editorial Herder l'any 2007).

Aquesta carta a Víctor Codina la trobaràs a: http://usuaris.tinet.cat/fqi_ct04/victor_codina_ct.htm

El fet de participar en l'homenatge al Marià Corbí és culpa d'en Vigil, que va donar el meu nom als organitzadors. Trobaràs el meu escrit a: http://usuaris.tinet.cat/fqi_ct04/mista_cate_ct.htm

I si vols donar un cop d'ull a la meva pàgina principal: www.sunyol.net/miquel

Ja tens lectura suficient.

Miquel

Remitent        Jaume Botey
Destinatari     Miquel Sunyol
Data               04-11-2017 20:10

Miquel,

Gràcies!!

Em serveix de molt per entendre... Gràcies.

Ets un pou de saviesa.

M'ha agradat molt la teva intervenció d'aquest matí, no et feia tan "posat" en això, m'equivocava.

Repeteixo que gràcies.

Jaume

Remitent        Miquel Sunyol
Destinatari     Jaume Botey
Data               02-12-2017 10:02

Hola Jaume:

Suposo que tindràs més o menys per escrit la xerrada que vas fer als capellans de Madrid. ¿Me la podries passar?

Després de Reis el grup de jesuïtes (de tots els pobles de l'Estat) que encara ens diem de Missió Obrera tindrem la reunió que fem cada any i aquest any serà sobre el tema de la "qüestió catalana". Des de fa un parell d'any, per falta de quòrum jesuític, també admetem no-jesuïtes, gent (més dones que homes) que participa en els Exercicis d'estiu de Lamiarrita.

Jo crec que em vindrà bé poder llegir el que vas dir a Madrid. I si no tens inconvenient podria re-enviar el teu escrit, per endavant, als que participaran a la reunió. Això, si et sembla bé...

Ja em diràs...

Suposo que ja has vist unes declaracions del González Faus...

Miquel

Remitent        Jaume Botey
Destinatari     Miquel Sunyol
Data               03-12-2017 13:01

Miquel,

Gràcies... tu em fas tenir la sensació de no passar tantes hores davant l'ordinador inútilment, de no fer feina en va.

Et passo dues coses

Aquesta trobada fou d'uns seixanta, sis hores -tres al matí i tres a la tarda- i jo sol amb aquest esquema.

A l'acabar vaig tenir la sensació que havia anat bé. Després he comprovat que la majoria no ho van entendre: els hi han tornat a sortir els mateixos estereotips que abans.
T'envio la Crònica i fins i tot alguna fotografia, i l'esquema de la meva intervenció.

També ens sembla que va anar bé, però tot és encara molt recent... Ja veurem quins comentaris fan.
Els documents:

Una abraçada...

Jaume

Remitent        Jaume Botey
Destinatari     Miquel Sunyol
Data               06-12-2017 10:13

Miquel,

Em vaig oblidar de dir-te l'altre dia que vaig veure la teva firma a la llista dels 200 cristians de Tarragona. I em va agradar.

Jaume

Remitent        Miquel Sunyol
Destinatari     Jaume Botey
Data               07-12-2017 10:15

Hola Jaume:

Gràcies per tot el que has enviat. Ja et vaig dir que la meva intenció era re-enviarlo a la gent que participarem a la nostra reunió de després de Reis. Si et sembla que no, m'ho dius aviat...

De fet aquest "Encuentro para el Diálogo" és el que jo he proposat fer a la nostra reunió, sense necessitat de portar "ponents aliens" (en aquest cas ja hagués donat el teu nom). Però no sé encara com anirà la cosa...

Per a distreure't una mica, pots mirar la meva darrera obra d'investigació:

"La cama trencada de Sant Ignasi"

A on i com se la va trencar? Hi ha algun document històric no-jesuític que en parli?

Tot això ho trobaràs a: http://usuaris.tinet.cat/fqi_sj/cama_trencada_ct.htm

Nota: El "Benvolgut Jaume" de la dedicatòria no ets tu, sinó un bon amic, ex-company jesuïta.

Fins la propera, doncs

Miquel

www.sunyol.net/miquel
Entra-hi i veuràs la meva valoració dels esdeveniments ocorreguts entre nosaltres.

Remitent        Jaume Botey
Destinatari     Miquel Sunyol
Data               08-12-2017 19:11

Benvolgut Miquel,

Gràcies també pel que m'envies. M'encanta aquesta dèria teva de buscar el forat dessacralitzador que ningú troba... ara el perquè de la cama trencada del fundador...!!

Potser sí que una possible proposta nostra seria la d'impulsar "Encuentros para el Diálogo"...

Acabo d'arribar de Brusel·les, una pallissa: dues nits senceres a l'autocar.

També dessacralitzant, m'ha interessat tant el fet com aquesta mena de nova devoció o "noves peregrinacions"..., però és cert que un país que és capaç de muntar això en quinze dies té per dins una força difícil de tombar. Ja veurem...

Jaume

Remitent        Miquel Sunyol
Destinatari     Jaume Botey
Data               19-01-2018 10:07

Hola Jaume:

Desitjo que et recuperis bé.

Espero seguir la teva evolució a través dels missatges de l'Isidre o del Ramir.

Valeas, com dirien els llatins

Miquel

*          *          *

L'any 2013, arran de la massiva beatificació de màrtirs, un dels diaris de Tarragona em va publicar Víctimes de la pròpia Església, i també vaig tenir ocasió de fer alguna xerrada sobre el tema. Hi tenia ben present l'article que l'any 2007, amb motiu d'una altra beatificació massiva celebrada a Roma, en Jaume Botey havia escrit (Memoria histórica, asesinatos y beatificación).

Però en Jaume Botey ja havia sortit a la meva web uns quants anys abans, arran de la mort d'en Lluís Xirinacs. Vaig veure que mantenia, com altres companys meus, alguna imprecissió, afirmant que en Xirinacs havia estat el senador més votat d'Espanya. Podeu veure: "Xirinacs, el senador més votat?" i un article seu personal sobre en Xirinacs: "Tothom qui veu Déu, mor. Només el profeta resisteix".

Gràcies per la visita
Miquel Sunyol

sscu@tinet.cat
23 febrer 2018
Per dir la teva Pàgina principal de la web

Altres temes

Temes teològics          Temes bíblics        Temes eclesials          Coses de jesuïtes
Catequesi nadalenca (2000)      Catequesi eucarística (2006)    Catequesi sobre el Parenostre (2012)       Catequesi sobre l'error del Déu encarnat (2014-2016)
Fragments de n'Alfredo Fierro       Resumint pàgines de Georges Morel    Alfred Loisy i el modernisme     Spong, el bisbe episcopalià (2000)
    Els amics de Jesús ¿pobres o rics? (2014)      Sants i santes segons Miquel Sunyol
In memoriam     Teología Indígena (2001)      Fernando Hoyos (2000-2016)     Amb el pretext d'una enquesta (1998)