Ir a la versión castellana
Pàgina preparada per
a una resolució de 1024 x 768
Versió per a imprimir
Les 12 tesis del bisbe Spong

Ja saps qui és aquest bisbe?

 
El 31 d'octubre de 1517 Martí Luter deixava clavades les seves 95 tesis a les portes de la capella de Wittenberg. Donava així origen a la Reforma del segle XVI. Avui jo publico en el butlletí de la diòcesi de Newark, The Bishop's Voice, aquesta crida dirigida a tots els cristians. I, publicant-les també per internet, envio aquestes 12 tesis als principals responsables de les Esglésies de tot el món, invitant-los a fer-ne un debat. No són tantes com les de Martí Luter, però són molt més radicals. Extretes de: 
Why Christianity Must Change or Die:  
A Bishop Speaks to Believers in Exile 
(1998) 
 

Per què el cristianisme ha de canviar o morir.  
Un bisbe parla als creients a l'Exile

 
 
  1. El teisme, com a forma de parlar de Déu, és cosa morta. 

  2. Déu ja no pot ser entès amb credibilitat com un Ésser, de poder sobrenatural, vivint per damunt dels cels i a punt d'envair periòdicament la història humana per imposar-hi la seva divina voluntat. Així, doncs, gairebé tot el nostre parlar sobre Déu d'avui dia no té sentit, a menys que trobem una nova manera de parlar d'Ell.  
      
  3. Si Déu ja no pot ser concebut en termes teistes, el voler seguir entenent Jesús com l'encarnació d'una divinitat teista s'ha convertit en un sense sentit. Així, doncs, la cristologia de temps passats ha fet fallida.

  4.   
  5. La història bíblica d'una perfecta i acabada creació i la posterior caiguda en pecat dels homes és una mitologia pre-darwiniana i un sense sentit post-darwinià

  6.   
  7. El naixement virginal, entès biològicament, fa impossible la comprensió tradicional de la divinitat de Crist.

  8.   
  9. Les narracions de miracles del Nou Testament ja no poden ser interpretades en un món post-newtonià com esdeveniments sobrenaturals realitzats per una divinitat encarnada.

  10.   
  11. La creu com el sacrifici pels pecats del món és una idea bàrbara fonamentada en primitius conceptes de Déu que ha de ser abandonada.

  12.   
  13. La Resurrecció és una acció de Déu, qui va elevar Jesús a la significació de Déu. Així, doncs, no pot ser una resurrecció física ocorreguda dintre de la història humana.

  14.   
  15. La narració de l'Ascensió assumeix un univers a tres graons: ja no és possible traduir-la a una concepció post-copernicana de l'espai-temps.

  16.   
  17. No hi ha cap norma externa, objectiva, revelada, formulada a l'Escriptura o sobre taules de pedra que hagin de regir la nostra conducta ètica per sempre.

  18.   
  19. La pregària no pot ser una petició dirigida a una deïtat teista perquè actuï dintre de la història humana d'una manera determinada.

  20.   
  21. L'esperança d'una vida després de la mort ha de ser separada per sempre de tota concepció de premi o càstig. L'església ha d'abandonar, doncs, el recolzar-se sobre la culpa per a motivar una bona conducta.

  22.   
  23. Tots els éssers humans porten la imatge de Déu i han d'ésser respectats per allò que cadascú és. Així, doncs, cap descripció externa, basada a la raça, ètnia, sexe o orientació sexual pot ser usada com fonament d'una discriminació o rebuig.
 
 
John_Shelby_Spong_2006 (58K)
John Shelby Spong en el 2006
Les Esglésies històriques, catòlica i protestants, ballen entre un fonamentalisme primari i un secularisme buit. Cap renovació no podem esperar ni del fonamentalisme ni d'aquest secularisme. 
Només una Nova Reforma, molt més radical que totes les conegudes fins ara, que no tingui por d'arribar al mateix cor de la fe, podrà salvar la fe cristiana i donar-li un futur. Ja mai més els antics conceptes pre-moderns seran portadors de significat en un segle post-modern. 
És qüestió de vida o mort. No es tracta ja de reformar el funcionament de l'autoritat a l'Església, ni canviar l'administració eclesiàstica, ni discutir sobre la validesa de les ordenacions i dels sagraments, sinó de repensar a fons el mateix contingut de la fe cristiana, per adaptar-la a la nostra mentalitat cada cop menys religiosa.

¿Ja saps qui és
aquest bisbe?

Gràcies per la visita
Miquel Sunyol

sscu@tinet.cat
1 de agosto 2000
Última actualització: 2 setembre 2008
Per dir la teva Pàgina principal de la web

Altres temes

Temes teològics          Temes bíblics        Temes eclesials          Coses de jesuïtes
Catequesi nadalenca (2000)      Catequesi eucarística (2006)    Catequesi sobre el Parenostre (2012)       Catequesi sobre l'error del Déu encarnat (2014-2016)
Fragments de n'Alfredo Fierro       Resumint pàgines de Georges Morel    Alfred Loisy i el modernisme     Spong, el bisbe episcopalià (2000)
    Els amics de Jesús ¿pobres o rics? (2014)      Sants i santes segons Miquel Sunyol
In memoriam     Teología Indígena (2001)      Fernando Hoyos (2000-2016)     Amb el pretext d'una enquesta (1998)