Programació d'espectacles per a joves
Concerts amb la participació de grups musicals de primera línia configuren la programació d'espectacles per a joves de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2001. Els membres de la subcomissió d'espectacles per a joves han calificat de "gran qualitat" aquesta programació que s'ha presentat en el transcurs d'una roda de premsa celebrada avui al consistori vallenc.
La majoria dels concerts que configuren la programació d'espectacles per a joves de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2001 tindran lloc en una carpa o en una nau ubicades al Polígon Industrial de Valls, fet que encara està per decidir. Altres espectacles tindran com a escenari les dependències de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, les dependències de la Colla Joves dels Xiquets de Valls i el Teatre Principal. Aquestes ubicacions seran acondicionades per acollir els diferents actes programat.

Programació d'espectacles

Divendres dia 26 de gener de 2001
Espectacle: Concert de rock amb l’actuació dels grups Barricada, Siniestro total i Hamlet
Lloc: Sala Polígon Sonic Festivalls.
Hora: 23:00h.

Dissabte dia 27 de gener de 2001
Espectacle: Nit dance amb l'actuació dels grups Kosmos, Freestylers, Superfunk i DJ. Amenitzat per drakuinds i animadors.
Lloc: Sala Polígon Sonic Festivalls.
Hora: 23:00h.

Diumenge dia 28 de gener de 2001
Espectacle: actuació dels grups Dusminguets i La Thorpe Bras.
Lloc: Sala Polígon Sonic Festivalls.
Hora: 22.00h.

Dilluns dia 29 de gener de 2001
Espectacle: Festa organitzada pels 40 Principals de la Cadena Ser.
Lloc: Sala Polígon Sonic Festivalls.
Hora: 18.00h. a les 21:00h.
Espectacle: Orquestra Al-Andalusiyya.
Lloc: dependències de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.
Hora: 19.30h.
Espectacle: Afasia Candela.01 Marcelí Antunez.
Lloc: Teatre Principal.
Hora: 22.00h.

Dimarts dia 30 de gener de 2001
Espectacle: Mercedes Peón.
Lloc: dependències de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.
Hora: 19.30h.

Dimecres dia 31 de gener de 2001
Espectacle: Haig Yazdjian.
Lloc: dependències de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.
Hora: 19.30h.
Espectacle: Nit de pop amb l'actuació dels grups Australian Blonde, Esteve Wynn i I Manta Ray.
Lloc: Sala Polígon Sonic Festivalls.
Hora: 22.00h.

Dijous dia 1 de febrer de 2001
Espectacle: Nit de rock català amb l'actuació dels grups Els Pets, Lax'n Busto i Ja t'ho diré.
Lloc: Sala Polígon Sonic Festivalls.
Hora: 23:00h.
Espectacle: Cafetera Exprés.
Lloc: dependències de la Colla Joves Xiquets de Valls.
Hora: 20.00h.
Espectacle: Homenatge al grup Trull
Lloc: Sala Polígon Sonic Festivalls.
Hora: 18:00h.

Divendres dia 2 de febrer de 2001
Espectacle: Actuació dels grups La Unión, Sed i Raiz.
Lloc: Sala Polígon Sonic Festivalls.
Hora: 23:00h.

Dissabte dia 3 de febrer de 2001
Espectacle: Actuació dels grups Dervish, Kepa Junquera i Bufalodre.
Lloc: Sala Polígon Sonic Festivalls.
Hora: 23:00h.
Espectacle: Actuació del grup La suite del mosquito
Lloc: Sala Polígon Sonic Festivalls.
Hora: 2.30h. de la matinada.

Característiques dels espectacles
  Els Pets: Grup de rock català que al 1999 va presentar el seu últim treball titulat Sol. Aquest treball va tornar a ser disc d'or en superar altre vegada les 50.000 còpies venudes.
  Ja t'ho diré: Aquest grup de rock català treu un doble disc gravat en directe "Es directe" a la primavera dels 1999.
  Lax'n Busto: Durant els mesos de febrer i març del 200 graven a Avinyonet de Puigventós el seu darrer treball, Llença't, amb el suport de Xavi Fortuny i algunes guitarres de Quimi Portet.
  La Unión: Aquest grup espanyol, autor de cançons tan conegudes com "Lobo hombre en París, va arribar a ser el número 1 de les llistes.
  Kepa Junquera: Kepa Junquera, que és natural de Bilbao, ha sabut barrejar amb molta fascinació la tradició amb els nous elements. L'harmonia, la varietat de ritmes, les melodies, el llenguatge combinant els instruments tradicionals amb instruments elèctrics. Amb tot això ha aconseguit ser el màxim esponent del trikitixa.
  Dusminguet: Aquest grup reivindica la festa popular, la verbena, la pachanga, el ball llliure i les llums de colors. Utilitzen tot tipus d'instruments i idiomes, existents o inventats.
  Freestylers: Van començar com els innovadors del underground fa dos anys a Anglaterra i s'han convertit en els líders en l'actualitat. Aquesta trajectòria els ha portat a les llistes d'èxits amb el fantàstic "B-Boy Stance". El seu àlbum debut "We Rock Hard" inclou temes nous influenciats per la vella escola però molt frescos i actuals.
  Superfunk: Grup de dance líder a França. La cançó "Lucky Star", inclosa en el seu àbul debut "Hold Up" s'ha escoltat per tot el món.
  DJ Kosmos: Dj emblemàtic de la escena barcelonina de clubs. El seu estil és verdaderament eclèctic, sent un dels introductors de sons com el un skool breaks o el drum'n'bass al nostre país. Les seves sessions varien entre el freestyle i el tech.house profund i percusiu.
  Orquestra Al-Andalusiyya de Tànger: Interpreta obres mestres de la música Andalusí i està dirigida pel prestigiós Omar Metioui.
  Mercedes Peón: Isué, l'esperat disc de Mercedes Peón, és un clar exponent de l'excitant estat "vibratori" en el que actualment es troba el folk galleg, on es busca amb gran energia, un retorn les arrels amb la mirada posada en uns criteris estilístics -armonia, melodia, ritme, timbre i textura- complexes, provocadors, que obren nous territoris rítmics en els que s'assenta la veu bravia de Mercedes.
  Haig Yazdjian: Combina la música tradicional i actual de l'est, arribant inclus fins els territoris de la música contemporanea. Aquesta barreja de frescura i audàcia en la seva música fa de les seves actuacions tot un aconteixament per un públic que busca les arrels de la música tradicional amb aires actuals.
  Manta Ray: grup de pop intimista de Gijón.
  Marcel.lí Antúnez: Espectacle visual i musical titulat Afacia. Candela.01. En aquest espectacle afegirà un espai destinat especialment a les Festes de la Candela.
  Steve Wynn: Va nèixer a Santa Mònica (California) al 1960. Destaca pel seu pop característic. Va formar part del mític The Dream Syndicate. Al 1990, Steve Wynn va tornar amb el seu primer àlbum en solitari: Kerosene Man.
  Australian Blonde: Grup asturià de rock, que ha gravat "Momento" amb Steve Wynn.
  Dervish: Grup líder de música tradicional a Irlanda. Els concerts de Dervish es basen en una gran diversistat de tons i climes diferents, abarcant des de les melodies instrumentals interpretrades amb fluidez i intuició, fins les cançons de preciosa medició; des de les lletres encantadores sobre la vida i l'amor, fins melodies que inspiren al públic a aixecar-se dels seus seients. Tots els elements es dibuixen al voltant de la magistral presència en l'escenari de Cathy Jordan. Les histories amb les que introdueix les cançons, la interacció amb el públic, arrastren a la gent dins de la música d'una forma que molt pocs artistes poden aconseguir. El seu últim treball és The Midsummer's Night Session al 1999.


"Volem que Valls sigui un referent en música i teatre"


La Comissió d’Espectacles per a Joves de les Festes Decennals del 2001 està formada per deu persones amb una mitjana d’edat entre vint-i-cinc i trenta anys. Ton úbeda, que n’és el cap, explica en aquesta entrevista la tasca duta a terme per aquesta comissió per definir un cartell d’espectacles que engresquin la major part possible de joves.

 

El nostre objectiu és aconseguir que Valls sigui, durant els deu dies que duren les Decennals, un referent en música i teatre per a joves de tot Catalunya. És a dir, portar a la Ciutat espectacles que siguin de qualitat i que, amb tota probabilitat, no es podran veure mai més a Valls.

Per a cada dia, un espectacle diferent de música i teatre. Cada vespre es podrà escoltar un concert de les Músiques del Món. Aquests concerts són d’arrel tradicional i hem previst portar músics de diferents països (irlandesos, búlgars, bascos, francesos, valencians, etc.). Els concerts es faran a l’entorn d’un instrument, cada dia diferent; d’aquesta manera hi haurà el dia de la gralla, el de l’acordió, el del violí, el del flabiol, el de la veu, etc. També volem proposar als diferents bars de Valls de fer, cada tarda, un cafè-concert amb el grup que sonarà al vespre. Per a les nits hem reservat els concerts de rock, pop, blues, disco-funky, rock català, techno... i el teatre. Tenim reservats espectacles molt bons, amb artistes de primera fila.

Una dificultat important ha sigut el calendari, perquè al febrer molts músics ja no giren, fan vacances o estan gravant discos. Però la dificultat més gran la tenim ara quan, un cop hem fet la selecció dels que ens interessaven més i estaven disponibles, hem de triar-ne uns pocs de la vintena d’opcions possibles.

A la Comissió hi ha gent molt diversa a la que agraden estils musicals molt diferents. Tots tenim molt clar que cal triar espectacles que no siguin minoritaris i que atreguin molt de públic.

Tenim un pressupost d’uns 50 milions. Esperem que el cost dels espectacles es cobreixin amb les entrades i, a més, hem tingut converses amb alguns espònsors. Per altra banda estem buscant un sistema que ens permeti oferir abonaments per a diversos espectacles i pagar-los a terminis. Hem de tenir en compte que gran part del públic és jove... També ens estem plantejant crear una moneda pròpia, perquè ofereix molts avantatges.

Els concerts més multitudinaris es faran a la carpa que s’instal·larà al Polígon Industrial. Aquesta carpa té cabuda per a cinc mil persones i disposa de tots els serveis necessaris. També funcionarà un servei d’autobusos que anirà del nucli urbà fins a la carpa. Les Músiques del Món i els espectacles de teatre es faran als locals de les colles castelleres.

Sí. Alguns dels espectacles internacionals només es podran veure a Valls. Aquesta és una condició que hem negociat amb els artistes per assegurar-nos més ressò. Per altra banda, estem treballant en una important campanya de difusió que hem d’acabar de definir amb la Comissió d’Imatge i Comunicació.

 

decennals@valls.altanet.org