Jordi Castells i Guasch
(Alcalde de Valls)

 

Les Decennals, la gran festa de la gent de Valls

Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela són la manifestació més sublim de vallenquisme. Per als vallencs i per a les vallenques, les Decennals són molt més que una festa extraordinària. Les Festes Decennals que cadascú de nosaltres hem viscut constitueixen punts de referència en les nostres vides. Autèntiques fites que marquen, en períodes exactes de deu anys, la nostra trajectòria vital.

Per aquest motiu, és lògic que la ciutat sencera s’aboqui sense distinció d’edats, classes socials ni ideologies, en la preparació de cada edició de les Decennals. La magnitud de la festa no s’entendria sense la participació, edició rere edició, de centenars de persones, ciutadanes i ciutadans il·lusionats perquè la nostra ciutat ensenyi al món el millor de si mateixa amb motiu de les Festes Decennals.

Les Decennals són, doncs, una autèntica manifestació de força ciutadana. I aquest aspecte, que es manifesta en la seva plenitud durant la celebració de la festa, també és evident en els moments, com els actuals, en què aquesta s’organitza. Voldria, en conseqüència, reconèixer i agrair l’esforç de totes aquelles persones, empreses, entitats i institucions que ja estan col·laborant a hores d’ara en la celebració de les Festes Decennals de l’any vinent, i molt especialment a aquells que formen part de les diverses comissions.

Voldria acabar saludant l’aparició d’aquesta pàgina web que servirà per difondre arreu del mòn l’evolució de l’organització dels diversos actes de les Decennals del 2001, les primeres del segle XXI, que volem que siguin les millors que s’hagin viscut. Estic segur que entre tots ho farem possible.

 

DECÀLEG

Llum

La Candela és una festa de llum

I aquesta exuberància de llum fa que els dies de les festes a la nit la ciutat presenti caires fantàstics, car la llum xarbota pels aires, la resplandor es veu de lluny i produeix un efecte insospitat.

Francesc Costas i Jové · "Les festes del desenari de la Candela" · Valls Documental · Castells,1931.

Contemporaneïtat

La festa s’ha d’adequar als moments actuals i a les necessitats i expectatives de la ciutat i dels seus habitants.

Tal com jo em sento en aquest moment es deu sentir la terra. Imagino com estarà demà després d’assadollar-se, quan torni a sortir el sol i es vesteixi de color verd tendre.

Lluís Figuerola i Ortiga · "La Pluja" dins "Creu de Cames" · Edicions Cossetània, 1998.

Participació

La festa ha d’involucrar el conjunt de la societat vallenca tant en l’organització com en la celebració.

Un vallenc, tractant-se de les festes de la Candela, no es nega mai a res.

Ferran Casas-Mercadé · "Valls a sol I serena" · IEV, 1976.

Superació i punt d'inflexió

La candela 2001 és una fita que marca el punt de projecció cap el futur.

..ens guiava el cor I el sentiment de deixar testimoni dels nostres pensaments, sobretot en poder registrar com es veien de confirmades les nostres esperances: Valls és un poble viu. Valls és un poble que sent. Valls és un poble que té empenta. Valls és un poble que té futur.

Josep Ma Freixes I Cavallé · "Primer protagonista, el poble" · Cultura, núm 397, febrer-març 1981.

Projecció

La Candela 2001 ens ha de servir per mostrar Valls cap els ciutadans i cap a l’exterior i ha de definir com volem que es vegi la nostra ciutat.

El poble que canta i dansa, vibra i perdura.

Gabriel Secall i Güell · "Entre danses i aforismes" · Cultura, núm 397, febrer-març 1981.

Dinamisme i frescor

S’ha de realitzar una festa fresca, dinàmica, que potenciï la participació, l’obertura i els valors propis de la festa.

De cop i volta, al mig geomètric de l’espai obert per la caleta, hi va aparèixer un far. Ni molt a prop ni molt lluny de la costa. Ni massa lluminós ni massa feble. Ni prou alt ni prou baix com per semblar extraordinari. Però nogensmenys se’ns apareixia nítid i amb la fescor de les coses noves.

Margarida Aritzeta i Abat · "El Far" dins "Temps de secada" · Gregal llibres, 1987.


Acolliment

Obrim la Candela 2001 al món i aquest ha de trobar, a la vegada, la ciutat oberta

La nostra condició de vallencs, que tindríem per vici, si no la tinguessim per origen, fa que sentim de tant en tant, una fretura irresistible de passejar per les nostres popularissimes vies. A voltes, una vinguda a Valls, no obeeix altra raó sinó al desig d’agafar un empaig de carrer de la Cort i de Pati i entornar-nos ben satisfets, tot esperant l’hora de la reincidència.

Pere Mialet · "Valls: la ciutat" · Valls Documental · Castells, 1931


Organització

La festa no tan sols ha d’estar ben organitzada sinó que ha de saber transmetre una sensació d’ordre i excel.lència.

-Home...! Marcel! A tots ens agradaria trobar-nos el plat a taula i que els altres fessin la feina. Això no pot ser. Es allò que diuen a la platja: "qui vulgui peix que es mulli el cul". Tu tens una pila de gent que se’l mullen per tu, però, als temps que som, tu has de posar-t’hi al davant, si vols que les coses rutllin.

César Martinell i Brunet · "Costa avall" · Dalmau i Jové, 1959.


Excepcionalitat

La festa és excepcional i els actes s’han de contemplar des d’aquesta òptica.

.. perquè després del foc d’encenalls, d’unes breus hores brillants, quedi el tebi escalf d’unes cendres que convenientment transformades, i col.locades als llocs destacats de les nostres biblioteques casolanes, ens ajudin a prosseguir a pensar en vallenc, i, per descomptat, a actuar-hi.

Pere Altès i Serra · "Els encenalls i les cendres" · Monografies vallenques, 3 · IEV, 1985.


Ambició i originalitat

S’ha de ser ambiciós amb els plantejaments i a la vegada originals per poder fer el màxim amb els recursos disponibles.

Entre aquells jocs i les portentoses proeses dels castellers hi havia per als vilaniuencs la desigualtat d’atracció que tindrà sempre l’obra de tot un poble, allò que revela força i valentia, que encadena la mirada i penja d’un fil l’esperit, sobre el que sols distreu els ulls i fa riallejar l’ànima.

Narcís Oller i Moragas · "Vilaniu" · Edicions 62, 1985.


Unificació

La festa és un conjunt d’aportacions que s’ha de projectar de forma ordenada.

Un vallenc podrà ser iconoclasta, ateu o agnòstic, però sempre adoptarà una actitud de respecte en tractar-se de la imatge de la Candela, que es venera a Valls.

Joan Ventura i Solé · "Un vot de fidelitat vallenca" · Nadala de la Impremta Castells, 1980.


Autoestima

La festa ha de potenciar la ciutadania i l’orgull de ciutat.

Una vegada més Valls ha donat una resposta afirmativa a la seva tradició candelària. Ha donat el seu sí, ha volgut fer efectiu el vot desl seus avantpassats. No podia ser d’altra manera. Perquè el vallenc té ànima, el vallenc estima la seva ciutat, el vallenc estima la seva història i les seves tradicions.

Daniel Ventura i Solé · "Impressió personal a l’inici de les festes decennals" · Cultura, núm 397, febrer-març 1981.

 

decennals@valls.altanet.org