El misteri del pon d'Overtoun

Hi ha moltes coses en aquest món que van més enllà de qualsevol explicació. En els darrers 50 anys, més de 80 gossos han saltat cap a la mort des del mateix lloc, el pont de més de 100 anys d'antiguitat, Overtoun Bridge a Milton, prop de Dumbarton, Escòcia. L'any 2005, cinc gossos van saltar al buit en tan sols 6 mesos. El punt de suïcidi caní es troba entre els últims dos parapets al costat dret del pont, que és on tots els gossos van donar el salt mortal. Una altra curiositat és que gairebé tots els incidents van tenir lloc en els dies clars i assolellats.

Una de les víctimes canines era un gos anomenat Ben, que va saltar mentre feia una passejada amb el seu amo Donna Cooper, el seu marit i el seu fill, Callum.

Sense previ avís, Ben va saltar sobre el parapet, i es va tirar al buit en una caiguda de 15 metres. Es va trencar la mandíbula i una de les potes, el veterinari va decidir sacrificar l'animal a causa del gran dolor que tenia. Un altre cas va ser el del gos Golden Retriever anomenat Hendrix, encara que va acabar de manera totalment diferent. Kenneth Meikle, el seu amo, va dir que estava caminant amb la seva parella i els seus fills, quan de sobte el gos va saltar. Kenneth va córrer cap on era el gos portant immediatament al veterinari. El gos va caure sobre un llit de molsa que va esmorteir la seva caiguda.

Segons la Societat Escocesa per a la Prevenció de la Crueltat contra els Animals es tracta d'un "Estrany i tràgic misteri", el que està passant en aquest pont.

Al 2008, una gossa de nom Dashell, després de prendre carrera es va llençar al buit per sobre del parapeto del pont, instantània que es va poder recollir. Dashell es va trencar les dues potes davanteres i tenia a més una forta contusió al cap, va morir al mateix lloc sense que ningú pogués evitar-ho.

L'origen dels primers salts suïcides canins es remunta a principi dels anys 60, quan diversos testimonis informaven sobre el sobtat i enigmàtic gest d'alguns gossos acord arribaven al centre mateix del pont. Sense dir provocació o succés els cans prenien impuls i saltaven per sobre de les baranes sense aturar-se en elles, per anar a parar al fons del barranc.

La gosa Dashell en el moment de saltar

Cartell ubicat a la entrada del pont de Overtoun, que indica que es tracte d’un pont perillós, que es porti al gos ben lligat amb la corretja.

Acabaven estampats en alguna roca del vessament. Alguns sobrevivien malferits per la amortiment de l'aigua per tornar rabents al centre del pont i increïblement saltar de nou. No va ser fins que les experiències similars s'amuntegaven al petit anecdotari vilatà, quan les primeres investigacions informals van ser encarregades.

 

El pont de 15 metres d'altura va ser construït a l’any 1895 pel Calvinista Lord Overtoun. Una de les principals teories és que al 1949, un vilatà anomenat Kevin Moy va llançar el seu nadó des del pont, dient que era l'anti-Crist.

 

Poc després, ell va fer un intent fallit d'acabar amb la seva vida al mateix pont, deixant el lloc impregnat d'una energia negativa molt poderosa. Ja que els gossos són més sensibles energèticament que els humans, es creu que recullen les vibracions més fàcilment, el que porta a l'estrany comportament.

El pont vist des de la part  per on es transita

Encara que sorprenentment, el fenomen no sembla afectar tots els gossos. La psíquica Mary Armour va agafar el seu propi gos, un Labrador retriever per fer una passejada pel pont i provar la teoria del sobrenatural. Però segons va dir no va passar res inusual.

Mary va afirmar per això, que sentia tranquil·litat, però va admetre que en el moment de passar el pont, el seu gos va estirar cap a la dreta.

El fenomen ha rebut l'atenció internacional enviant representants de tots els camps a investigar.

La ciència no ha pogut explicar amb el pas del temps aquest estrany fenomen. Òbviament, això fa que agafi força l'explicació mística del comportament dels animals. Però la realitat és que fins a la data, l'estrany fenomen que està passant en el pont Overtoun continua sent un misteri.