El passatger 113

L'avió De Havilland Comet IV, amb matrícula G-APDN, AMB 107, amb 105 passatgers i 7 tripulants a bord, es va enlairar el 3 de Juliol de 1970 de l'aeroport de Manchester (Regne Unit), amb destinació a l'aeroport de Barcelona. Tenia previst el seu aterratge a l'aeroport del Prat seguint la aerovia UB31. Després d'haver sobrevolat Tolosa, va seguir fins Arbúcies cometent allà la seva primera equivocació. Aquest error, i l'atzar van jugar un paper decisiu en la destinació de la tragèdia que estava a punt d'ocórrer.

El De Havilland Comet IV, G-APDN en un vol anterior

Era la primera vegada que els pilots de Dan Air, en aquest vol xàrter, volaven cap a aquesta ciutat. Quan sobrevolaven la muntanya de Montseny, es van endinsar en una espessa boira que ho cobria tot completament, cosa estranya en aquella època de l'any, així ho varen comunicar per radio.

Navegaven seguint el tradicional sistema de VOR’s. El pilot va confondre el VOR's i es va pensar que estava sobre Sabadell, informant de la posició a la torre de control. Des de l’aeroport del Prat li van indicar que girés a l'esquerra rumb 140. Ja havia baixat molt considerant la seva proximitat a l'aeroport (3.900 peus, uns 1.300 metres). Les instruccions es van seguir i van anar directes al desastre.

Junt amb l’error del pilot va intervenir l'atzar. Al radar de l'aeroport de Barcelona els controladors van veure un avió a Sabadell i relacionar el punt a la pantalla amb l'avió anglès. El van situar ràpidament i van procedir a donar a la nau les indicacions pertinent, que a causa del error que s'havia produït, inevitablement la van conduir a la tragèdia.

L'avió es va estavellar a les 18:05 hores a tocar la carretera de Santa Fe del Montseny, entre aquest lloc i Sant Marçal. Va xocar a 450 km per hora amb la potència dels seus quatre motors Rolls-Royce, i només en l'últim segon es van adonar que s'estavellaven.

L'avió va tallar totes les copes dels arbres en el seu intent de guanyar alçada i va quedar totalment destrossat, excepte la cua.

Tot l'equipatge va quedar escampat per les copes dels arbres. Els cadàvers, totalment mutilats. Els 105 passatgers i els i tripulants, van morir a l'acte. A poc a poc membres de la Creu Roja, Guàrdia Civil, i voluntaris, van anar recuperant tots els cadàvers entre les restes retorçats de la nau sinistrada.

La part més gran de la resta del fusellatge del De Havilland Comet IV

La sorpresa de tots va ser majúscula, quan acabada les tasques de rescat dels cadàvers recuperats van ser 113, en lloc dels 112 registrats en les llistes oficials del vol.

Es va posar llavors en marxa una investigació per part de la Guàrdia Civil, per tots els pobles de la zona i els seus voltants, intentant localitzar algun veí desaparegut, ja que s'estudiava la possibilitat que el cadàver nº 113, pogués tractar-se d'una víctima col·lateral que pogués trobar a la zona en el moment de l'accident.

No obstant això, cap veí havia desaparegut ni tampoc ningú procedent del Regne Unit, ni de cap altre lloc va ser trobat a faltar o reclamat per cap familiar.

La Guardia Civil i membres de la Creu Roja, recollint les restes dels cadàvers

Cap cadàver va ser repatriat a Anglaterra i tots estan enterrats al cementiri de Arbúcies, on hi ha una placa en la seva memòria.

Atès que en aquella època no existien les proves d'ADN, l'assumpte va ser tancat amb rapidesa deixant multitud de preguntes i incògnites en l'aire.

Què estrany fenomen va fer que la muntanya de Montseny es cobrís d'aquella espessa boira, cosa inusual en aquella època de l'any?

Qui era el passatger 113 que viatja en el vol procedent del Regne Unit?

                        Part d’una ala  de l’aparell                            Dos dels 4 motors Rolls-Royce que portava l’avió

Al dia de la data, el misteri segueix sense ser revelat.