L'agressor invisible

Quan aquell dia d’estiu de 1958 en Mateu Puig i en Josep Sanalla veïns Romanyà de la Selva (Girona) de 62 i 64 anys respectivament, varen sortir al matí a caçar guatlles, mai haurien pensat que serien els protagonistes d’un fet insòlit que donaria molt de parlar. Anaven a un camp de blat a prop del poble, on com en altres ocasions sabien que allí hi  trobarien els ocells.

Aquell matí havien estat de sort, havien arribat els primers i s’havien situat en un lloc privilegiat.

Davant seu a uns quinze metres es podia contemplar perfectament tota la extensió del camp de blat, darrera mateix del camp tornava a començar el bosc. Es presentava un dia calorós malgrat que el sol encara no havia sortit. No tenien pressa, esperarien pacients que s’anés aixecant el dia i els ocells comencessin a volar.

 

No feia encara mitja hora que estaven en aquella posició quan varen observar que de sobte al fons del cap de blat alguna cosa es movia. Una gran quantitat de guatlles i d’altres ocells sortia volant espantats en totes les direccions. A mesura fitxaven la vista es podia observar que el que possiblement hauria de ser alguna bèstia, començava a entrar pel camp de blat des de la part oposada.  La cosa que avançava obrint-se pas hauria de ser alguna cosa ben gran, doncs es veia el blat doblegar-se a cada cantó i darrera seu quedava el blat xafat.

 

Els dos caçadors varen comprendre que allò que anava en direcció a ells podia tractar-se d’un porc senglar adult de grans dimensions, així que ràpidament varen substituir els cartutxos de perdigons per uns de bala. Cada vegada veien com el blat es xafava més a prop seu, però no veien que era el que produïa aquell enrenou. Estaven tensos amb les armes apuntant mentre que el que fos s’apropava cada vegada mes.

Josep Sanalla

En un moment donat, allò que avançava va arribar al començament del camp, justament on es trobaven els dos caçadors. Es veia perfectament el blat doblegar-se a cada cantó davant d’alguna cosa que s’estava obrint pas i que deixava el blat completament xafat darrera seu. Sense pensar-ho dues vegades i sense veure contra que disparaven, els caçadors varen fer us de les seves armes obrint foc contra allò que no podien veure que anava contra ells. Un, dos, tres, fins a quatre trets es varen sentir aquella matinada.

 

Incrèduls miraven cap al lloc on havien disparat, davant deu el blat s’arremolinava cap un cantó i cap l’altre, quedava xafat de tot arreu, sentien el soroll que produïa el blat al moure’s però no veien res. De sobte Josep Sanalla va nota com alguna cosa el copejava al seu cantó dret i sortia disparat uns metres més enrere, el seu company Mateu Puig cridava de dolor mentre el seu peu dret quedava atrapat entre el terra i alguna cosa que tenia damunt que l’apressava però que no es veia.

Com varen poder van retornar al Land Rover i pel seu propi peu varen anar a l’hospital Trueta de Girona on varen ésser atesos de les ferides. Segons l’informe mèdic efectuat, Josep Sanalla presentava tres costelles trencades, ferides i contusions al braç i a tot el seu costat esquerra, de les quals va trigar dos mesos en sanar.

Mateu Puig va tenir de ser intervingut de urgència de fractures múltiples al seu peu dret, tenia pràcticament el peu xafat. Al cap de 60 dies  les ferides havien sanat i va poder recuperar part de la mobilitat del peu.  Quan els dos caçadors varen informar a la Guàrdia civil de Girona dels fets que havien passat, aquest després d’escoltar que havien estat atacats per una cosa invisibles varen qüestionar la seva veracitat, fent constar a l’informe que possiblement en un estat etílic els dos caçadors haurien pogut caure i ser envestits pel seu propi vehicle tot terreny, d’aquí el resultat de les ferides.

El cas va quedar tancat i no es va fer cap investigació.

El peu de Mateu Puig

Al poble de Romanyà, els dos caçadors eren considerats com a persones respectables i de total confiança. En cap moment ningú va acceptar la versió donada per la Guàrdia Civil i ningú va dubtar de la seva paraula.

 

A rel d’aquests fets, un pagès veí del poble va explicar el que li havia passat feia tres setmanes enrere,  assegurant que no ho havia comentat abans perquè no li havia donar importància:

El tot terreny dels caçadors

Em trobava assegut al porxo contemplant els estels que sorgien per sobre la cresta de les muntanyes. El silencia era aclaparant i només es podien sentir els grills i les granotes del pantà. De cop i volta veia els  estels amagar-se successivament d’esquerra a dreta. Desapareixien només un moment i només algunes al mateix temps. Era com si alguna cosa en moviment s’hagués interposat davant de mi i elles, però no podia veure res”.

 

Durant uns dies tot el poble anava ple d’aquesta notícia, després amb al pas dels temps es va arribar a oblidar. Diuen que només els dos caçadors en la seva condició d’avis, ho comentaven molt de tan en tan al cafè del poble.

 

Per aquest motiu no voldrà dir que perquè no puguem veure un objecte, ni puguem sentir el soroll que provoca no existeixi. Per posar un exemple esmentaria el cas d’una esponja plena d’aigua calenta; la esponja és la par sòlida, l’aigua la part líquida i els vapors que desprèn la part gasosa. Aquest són els tres estats de la matèria física, el quart el percebríem amb el tacte, quan al acostar la ma notaríem la calor que emet la esponja i que ha passat inadvertit, perquè encara que no hem vist ni hem sentit la calor de la esponja, la calor existeix.

 

I és que malgrat  els avenços científics actuals, encara existeixen fets insòlits en que la ciència no pot trobar cap explicació lògica, atribuint el fet al que s’anomena "Fenòmens ocasionals".