La pàgina de Noam Chomsky en català


"Si fem servir el sentit usual de "democràcia", un sistema és democràtic si ofereix oportunitats a la opinió pública de tenir un paper significatiu en la gestió dels afers públics. En el sentit que té la paraula "democràcia" quan es fa servir per al control ideològic, en canvi, la societat és democràtica sempre que el procés empresarial funciona sense la interferència de la púrria enfadosa".

L'obra política de Noam Chomsky la trobo interessantíssima, tant que havia pensat de dedicar-li una part del meu web. Això és perquè des de que tinc accès a Internet també he accedit millor a la seva obra sense dependre de les contades traduccions o articles seus que apareixien desperdigolats per algunes publicacions del nostre país. Desprès he vist que dedicar-li una pàgina tal com cal em donaria molta feina, així que s'ha quedat en aquesta mena d'híbrid on us proporciono tots els links que he trobat de Chomsky per a que el pugueu llegir per vosaltres mateixos si sabeu anglès, unes traduccions que he anat fent (i que espero augmentar a mesura que vagi actualitzant la pàgina) i una bibliografia.

Links de Noam Chomsky a la teranyina (en anglès)

El grup alt.fan.noam-chomsky de Usenet està dedicat a l'obra de Chomsky, però el que més abundava fa uns anys quan el vaig freqüentar eren les discussions contra els libertarians maleducats que amollaven en aquest forum (havent altres llocs més adients per tractar-ho) les seves perorates en defensa del capitalisme dels rics i privilegiats.
 

UNA BONA NOTÍCIA: Tots aquests links que us he citat estan en anglès. Però ara un grup de voluntaris està traduint coses de ZNet, la revista on Chomsky publica els seus articles polítics. És a dir que ara teniu la oportunitat de llegir la traducció en castellà d'alguns articles de Chomsy i altres.

Més Chomsky en castellà

 

Chomsky, la Teranyina i Microsoft

Aquesta és una  entrevista amb Chomsky  en anglès força interessant sobre la polèmica del possible monopoli que pot arribar a exercir l'empresa Microsoft a Internet. Com acostuma a fer aquest autor, subratlla aspectes essencials de la polèmica (per ex.: l'apropiació empresarial -amb l'ajut de l'Estat- de béns que són públics) que habitualment no són tractats en els media.


Alguns textos de Chomsky

"La campanya de propaganda sobre el "fonamentalisme islàmic" té els seus elements grotescos -fins i tot deixant de banda que la cultura nordamericana és comparable amb l'Iran pel seu fonamentalisme religiós-. L'Estat més extremadament fonamentalista islàmic del món és el lleial aliat dels EEUU Arabia Saudí, o per a ser més precisos, la dictadura familiar que serveix com la "façana àrab" rera la qual els EEUU controlen efectivament la península aràbiga, prenent els termes del mandat colonial britànic. Allà Occident no té cap problema amb el fonamentalisme islàmic."

"...el quadre general, un 30% d'aturats i la catàtrofe amb els Drets Humans. El que això significa és prou simple: el sistema econòmic sencer és una catàstrofe. Hi ha un munt de gent que vol un treball, que vol treballar, hi ha un munt de feina que fer, que aquesta gent podria fer. Mireu al vostre voltant, hi ha un munt de coses que es podrien fer que beneficiaria aquesta gent i també als demés. Però el sistema econòmic és una catàstrofe tal que no pot posar junt la feina que cal fer amb la gent que la vol fer.
Bé, això ho anomenem una catàstrofe econòmica total, un fracàs absolut. No és així com se descriu. Es descriu com un gran èxit. I hi ha una raó per a això. Perquè hi ha un sector de la població per als quals ÉS un gran èxit. Per exemple si llegiu el magazine Fortune... (...)És cert que els beneficis s'incrementen, mentrestant baixen els salaris i s'incrementa la pobresa i la malnutrició. De fet, la societat mundial s'està polaritzant; s'esdevé entre països, però encara s'esdevé més radicalment DINS de cada país (els USA són els líders entre les societats riques).
Per tant hi ha un sector per al qual és un gran èxit. Generalment és com allò dels "miracles econòmics". I passa que aquest sector inclou la gent que escriu articles i que dóna discursos i, clar, parlen del fantàstic que és això, etcétera. Aixì que aquest fracàs colossal és descrit com un "gran èxit". I això NO són les lleis de la Naturalesa, són qüestió d'una política social específica"

"A les societats occidentals riques sembla que la democràcia i el mercat lliure estan declinant a mesura que, cada vegada més, el poder es concentra en les mans d'unes elits privilegiades. A través de la història, sempre s'han considerat la lliberat i la democràcia com un perill que s'ha d'evitar, i el mercat com un instrument per controlar i sotmetre els altres"

Els factors desencadenants de la crisi econòmica són perfectament comprensibles. Un és la globalització de la producció, que ofereix els amos unes oportunitats temptadores. La premsa empresarial adverteix de manera franca els "mimats treballadors occidentals" que han d'abandonar el seu "luxós estil de vida" i les "estructures rígides del mercat" com els contractes, les pensions, la salut i la seguretat en el lloc de treball, i altres poca-soltades passades de moda, incloent el mateix concepte de lloc de treball. Els economistes diuen que hi ha un fluxe laboral difícil de calcular, cosa que, per una altra banda, no arreglaria res. L'amenaça coacciona els treballadors per acceptar les exigències dels empresaris. Tal com ha mostrat la premsa empresarial amb irreprimible joia, amb el final de la Guerra Freda, la major part de l'Europa de l'Est torna al seu paper d'oferir seveis de Tercer Món, col.locant armes noves a les mans dels que manen. La GM i la VW poden traslladar la seva producció al restaurat Tercer Món de l'Est, on poden trobar treballadors que costen una fracció del que costen els "mimats treballadors occidentals", mentre frueixen al mateix temps de fortes proteccions arancelaries i altres amenitats que els "mercats lliures realment existents" proveeixen per als rics. Els EEUU i el Regne Unit lideren l'opressió dels treballadors i dels pobres, encara que altres els segueixen, gràcies a la globalització de la producció. La desigulatat als EEUU torna a ser la de la època de la Depressió, a Anglaterra és la dels temps victorians, però de tota manera Amèrica Llatina s'endú la palma de la pitjor marca mundial, gràcies al nostre amable tutelatge durant força anys.
Tal com han mostrat moltes investigacions, l'igualtat relativa és un factor significatiu en el creixement econòmic i en la millora dels nivells de vida i de salut. Malgrat que el Banc Mundial ho reconeix, no ho té en compte en la política que junt amb el seu associat, el FMI, imposa al Tercer Món, que incrementa radicalment la desigualtat i mina altres factors, que el Banc identifica com essencials per al creixement, entre els que destaquen l'educació i el benestar. Hi ha precedents històrics evidents. Durant més de 200 anys, els poderosos han realitzat "experiments" seguint les principals premises de la ciència econòmica, amb uns resultats sorprenentment uniformes: guanys per als que conduien l'experiment i la seva base de poder, tragèdies per als cunillets d'india. La gent benpensant ha d'abstenir-se, una altra vegada, d'extreure conclussions.
(...). La política del gran capital empresarial-estatal (state-corporate policy) està portant el món a un model de Tercer Món, amb sectors de gran riquesa, una enorme massa de població sumida en la misèria i una gran quantitat de població supèrflua, que manca de qualsevol dret perquè no contribueixen a la generació de guanys per als rics. Aquestos desenvolupaments habitualment s'atribueixen a les forces inexorables del mercat

Quan a principis del s. XIX es gestà a Anglaterra les doctrines del "neoliberalisme" contemporani, el missatge dirigit a la població era senzill i clar: sota el capitalisme l'individu manca de drets, només compta el que aporti al mercat amb el seu treball. Una persona que no tingui una renta independent i no pugui sobreviure en el mercat laboral "no té dret a reclamar la més mínima racció alimentícia i, de fet, no té res a fer", escrivia Malthus en els seus respectats treballs. És "una perversitat" i una violació de la "llibertat natural" enganyar els pobres per a que creguin que tenen més drets -clamava David Ricardo- , indignat davant la violació dels principis de la ciència econòmica, els quals -afegia- , són tan immutables com els de la llei de la gravetat i atempten contra els principis morals sobre els que es basa la ciència. El missatge es simple. Es pot elegir lliurement: el mercat laboral, la presó, la mort o la emigració, aquesta última solució era possible quan hi havia grans zones despoblades gràcies a l'extermini i l'expulsió de les poblacions indígenes
(...) La població sobrant ha de mantenir-se en la ignorància, encara que controlada. El problema és clar a les zones del Tercer Món, que han estat dominades durant força temps per Occident, així que integren amb més facilitat els valors dels amos: les estratègies preferents inclouen els escamots de la mort, la "neteja social" amb assassinats de "nens dels carrer", tortura i altres tècniques de probada eficàcia.


La cita de l'encapçalament l'he treta de "Discurs Polític. Tres conferències a Catalunya". Pròleg i edició a cura de J. M. Terricabras. Editorial Empúries. Barcelona 1993. 


-Tornar a pàgina principal
-Envia'm comentaris, crítiques o el que vulguis