Heràcles

En la mitologia romana s'anomena Hércules i en la greca Heràcles, podem dir que és l’heroi més important de la Mitologia Grega, és molt muscolos, la força, és un dels seus principals atributs. Va ser, segons Pausanies, l'últim fill que Zeus va engendrar amb dones mortals a Grècia. És un semidéu, fill de Zeus i la mortal Alcmene. De fet, però, va ser l’únic semidéu que va aconseguir la immortalitat, i per tant, es va convertir en un déu. Era besnét d’un altre gran heroi, Perseu, que va tallar el cap a la Medusa i va salvar Andrómeda.

Alcmene era una dona molt bella, casada amb Amfitrió, al qual era molt fidel. Zeus es va enamorar d’ella, però Alcmene no va accedir a les seves pretensions. Aleshores, Zeus es va disfressar d’Amfitrió, aprofitant que aquest havia anat a la guerra. Zeus fa durar la nit d’amor més de tres dies sencers, seduint a la bella Alcmene, que mai sospita que aquell és Zeus. Amfitrió, nét directe de Perseu, té un fill amb la seva esposa, Ificles, just una nit abans que neixi Heràcles, el fill que li havia fet Zeus.

Hera, farta i gelosa del seu marit deslleial, va fer néixer abans a Euristeu, cosí d’Heràcles, que al propi heroi, ja que, segons un oracle, el primer dels dos que nasqués tindria un poder reial i, sobretot, podria dominar l’altre.

Ja de petit, Hera va voler matar a Heràcles, el fill preferit de Zeus. Li va enviar unes serps al bressol, però l’infantó les va escanyar com si res.

Quan es fa gran, es casa amb Megara i té tres fills, però Hera el fa embogir i Heràcles els mata. Horroritzat, es posa en mans d’Euristeu, al servei del qual s’ha de posar, tal i com havia predit l’oracle. És en aquell moment que Euristeu, havent consultat l’Oracle de Delfos, anuncia a Heràcles que només podrà expiar el seu crim i rebre el però si en 12 anys fa els 12 treballs per a Euristeu.

- El Lleó de Nemea

- La Hidra de Lerna

- La Cèrbola de Cerinia

- El Senglar d’Erimant

- Els estables del rei Augies

- Les Aus d’Estinfàila

- El Toro de Creta

- Les Eugues de Diomedes

- El cinturó d’Hipòlita

- Els Bous de Gerió

- Les Pomes del Jardí de les Hespèrides

- El Ca Cerber

Teseu i el Minotaure