CENTRE D'ESTUDIS 
DE LA RIBERA D'EBRE

 
El Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE) és una entitat  fundada l'any 1982, amb l'objectiu de promoure estudis sobre la realitat comarcal i també coordinar i impulsar iniciatives  culturals i de coneixement de la Ribera d'Ebre. 
En l'actualitat el CERE està format per 420 socis i d'entre les seves activitats destaquen les publicacions, el Premi d'Assaig "Artur Bladé", el guardó Sirga d'Or, la convocatòria de beques i l'organització de jornades d'estudi.
I TROBADA D’ENTITATS CULTURALS DEL PRIORAT I LA RIBERA D’EBRE

El dia 30 del proper mes d’octubre, a la Cartoixa d’Escaladei tindrà lloc la I Trobada d’Entitats Culturals del Priorat i la Ribera d’Ebre. En el marc d’aquesta activitat, es duran a terme quatre taules redones en les quals  hi participaran representants d’entitats prioratines i riberenques. Els objectius d’aquesta jornada són donar a conèixer les entitats culturals de totes dos comarques i establir lligams de col·laboració, sensibilitzar el públic en general i les institucions sobre la importància de la conservació i divulgació del patrimoni, i donar a conèixer diverses qüestions al voltant del funcionament d’aquestes associacions. Més endavant s’informarà sobre el programa d’activitats previstes i les condicions per formalitzar la inscripció.CANDIDATS A LA 7a EDICIÓ
DEL PREMI SIRGA D’OR

Aquest any es procedirà a l’elecció del guardonat a la 7a edició del Premi Sirga d’Or. Per a aquesta ocasió, però, hi haurà un seguit de canvis respecte a les últimes edicions. Si bé la concessió del premi seguirà essent bianual, sols es concedirà a una de les dos modalitats existents (persona o entitat), alternant-se aquestes en cada edició. La modalitat de la present edició serà la d’entitats i els candidats són l’Associació Jeroni Moragas, la Fira de Móra la Nova, l’Orfeó de Flix, la Societat Obrera de Móra d’Ebre i la Societat Obrera de Tivissa. Aquesta llista es confegí tenint en compte les propostes que van fer els assistents als sopar de l’XI Premi d’Assaig, realitzat a la Torre de l’Espanyol el passat mes de novembre, escollint-se finalment aquelles que van comptar amb més suport.
També canviarà el sistema d’elecció del candidat. Si en les tres últimes edicions hi participava un grup de votants escollits a l’atzar que corresponia a un 10% dels socis del CERE, en aquesta ocasió es facilitarà la participació a tots els associats de l’entitat.
El procés d’elecció està previst que tingui lloc entre els propers mesos de setembre i octubre.NOVA ACTIVITAT DE LA SECCIÓ DE MÚSICA: FOTOGRAFIES SONORES

"Fotografies Sonores" és una activitat de la Secció de Música del CERE. dins la proposta PAISATGES SONORS DE LA RIBERA D'EBRE. Aquesta activitat consisteix en la creació d'un espai sonor virtual per a l'escolta i la reflexió sobre la nostra comarca. Els sons, els sorolls, els silencis i les músiques que conformen la Ribera d'Ebre són testimonis de les relacions i de l'activitat que s'hi desenvolupa. COM PARTICIPAR-HI ?
Surt i escolta els nostres carrers, les nostres places, jardins, carreteres, fàbriques, la nostra gent, les nostres músiques, les nostres ràdios, etc. què ens diuen tots aquests sons? quina informació ens aporta sobre la nostra forma de viure i de relacionar-nos? ENREGISTRA UNA MOSTRA SONORA SIGNIFICATIVA, envia-la al correu de la Secció de música del CERE. i la penjarem a aquest espai sonor virtual.
Condicions de participació:
1-Envia per correu electrònic les teves dades personals (nom i cognoms, població) i un arxiu d'audio d'un minut com a màxim
2-Posa un títol original al teu arxiu
3-On ha estat enregistrat ?
4-La mostra sonora ha de formar part del paisatge sonor col·lectiu de la 
Ribera d'Ebre
5-Envia una reflexió personal sobre l'arxiu sonor. En quina activitat o 
situació trobem associat aquest so ?, quan el podem escoltar ?, anàlisi i 
reflexió sobre el contingut social del so, etc.
(més informació a la pàgina de la Secció de Música)


PUBLICAT UN LLIBRE SOBRE LA HISTÒRIA DE LA SOCIETAT OBRERA DE TIVISSA 

Diumenge, dia 18 de juliol, es presentà a la sala d’actes de la Societat Obrera de Tivissa el llibre La Societat Obrera de Tivissa. Els orígens de la Societat Cooperativa d’Obrers, Agricultors i Conductors de Cavalleries (1912-1918), escrit per l’historiador Tomàs Biosca Esteve. El treball en el qual està basat optà a l’XI Premi d’Assaig sobre la Ribera d’Ebre “Artur Bladé i Desumvila”, i malgrat no assolir el guardó, comptà amb una menció especial per part del jurat, el qual en recomanà la publicació. La presentació del llibre anà a càrrec dels historiadors Antoni Gavaldà i Pere Muñoz. També intervingué en l’acte el vicepresident del CERE, Joan-Ramon Vinaixa.EL CONSELL COMARCAL DE LA RIBERA D’EBRE AUGMENTA L’APORTACIÓ ECONÒMICA
ANUAL AL CERE

En la sessió plenària del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre realitzada el passat dia 18 de març, es va aprovar la modificació del conveni subscrit entre aquesta corporació i el CERE. Per un costat s’acordà l’actualització de l’aportació econòmica, i augmentar-la fins a 8.000 euros els anys parells, i els senars, durant els quals es convoca i esconcedeix el Premi d'Assaig "Artur Bladé i Desumvila", 10.000 euros . Per altra part, també s’ha afegit com a objectiu a cobrir pel conveni la convocatòria de beques i treballs de recerca amb la comarca de la Ribera d’Ebre. Si bé el CERE ja des de fa molt de temps va realitzant convocatòries anuals de beques, aquest aspecte no estava reflectit en el redactat del conveni.ES CONCEDEIXEN LES BEQUES PER AL CURS 2003-2004
Dins de la Reunió de la Junta Directiva del CERE que tingué lloc el passat dia 13 de febrer, es concediren les beques per al curs 2003-2004. Es presentaren un total de sis sol·licituds, les quals, un cop examinades i efectuats els oportuns comentaris, s’aprovà concedir-los la beca.
(més informació)
 
AVISOS I COMUNICATS

HORARI D'OFICINA I ATENCIÓ AL PÚBLIC

Dimarts, dimecres i dijous de
19 h. a 21 h.

Oferta de publicacions

Reportatge fotogràfic
Sirga d'Or 2000
 
 

Última hora
Àlbum de fotos

 
La Sirga
Juliol 1998
 Agost 1998
 Octubre 1998
 Novembre 1998
 Febrer 1999
  Abril 1999
 Agost 1999
 Setembre 1999
 Novembre 1999
 Desembre 1999
Agost 2000
Octubre 2000
Desembre 2000
Març 2001
 Abril 2001
Agost 2001
Octubre 2001
Desembre 2001
  Març 2002
 

 
Darreres publicacions

El Patronat Treig Montagut de Móra d'Ebre 
Xavier Garcia Puerto

Pelegrí de la Ribera d'Ebre
Xavier Garcia
ilercav˛nia 1
L'assentament del bronze final i primera edat del ferro del Barranc de Gàfols (Ginestar)

Miscel·lània  núm. 14

Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre
Casal Sant Jordi
c/ Sant Jordi, 3 - 3 er.
Apartat de correus núm. 8
Tel. 977 410 521
43750 FLIX (Ribera d'Ebre)
www.riberadebre.org
e-mail cere@riberadebre.org


  •  Ser soci del CERE és una manera de contribuir a estendre i aprofundir el coneixement de la comarca i de refermar-ne la vitalitat.
  • Els socis tenen dret a rebre informació sobre les activitats que es realitzen i a participar activament en la vida organitzativa del Centre.
  • El soci del CERE no paga cap quota. Només es compromet a adquirir les publicacions de l'entitat que sempre gaudeixen d'un descompte del 40% sobre el PVP.