logo-parc-cultural-foia Castell d'Ulldecona: arqueologia

Arqueologia, Crist romànic
Imatges del crist romànic del castell d'Ulldecona, abans i després de la restauració.crist romanic detall cap 
crist romanic CAP-RESTAURAT
crist romanic detall perizoni
crist romanic PERIZONI RESTAURAT
crist romanic sencer abans
crist romanic restaurat


Durant la intervenció arqueològica de 1999 que va portar a terme el mòdul d´auxiliar d´arqueologia de l’Escola Taller -La Foia-, va aparèixer una peça que destaca per la seva singularitat:la figura d’un crist metàl·lic. La troballa es va realitzar a la part superior del cantó sud-est del bastió.

És la figura de Crist triomfant sobre la creu, tot i que aquesta no s’ha conservat. Sembla que està realitzada amb una aleació de coure i bronze. Les seves mides, tenint en conte que li falta un braç, que es va trencar, són de 22x11cm. Està buidada pel revers, la qual cosa indica que està feta a partir d’un motllo que, per la suavitat de la cara interna, sembla que deuria ser de fang.

Presenta restes d´estar xapat amb or, excepte el perizoni (faldó que el vesteix), que sembla que està decorat amb esmalts de tipus champlevés, possiblement de color blau lapistàtzuli.

Cal destacar la labor d´aquesta figura de Crist. Cadascuna de les tècniques emprades, tant les gravades amb cisell com aquelles altres on l´esmalt hi és aplicat, estan treballades amb gran precisió. Cal observar la delicadesa i la uniformitat de traç que mostren les descripcions dels cabells, de la barba i del bigoti.

Iconogràficament, totes les imatges d´aquest tipus representen la imatge de Crist més freqüent en el món romànic: el Crist viu que triomfa sobre la mort, una imatge repetida en gran quantitat d´ocasions, tant en orfebreria, com en fusta, com en marbre. Aquesta representació, configurada cap a 1195-1210, fóu difosa internacionalment per les manufactures de Llemotges, del primer quart del segle XIII.

Aquesta troballa permet la possibilitat de situar l´existència d´una capella en el lloc on va ésser localitzada. Hi ha constància de que, al Castell d´Ulldecona, anterior a l´Església de Sta. Maria dels Àngels, existia una altra capella. Aquesta encara no ha estat localitzada. El lloc de la troballa no té explicació, i ens dóna la possibilitat de pensar que el bastió estigués construït sobre l´antiga capella.

Aquest tipus de peces, muntades sobre creus, eren utilitzades en processons o bé eren damunt els altars. La seva existència sembla venir de molt antic, com ho demostren documents des de l´època de la reconquesta, gràcies als quals també s´ha considerat com una de les donacions preferides pels fundadors o els restauradors dels temples.

Per a una millor informació veure aquests dos documets pdf, un de l'article d'investigacíó presentat a Ampost i l'altre de la intervenció de restauració portada a terme pel centre de restauració de Béns Mobles de Catalunya a Sant Cugat:

FIBLA, H.; ALUCHA, O.; ESTEVE, S.; ESTRELLA, L.; FORCADELL, T.; ALEOTE, E.; MOLLÀ, F.; QUEROL, I.; VIDAL, J.; VERICAT A. (2002) El Crist romànic del castell d’Ulldecona. I Jornades d’Història d’Amposta, 2000. Amposta.

Annex fotos de l'article d'Amposta.

FORCADELL, Toni; FIBLA, Helena. (2004)"Resultats del procés de neteja i conservació del Crist del Castell d’Ulldecona". Publicació ajuntament Ulldecona.Qui som? | Mapa del lloc mapa del lloc | Altres | correu | Web creat el 01/01/2006 | Membre de wiccac | Última modificació:

©2006 Toni Forcadell Vericat: Creative Commons License Aquesta obra està sota una llicència Creative Commons. Visió: Mozilla Firefox 1024x768

Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS! spam softcatalà tinet 36