BARRI JUEU O CALL DE CONESA ©LoLa Galicia

Conesa Carreró 

Conesa Carreró

banner cyberlo

 

contacte:lolagalicia@fotoswebs.com

 

 

Presentació

El Call dels  Jueus es van establir a Conesa el 1 de desembre de l'any 1390. Privilegi otorgat a Santes Creus  pel Comte-Rei Joan I.

El Call Jueu de Conesa està situat a la Ravalla, un petit carrer sense sortida, que al eixamplar-e el nucli primitiu, el Call  va quedar dins de la muralla nova (al s.XIV).

Els components d'aquell petit call de Conesa, en quan els Reis Catòlics  decretaren l'expulsió dels jueus, el 31 de març de l'any 1492,van tenir un plaç de quatre mesos per convertir- se al catolicisme i la majoria optaren per converti-se i quedar-se al poble.Alguns d'ells abandonaren el Call , establint-se, principalment al carrer de Dalt i pujada del Castell i potser els que tenien més possibilitats com bons oficis,ect. es van instal.lar a la Plaça del poble.

Descendent d'una familia de  conversos, va néixer a Conesa pels anys 1520/25  Fra Jeroni Contijoch i, el any 1560 fou nomenat Abat del Monestir de Santes Creus. Va arrivar  a Comisari General de l'Ordre del Císter,  prelat català al darrer període  del Concili de Trento i  morí el 1593.

A la Ravalla de Conesa, fins al primer terç del s.XX, els seus habitants han vist els renoms de les cases que eren els  seguents: entrant per la dreta cal "Simon", cal "Simonet",cal "Taverner", cal "Perellono",i la ferrateria de  cal "Noi". A la banda esquerra, (forn de pa) cal"Moco", cal "Tet", cal "Pastoro", cal "Tal.lara", cal "Noi",i cal "Camat". I tancant el carrer hi ha cal "Rovel" (apicultor cerer).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


LoLaG edició producció audiovisual. Foto- Video (SEO) .Posicionament web en buscadors

 
 
 

Fotografies©LoLa Galicia Prohibit utilitzar-las sense autorització expressa. .RD Legislatiu 1/1996 Ley de Propietat Intelectual.