BIOGRAFIA D'eN JOHN RONALD REUEL TOLKIEN
De pares anglesos, John Ronald Reuel Tolkien va néixer el 3 de Gener a Bloemfontein, Sudàfrica. Més tard naixeria el seu germà Hilary, això datava en 1894. Mabel Tolkien, mare de JRR, es va emportar els seus fills cap a Birmingham, Anglaterra, mentres que el pare de JRR, Arthur Tolkien, es quedava  a Sudàfrica.

Ronald (JRR Tolkien) va començar els seus estudis al King Edward Grammar School l'any 1900. Malauradament esdevindria orfe quatre anys desprès ja que sa mare, que comptava amb només 34 anys, va morir de diabetis. Ronald i son germà van haver d'anar a viure a casa d'una tieta a Birmingham. L'any 1908 Ronald comença el seu primer curs a Oxford i cinc anys desprès, l'any 1913, passa l'examen d'Honours Moderations.

Ja era 1914 i Ronald es va prometre amb la seva núvia de la infància, Edith Bratt, i va tornar a Oxford per acabar la seva llicenciatura. Aquell mateix any va començar la Primera Guerra Mundial. Va obtenir la seva llicenciatura amb honors de primera classe en llengua i literatura angleses un any després i fou destinat als Fusellers de Lancashire. Datava 1916  quan es casà amb Edith Bratt, però hagué de marxar cap la guerra a França. Present en acció al Somme com segon tinent, les ferides causades per una granada el fan tornar a Anglaterra. Durant la seva convalescència començà a escriure EL SILMARILLION i poc després va néixer el seu primer fill, John. Això succeïa en 1917. Aconsegueix l'ascens a tinent i és destinat a Staffordshire. Al finalitzar la guerra se'n torna amb la seva família a Oxford i s'incorpora a l'equip que prepara el New English Dictionary. Durant aquest temps treballa com tutor independent a Oxford.

Fou nomenat lector de llengua anglesa a l'Universitat de Leeds i neix el seu segon fill, Michael, al 1920. Quatre anys després passà a ser professor de llengua anglesa a Leeds i va néixer el seu tercer fill, Christopher. Era 1925 quan Tolkien i E.V. Gordon publicaren SIR GAWAIN I EL CAVALLER VERD. Tolkien fou escollit professor d'anglosaxó a Oxford. L'any vinent començà la seva amistat amb C.S. Lewis i tres anys desprès, ja al darrer any dels anys vint, va néixer Priscila, la seva filla petita.

L'any 1936 acaba EL HOBBIT i dona la conferència: BEOWULF: ELS MONSTRES I ELS CRÍTICS. L'any vinent es publicà EL HOBBIT i Tolkien començà a escriure una continuació que acabà essent EL SENYOR DELS ANELLS. Al 1939 Tolkien fa una conferència sobre "CONTES DE FADES" i durant la Segona Guerra Mundial treballà sense descans en EL SENYOR DELS ANELLS. A l'acabar la Segona Gran Guerra (1945) Tolkien fou escollit Merton Professor de llengua i literatura angleses a Oxford.

Al 1947 envià una prova de EL SENYOR DELS ANELLS als editors, i un any desprès el completà. Al 1949 es publicà EGIDIO, EL GRANGER DE HAM i fou l'any 1954 quan els volums I i II de la seva obra mestra EL SENYOR DELS ANELLS foren publicats. Un any després fou publicat el volum III.

Fou al 1959 quan Tolkien es jubilà com a professor. Tres anys després es publicà THE ADVENTURES OF TOM BOMBADIL i dos anys desprès de la publicació d'aquest es publicà TREE AND LEAF (arbre i fulla). Ja era l'any 1965 quan les edicions de butxaca americanes de EL SENYOR DELS ANELLS foren publicades iniciant així el culte a la novel·la als recimptes universitaris. Dos anys després es publicà L'HERETER DE WOOTTON MAJOR i THE ROAD GOES EVER ON.

L'any 1968 els Tolkien es mudaren a Poole, prop de Bournemouth. Tres anys després moriria Edith Tolkien a l'edat de 82 anys. L'any vinent Tolkien tornaria a Oxford i rebria la Creu de l'Imperi Britànic de mans de la reina. El 2 de Setembre de l'any 1973 va morir John Ronald Reuel Tolkien, als 81 anys d'edat.

OBRES LITERÀRIES D'eN JRR TOLKIEN

.

Ets el visitant número  des del 13-9-1998