mail

l'ajuntament al facebook 
Fes clic per a veure el punt al mapa    web
històrica
dels
actes dels 750 anys


   


francés
angles


 alemany
 plànol cartell  fira  info   premsa

NIT DE VINS pdf
programa col·labora programa en pdf
 bloc


 

750 aniversari


La carta de poblament o carta pobla era un privilegi (forma jurídica que consistia en atorgar un tractament d'excepció beneficiós a una persona o a una població respecte de les lleis comunes a la resta) a fi d'obtenir la repoblació de certes zones despoblades o poc habitades però d'interès econòmic o estratègic.

A la carta de poblament s'hi establien les obligacions que contreien els nous pobladors envers el senyor, en especial pel que fa a censos, mals usos o monopolis. Molt sovint s'establien algunes exempcions o alguns privilegis jurídics, de cara a facilitar el poblament de l'indret.

Arran de la conquesta i la repoblació de la Catalunya Nova es concediren moltes cartes de poblament, destinades a l'organització del terrirori.

La Cartoixa d’Scala Dei concedí aquest document a trenta pobladors de la granja de Torroja, atorgant-los el dret a establir-se en aquest indret.
A la carta també s’hi especificaven les obligacions i privilegis dels pobladors: impostos que devien pagar, on havien de pasturar els ramats, o què s’hauria de plantar a les terres….
També pretenia assegurar les fronteres i la religió
Aquest document  reflecteix el naixement del municipi.
Era el juliol de 1261.

Per aquest motiu durant els mesos de juliol i agost del 2011 s'han celebrat diferents activitats commemoratives d'aquest 750è aniversari.

 

 
mmxiii