25 de febrer de 2018

Excursions en família, Castell de la Muga

Tornem a sortir amb els petits de casa, aquest cop anem a Bellvei a veure l’antiga masia de la Muga, abandonada fa només 60 anys i que el temps ha desfet amb molta rapidesa.

Iniciem la marxa a l’entrada del camí que porta a la Baronia del Mar, passem entre restes d’un abocador incontrolat de restes de la construcció, on fem menció a la canalla de la importància del reciclatge i la deixalleria comarcal. Als 5 minuts trobem una bassa a la roca plena d’aigua de les pluges dels dies anteriors, veiem els cordons d’ous de gripaus, els nens estan fascinats per la troballa, mai ho havien vist. Pocs metres més i trobem una cabana de pedra seca en força bon estat. En pocs metres ens endinsem al bosc de pi, caminant entre les roderes dels carros antics marcades a la roca a força de passar durant anys. Enmig del bosc ens trobem una enorme alzina, aprofitem per beure aigua i fer unes fotos abraçats al gran tronc. Tot el sender del bosc és ple de terra remoguda pels senglars a la recerca de menjar. Sortim a una pista que puja fins el dipòsit d’aigua de la Baronia del Mar, pugem uns metres i tornem a entrar al bosc seguint un nou sender en direcció a la masia, i ja la podem veure entre les branques. Ens aturem a la vora d’un prat per fer fotos de la masia, que només conserva 2 torres rodones i 1 quadrada.

Arribem a la masia i entrem a veure les restes que queden. Les torres rodones conserven la teulada amb merlets i una torratxa (torre petita que feia de mirador) en forma de punxa, i a la quadrada es poden observar perfectament els merlets. Aprofitem per menjar una mica i iniciem el camí de retorn. Travessem la carretera i baixem per un senderó per on pugen uns ciclistes de muntanya. Quan sortim del bosc arribem a la pista d’accés d’una pedrera en actiu, però avui no hi passen camions, és diumenge. Tornem a travessar la carretera i tornem al camí per on hem començat i en pocs minuts arribem al final del recorregut.

Han estat 5,5 km en 2h i mitja, amb petits i grans descobriments per tots, els grans i els petits que com sempre no han parat de xerrar, córrer, explorar, preguntar i fer suposicions de les coses que hem vist pel camí i del mateix mas.

Les excursions en família estan pensades per que els més petits de casa s’ho passin molt bé. Són molt fàcils tècnicament i sempre hi ha un lloc interessant com a objectiu de la caminada. Alguna vegada també ho hem combinat amb el Geocatxing.

Toni Tello