Activitats Efectuades

Dia 19 d'octubre 2014

Ascensió al Matagalls 1.696 m

 
 
Itinerari: Coll Bordoriol, Font dels Llops, Font Rupitosa, Coll d'Ordials, Font dels Cims, Matagalls, Coll Pregon, Font dels Mosquits, Coll Sabènia, Coll Bordoriol.
Distància: 13 km.
Desnivell: Uns 700 m.
Horari: 5 h.
Dificultat: Baixa.
 

Per aquesta ocasió l’excursió prevista és l’ascensió al cim del  Matagalls, mític cim del massís del Montseny, pel coll de Bordoriol una ruta poc transitada. Ben d’hora quan encara no ha sortit el sol ens trobem una bona colla de gent davant la casa de cultura. No sé si serà pel cim o per la comoditat de desplaçar-nos amb autobús i amb previsió d’un bon àpat al final, sigui pel motiu que sigui  l’èxit de convocatòria és ben visible.
Iniciem l’excursió pel coll de Bordoriol, l’autobús ens deixa en una esplanada  on hi ha una caseta d’informació del Parc Natural i un bon espai per deixar els vehicles, el pàrquing de St. Marçal. Comencem a caminar per una ampla pista i al cap de poc trobem una bifurcació, anem pel camí barrat per un cadenat, l’altre es per on baixarem.
Anem guanyant alçada per un camí ple d’alzines. Fa una bona temperatura  i anem entrant en calor a mesura que pugem. Canviem les alzines per una fageda preciosa, encara no està tenyida pels colors típics de tardor, llàstima, però igualment el paisatge és idíl·lic, semblem al bell mig d’un escenari de pel·lícula. En aquest tram hi ha qui amb la vista molt avesada troba el primer bolet.

 

 

En aquesta ruta anirem trobant moltes fonts i la primera és la Font dels Llops, rep aquest nom perquè ben aprop d’aquí varen ser morts els últims llops del Montseny, una femella amb els seus llobatons. Seguim camí i trobem la Font Rupitosa una altra font amb un bon raig i l’aigua fresca i bona. L’origen del seu nom és dubtós, hi ha qui diu perquè està orientada direcció Rupit i d’altres que ve de “rupes” (roca) perquè surt d’una gran roca. Es va arreglar l’any 2000 i si va  posar una dedicatòria als educadors ambientals, tot recordant la frase d’un cap de la tribu india dels duwamish que dirigí al president dels EUA l’any 1855: “La terra no pertany a les persones, ans al contrari, les persones pertanyen a la terra”. Al voltant d’aquesta frase tan inspiradora ens asseiem a fer un mos i recuperar forces.

 

 

Ara haurem d’enfrontar la pujada més forta de la ruta, el coll d’Ordials, però l’arribada a dalt amb les vistes a nord i a sud no té preu. A partir d’aquí el camí és destapat  i va pujant suaument, ja podem veure la creu del cim.  Abans de fer cim trobem la Font dels cims, una font construïda amb les pedres del torrent, dedicada a Josep Mª Folch i Torres amb l’escultura d’un Patufet, imatge que sovint utilitzava en els seus escrits. El broc representa la forca d’un dimoni clavada però tot i així en fem un glop i té un gust celestial!
Ara sí arribem al cim, cim concorregudíssim, quina gentada!, hem de fer cua per poder-nos fer la foto de grup a la creu del cim!

 

 

Ara només queda baixar, Coll Pregon fins la Font dels mosquits, pel coll de Sabènia i retornem de nou al coll de Bordoriol per arribar a l’inici de la ruta.
Aquí ja ens espera l’autobús que ens portarà al restaurant per fer un bon àpat tots plegats. I ben tips i satisfets tornem cap a Llorenç.

Eugènia

 
 
Veure l'itinerari al
 

 

 
 

Clica sobre l'imatge de sota per veure més fotos

Matagalls
 

Fotos: Xavi Benito

 
 
 
 
 

ASSOCIACIÓ EXCURSIONISTA MONTMELL

Mestre González, 6    43712 Llorenç del Penedès       aemontmell@tinet.cat