ESTELS DEL SUD

Del 5 al 9 de març 2011

 

Els Ports són un massís calcari de relleu escarpat que ha estat humanitzat des de la prehistòria. Són el terreny fronterer entre Tarragona (Montsià, Baix Ebre i Terra Alta), Terol (Matarranya) i Castelló (Baix Maestrat). Ha estat una font de recursos naturals per l’home des de sempre, tot i així ha mantingut uns trets naturals significatius que el situen dins de les reserves de biodiversitat més importants del nostre país.

La ruta unifica i dóna caràcter de travessa circular a diferents itineraris que actualment són utilitzats pels excursionistes d’una manera aïllada i lineal. Així l’excursionista pot recórrer els Ports i conèixer aquest indret en el seu conjunt amb tota la seva varietat paisatgística, natural i cultural, que és molt variada.

La travessa consta de cinc etapes, i es pot començar i finalitzar en qualsevol dels cinc llocs que funcionen com a inici-final d’etapa. També es pot fer en ambdós sentits de la marxa, indistintament.

 

LES ETAPES QUE VAM FER NOSALTRES :

 

1. PAÜLS (Ca les Barberes) - REFUGI CARO

Recorregut: 21,2 Km

Desnivell positiu: 1.300 m

Desnivell negatiu: m 400

Temps aprox.: 8-10 h

Sortim de Paüls passem per l'àrea recreativa de Sant Roc. Podrem veure en la distancia les Roques de Benet, passarem el Coll del Camp i travessarem els Putxols. Prop de l'Espina (1.181 m) passarem pels colls de l'Enrajolada i d'Alfara, les Rases de Marraco,  el Coll dels Eriçons, el Refugi de les Clotes (no guardat), i els colls de Carabasses i d'en Caubet. Arribem a les Foies,prats s’ha de parar atenció ja que hi pasturen bous. Després d’una mica de GR i de pista arribarem al refugi del Caro.

Nosaltres vam trobar una forta nevada poc habitual, que en alguns llocs arribava als 30-40 cm. La incomoditat de caminar amb tanta neu, les branques caigudes pel pes de la neu en mig del camí i la dificultat per trobar marques amb tanta neu ens va endarrerir molt. Vam trigar 12 hores i vam arribar xops i de nit.

 

2. REFUGI CARO - REFUGI FONT FERRERA

Recorregut: 18,5 Km

Desnivell positiu: 700 m

Desnivell negatiu: 700 m

Temps aprox.: 6-8 h

Aquí nosaltres, cansats de la primera etapa, per evitar la neu, vam triar anar per la pista forestal que va del Caro fins a Fredes, desviant-nos al trencall del Refugi de la Font Ferrera, per on les roderes dels cotxes ens permetien caminar còmodament i evitar els problemes del dia anterior.

 

3. REFUGI FONT FERRERA - BESEIT

Recorregut: 18,3 Km

Desnivell positiu: 100 m

Desnivell negatiu: 800 m

Temps aprox.: 6-8 h

Baixem pel barranc de la Coscollosa i passarem per les Gúbies del Parrissal, un congost espectacular amb unes curioses formacions rocoses format pel riu Matarranya a la seva capçalera. Anirem seguin el riu fins a un punt on, si el cabal ho permet, es pot seguir pel riu i travessar l'estret. Nosaltres vam trobar molta aigua i vam anar pel pas del Romeret, on hi ha uns graons i cadenes per facilitar els passatges més exposats. Tornem a baixar al riu i seguint-lo arribem a la pista que comunica el Parrissal amb Beseit.

 

4. BESEIT - ARNES (Lo corral d'Arnes)

Recorregut: 21,1 Km

Desnivell positiu: 900 m

Desnivell negatiu: 900 m

Temps aprox. : 7-9 h

Sortim de Beseit per la vall del riu Ulldemó fins a la Pesquera i pugem al cim del Penyagalera (1.029 m). Passem pel coll de Pelele, baixem fins al riu Algars, i saltem a la vall del riuet de les Valls pel coll de Xertó. Pugem al mas de la Creu i el coll de la Creu i desemboquem a la pista que porta als Estrets d’Arnes, que prenem en direcció cap al poble. Fem nit a la casa de turisme rural Lo Corral d’Arnes.

 

5. ARNES (Lo corral d'Arnes) - PAÜLS (Ca les Barberes)

Recorregut: 20,3 Km

Desnivell positiu: 800 m

Desnivell negatiu: 1.000 m

Temps aprox. : 7-9 h

Passem pels següents llocs: Estrets d’Arnes, Coll de Blanco, Coll de la Terra, Barranc d'en Piquer, i Pas de la Barca. La ruta passa pels Estrets de Boter, però abans de la baixada al barranc dels Estrets un cartell ens avisa d’una ruta alternativa en cas que hagi plogut i hagi augmentat molt el cabal, i que discorre més amunt. Arribem a les ruïnes dels masos de Fandos i Capellà, i del Mas de les Crevetes de Lloà, i passem pel Coll de la Gilaberta, a tocar de la Punta de l’Aigua (1.093 m). Per una baixada molt forta arribem a la Font del Morellà i, des d’allà, per pista fins al poble de Paüls, on tanquem el cercle a la casa de turisme rural Ca les Barberes.

 

 

Cristina Criado i Lluís Salada