Activitats Efectuades

Dia 23 de maig 2010

Travessa pels pobles abandonats de Sobrepuerto

 


El diumenge 23 sortim de Broto amb els nostres cotxes fins a la boca est del túnel de Cotefablo, on deixem els vehicles. Pugem a l’autocar i ens porten fins a Oliván, a la vall de Biescas, punt d’inici de la travessa. Després d’acomiadar-nos del xofer (que no les tenia totes a l’hora de donar mitja volta a la carretera per tornar-se’n) enfilem el camí que ens portarà cap al Sobrepuerto. Comencem per pista però aviat, gràcies als nostres guies, la deixem una estona per retrobar els antics camins.

 

 

Passem de llarg la desviació al primer poble, Susín, perquè el sender ens hauria fet tornar enrere i el temps (cronològic i meteorològic) apreta. (Uns metres abans del trencall “oficial” havíem vist una desviació que possiblement ens hagués portat al poble, però sembla que als encarregats de marcar el camí no els agradava la idea de marcar una variant del sender.) Baixem fins al barranc d’Oliván (que baixa ple), el creuem i pugem al següent  poble, Bergusa.  Seguint el PR HU-3 resseguim els antics camins de ferradura que comunicaven els pobles, emmarcats entre parets de pedra seca tallada i encaixada a la perfecció (això sembla el Machu-Pichu, tu!). Roures centenaris munten guàrdia al costat del sender fins que arribem a un bonic salt d’aigua on s’imposa una parada tècnica per esmorzar.

 

 
Arribem a Ainielle, on l’escriptor Julio Llamazares va ambientar la seva obra “La lluvia amarilla”, un monòleg del darrer habitant del poble, a cavall entre la “pluja groga” de les fulles de tardor i la blancor del fred de l’hivern que simbolitza la mort de tota una manera de viure, la d’aquests pobles de la muntanya aragonesa. Desistim d’anar a veure el molí, perquè el temps continua apretant, fem la foto de grup a la porta de l’església i cap a Otal falta gent! Canviem de vessant i passem per fagedes de conte esquitxades amb algun avet fins arribar a aquest darrer poble de la nostra travessa, on dinem sota l’amenaça de pluja. Sort que l’església està oberta i en companyia d’una simpàtica parella francesa deixem passar el xàfec.

 

 

Discutim la jugada sobre la millor ruta de tornada (GR 15 o GR 15?) i finalment comencem a pujar. Enfilem prats amunt, entre vaques momificades i una boira que ens empaita i que s’empassa Otal. Una última pujada a un coll ens regala amb una fantàstica vista del massís de Tendeñera abans de tornar buscar els cotxes a Cotefablo.

Lluís Salada

 
Veure track al Wikiloc
 

Clica sobre l'imatge de sota per veure més fotos

 
Sobrepuerto
 
 
 
 
 

ASSOCIACIÓ EXCURSIONISTA MONTMELL

Mestre González, 6    43712 Llorenç del Penedès       aemontmell@tinet.cat