Activitats Efectuades

Dia 25 de gener 2009

Matinal a les Ermites de Pontons

 
 

Després d’una terrible ventada que va deixar sense llum a molta gent, el temps ens va regalar un diumenge esplèndid. La quantitat d’arbres  tombats, descalçats i trencats del dia anterior ens feien recordar la sort d’aquell dia tan agradable.

Després d’arribar a Pontons, ben abrigats vam començar a pujar cap a Sant Joan de la Muntanya, des de la nostra vesant podíem veure de lluny, a l’altra banda de la vall de la riera de Pontons, l’ermita de Sant Salvador.
Vam continuar per una pujada molt suau, tan suau que fins i tot algú que portava alguna pedra a la motxilla ni ho va notar. (Els petits saben de que parlo).

 

 
A Sant Joan de la Muntanya vam esmorzar. La capella de Sant Joan, segle XI, en l'època de Ramon Berenguer era la parròquia de Pontons. Suspesa en l'espadat format per les roques de Sant Joan, encaixada en un esperó que sembla tallat en el rocam, quasi tota la paret exterior de l'absis segueix la vertical de la cinglera que formen les roques. Solament una llenca de la paret nord es pot vorejar per terra ferma. La resta de la seva perifèria no és circulable, fins al punt que l'absis és de forma irregular perquè segueix el tallant de les roques. Si exceptuem la part adossada al promontori del Castell, podem dir que és inexpugnable.
 
 
Des de Sant Joan de la Muntanya vam baixar, vam travessar la vall i la carretera. Després de la casa de colònies de Penyafort van continuar per un tros de pista, per arribar al peu del vessant on ens vam enfilar muntanya amunt fins arribar a Sant Salvador de la Balma.
 L'ermita de Sant Salvador es troba entaforada en la cinglera de les roques de Sant Salvador. La data més reculada que tenim d'aquesta esglesiola penjada a mig cingle és de l'any 1319. Hom la classifica com a romànica, si bé els arcs apuntats de l'interior no semblen pas delatar-ho.
 
 

Des de l’ermita vam pujar a la part superior del cingle, passant pel costat del roc de la senyera. Després vam descendir a poc a poc fins al torrent d'en Gralla.
Vam passar per la masia de Soval de Dalt, després per la font per acabar a l’església de Sta. Magdalena.
L'església parroquial de Santa Magdalena del segle XII, era dedicada a Santa Maria i era sufragània de Sant Joan de la Muntanya. Durant el segle XIV el  nucli fortificat de Pontons adquirí una notable preponderància sobre els altres nuclis de poblament del terme, per la qual cosa dins aquell mateix segle la parròquia fou traslladada a Santa Magdalena.

Cristina

 
 
 
Ermites de Pontons
 
Clica sobre la imatge de l'esquerra per veure més fotos
 
 
 

ASSOCIACIÓ EXCURSIONISTA MONTMELL

Mestre González, 6    43712 Llorenç del Penedès       aemontmell@tinet.cat