Activitats Efectuades

Dia 22 de març 2009

Itinerari per la Serra de Cardó (Ribera d'Ebre)

 

Ens llevem ben d’hora per sortir cap a la Serra de Cardó,espai natural situat a cavall de les comarques de la Ribera d’Ebre  i el Baix Ebre. Arribats a Rasquera agafem una estreta carretera que ens porta al Santuari de Cardó  on deixem els cotxes.
Són les nou del matí i el dia promet, fa un bon sol i la temperatura és molt agradable,ens trobem a 500 mts. d’alçada. 

 

 
Guiats pel Pere Anton enfilem muntanya amunt pel camí dels Frares,trobem l’ermita de la Santíssima Trinitat (en runes)  i continuem pujant per la cara nord fins arribar al Portell de Cosp (637 mts.) acompanyats per uns majestuosos pins (pinasses),en passar el Portell ens ve una baixada amb algun pas d’aquells que si no vas amb cura pares de cul a terra,hem arribat a la Teixeda de Cosp que compte amb més de 200 exemplars de Teix (espècie protegida) ,en aquest punt ja hem deixat el camí dels Frares que va cap a Rasquera i seguim un sender que ens porta a l’únic refugi lliure de tota la serra , tot seguit arribem a la Font del Teix,anomenada així per tenir al damunt un Teix catalogat com a mil.lenari ( i també uns tubs que li prenen tota l’aigua per embotellar-la com quasi totes les fonts de la zona).
 
 
Es el lloc ideal per seure una estona i fer un bon esmorzar.
Tot seguit reprenem la ruta, seguint el sender passem al vessant est de la serra,la zona té unes vistes fantàstiques sobre les Serres de Tivissa i Llaberia,arribem a la cova Llòbrega,continuem el cami direcció Sud sense perdre alçada  per una zona cremada fa uns quants anys i plena d’argilagues,al cap d’una estona ens enfilem  per un fort pendent que ens porta al Portell del Bou,estem a 830 mt. d’alçada on més d’un pregunta.. Ja som dalt?  Nooooo!!!
 
 
Continuant pel sender,entrem en una zona dominada per l’Alsinar,arribem a una cruïlla  on hem de decidir,tirem avall cap al Santuari o pujem cap els punts més alts de la serra,com que tots hem esmorzat molt bé i anem sobrats  de forces  decidim pujar fins els 943 i 942 mts. respectivament de Xàquera(La Creu de Santos),en arribar a dalt gaudim d’un espectacle impresionant,la situació de la serra ,tot i que hi ha una mica de calitxa, ens ofereix unes vistes magnífiques sobre el Massís dels Ports,les Serres de Pandols i Cavalls ,el riu Ebre,el Delta  i pobles com Miravet,Benissanet Mora d’Ebre etc.
En aquest punt ens fem la foto de grup i tot seguit iniciem la baixada cap el Santuari pel Barranc de la Columna,el paratge té un encant especial,és un lloc amb molta verdor, fosc, estret , humit i molt frondós i per arrodonir la seva bellessa al final del barranc i damunt d’una columna de roca hi ha construïda l’Ermita de Sant Simeó(o de la columna),petita i estreta per aprofitar l’espai reduït del que es disposava però amb tres pisos (quina canya!),una autèntica meravella.
 
 

Arribem al final de la ruta molt satisfets ,ha estat una sortida magnífica i ara toca dinar, que ens l’hem guanyat  ,   i quina sorpresa!!! la proposta és anar a dinar a Miravet al costat de l’Ebre travessant el riu pel pas de barca, l’aprovació és total i ens ni anem , el riu baixa ple i al barquer se’l veu molt content, ha fet la primera pela tot i que no era horari de pas .Algunes noietes aprofiten per passejar-se amb la barca unes quantes vegades.
En arribar a Miravet ,ens dirigim al lloc indicat per dinar i la elecció no podia haber estat millor ,dinar asseguts en una platgeta amb herba davant del riu Ebre et fa gaudir d’una tranquilitat que no es paga amb tots els diners del món.

Laia , Gemma i Jordi

 
 
Clica sobre la imatge de sota per veure més fotos
Itinerari per la Serra de Cardó
 
Si tens instal·lat Google Earth pots veure la ruta clicant aquí
 
 
 

ASSOCIACIÓ EXCURSIONISTA MONTMELL

Mestre González, 6    43712 Llorenç del Penedès       aemontmell@tinet.cat