Hom ha vist orígens ancestrals per a aquest ball. D'una banda alguns estudiosos han apuntat les festes la flora del món greco-romà amb les quals se celebrava l'arrivada de la primavera; de l'altra, les cerimònies de la verema que enllaçarien amb els mateixos cèrcols emprats inicialment pel ball -idèntics als de les bótes de vi- o amb una de les figures coreogràfiques anomenada la "bota".
Això no obstant, la primera referència històrica al ball tarragoní l'hem trobada el 1577. Dins el Seguici gremial els Cercolets van a càrrec dels sabaters i esdevenen la primera notícia concreta del país.
El 1765 trobem el nombre de balladors del grup: vuit. La xifra es mantindrà si mes no fins a 1804. El ball supera la crisi de les primeres dècades del segle XIX i esdevé habitual en aquell segle. Desconeixem, peró, si a la nostra ciutat realitzava parlaments. La darrera referència concreta en la pasada centúria és de 1891, tot i que el nefast qualificatiu "danzas del país" esdevé un mur per a la investigació.
Molts anys després, el 1954, tornen a figurar excepcionalment dins el Seguici, però no és fins l'any 1985 en que s'incorpora novament i des d'aleshores ha participat continuadament a Santa Tecla. És integrat per deu balladors que pertanyen a L'Esbart Santa Tecla, que es va encarregar de la seva recuperació i actualment del seu manteniment.
Els deus balladors es distribueixen les funcions de cèrcol, capità i capità petit, que realitzen els set moviments o figures: l'entrada o creuament de les dues fileres de balladors, les salutacions, la cadena, els ponts, el cargol, la bóta -construció d'una mena de campana amb els cèrcols- i la sortida.
El ball de Cercolets ha estat el motiu del cartell de les Festes de Santa Tecla de 1991 i de la Postal de Festa Major nº2 l'any 1992.
Tornar a la pàgina Principal
de l'Esbart
Angel Blasco / Novembre 1997