EL BALL DE BASTONS

Els bastoners tarragonins estaven molt vinculats a la part alta de la ciutat, fet que encara es dona.

L'any 1975 degut a diversos esdeveniments, el ball de bastons es dissolgué, tornant a sortir al 1987. Durant aquest temps el buit deixat es cobert pel cos de bastoners de l'Esbart Santa Tecla.

La indumentària dels bastoners està formada, per camisa i pantaló blancs, faldilla de color grana amb cascavells, faixa i mocador creuat al pit, picarols a les cames, cintes a les cames i als braços i espardenyes als peus. El Ball de Bastons de Tarragona manté la tradició de la corbata (els bastoners de l'Esbart Santa Tecla no la duen).

El Ball de Bastons realitza els seus balls al so del flabiol i a partir de dues formes bàsiques, que són la simusara i la llarga. Aquestes dues donen lloc a d'altres figures més complicades: la marxa, els nanos, el sotacama, el darreraesquena o timbal, els rodats ,el pericó, el pericó rodat, els ponts, la titanya, santa Tecla, sant Magí, i finalment la mort del dimoni. Aquesta última s'executa com a lluïment el vespre de Santa Tecla, i es fa de forma alternativa cada any un dels dos grups.

La mort del dimoni es caracteritza per ser l'únic ball de tots els esmentats abans on participen dos components que no són bastoners: un dimoni i un macer que després de diverses evolucions acaba matant el dimoni amb la seva maça. Aquesta dansa és pròpia del ball de bastons de Tarragona (totes dues colles) i simbolitza l'eterna lluita entre el bé i el mal.

Tornar a l'índex del seguici