EL COS DE BASTONERS DE L'ESBART SANTA TECLA

El Cos de Bastoners, que realitzà la seva primera actuació en públic el dia de Corpus de l'any 1975, recuperà per a Tarragona un dels balls més emblemàtics de les seves festes majors.

El ball de bastons és una dansa de carrer que es realitza en parella o en quadres de vàries parelles. Els bastoners porten a cada mà un bastó de fusta d'alzina, amb els quals "piquen" els bastons de la seva parella i els de les altres.

Al llarg de cada ball (n´hi han més de vint) els bastoners poden moure´s, canviar de parella, saltar, encreuar-se els uns amb els altres i fer tota classe de moviments, tot això sense deixar de "picar" amb els bastons i seguint el ritme del ball. Aquest ritme està sempre indicat per la música de la flauta que l'acompanya, dona l'entrada i marca tan el ritme com la velocitat del ball.

Els balls també estan dirigits pel cap de colla, que amb els seus crits indica diferents canvis de parella i moviments al llarg de la dansa, així com el moment en que aquesta finalitza.


És també important el vestuari que acompanya el ball. Cintes de colors a cames i braços, picarols, faldilles i mocadors de colors donen al moviment dels bastoners una gran vistositat.

Tornar a l'índex del seguici