Escut Poblet

Escut Poblet

ELS RECINTES EXTERIORS DEL MONESTIR DE POBLET

El Monestir estava format per tres recintes, que responien a la necessitat de separar els monges de les altres estances exteriors destinades a persones que treballaven per al monestir, però que no eren monjos.


Quan arribem troben primer la porta exterior o porta de Prades, que dona accés a la primera plaça en la qual havia la porteria vella, construïda per l'abat Lerin. Aquesta formava part de la clausura exterior i hi vivien paletes, fusters i jornalers.

Porta entrada Esglèsia

Al final d'aquesta primera plaça trobem la Capella de Sant Jordi, construïda per ordre d'Alfons V el Magnànim en estil ogival, en temps de l'abat Bartomeu Conill (1437-1458).

Fent angle recte amb la capella de Sant Jordi es troba la Porta Daurada que dona entrada a la Plaça Major. La Porta Daurada rep aquest nom perquè amb motiu d'una visita de Felip II, es diu que les plaques de bronze foren revestides d'or. Sota la seva barbacana hi ha les divises de la Confederació Catalano-Aragonesa, de Sicília i de Castella (Trastamara), degut a l'estada dels Reis Catòlics poc després de la capitulació de Granada i el descobriment d'Amèrica.

Porta Reial

A la Plaça Major hi han les runes de l'administració i l'hospital de pobres, la capella de Santa Caterina (d'estil romànic) i la creu de l'abat Joan de Guimerà (1564-1583).

Des de la creu de l'abat Joan de Guimerà, podem diferenciar la Porta d'entrada a l'església, amb la seva façana decorada en estil barroc per encàrrec del Duc de Cardona (segle XVII) i la Porta Reial, formada per dos arcs escalonats, que dona entrada al recinte propi del monjos, tot ell envoltat per una muralla que separa els recintes exteriors del Monestir amb els interiors.

La muralla que tanca el recinte monacal és del segle XIV, amb unes dimensions de 608 metres de llarg, 11.3 metres d'alçada i 2 metres de gruix, amb merlets, espitlleres, camí de ronda i dotze torres. Va ser construïda a instàncies de Pere III.

Tornar a la pàgina Principal de Poblet .../... Seguir l'itinerari: Els recintes interiors

Angel Blasco / Febrer 1997